Kirke

Krever norsk motstand mot atomvåpen

ATOMVÅPEN: Organisasjonen Religioner for fred vil at regjering og storting skal slutte seg til FN-traktaten om å forby atomvåpen.

«Befri verden fra atomvåpen, og respekter internasjonal rett» står det i brevet som nå sendes til stortingspresident, alle stortingspartienes gruppeledere, statsminister, forsvars- og utenriksminister.

FNs traktat for forbud mot kjernevåpen trer i kraft den 22. januar.

---

Appell mot atomvåpen

  • Religioner for fred ber storting og regjering om å tiltre FNs traktat om forbud mot atomvåpen, som trer i kraft 22. januar.
  • Religions for Peace er verdens mest representative flerreligiøse koalisjon.

---

– Vi ber om at Norge respekterer traktaten, men primært ønsker vi full tilslutning til – og ratifisering av traktaten om forbud mot kjernevåpen, sier Stein Villumstad.

Han er tidligere regional representant i Øst-Afrika og assisterende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han jobber nå med en norsk plattform for Religioner for fred– sammen med blant andre Atle Sommerfeldt og Gunnar Stålsett.

– Religioner for fred (Religions for Peace) er verdens mest representative flerreligiøse koalisjon, sier Villumstad.

Vil ha forbud mot atomvåpen

Etter at 122 land i FNs Generalforsamling stemte for forbud mot atomvåpen, har 86 stater signert og 51 stater ratifisert traktaten. Ingen nordiske, eller NATO-land har sluttet seg til traktaten.

– Vi beklager dypt at Norge ikke har sluttet seg til traktaten. Et universelt forbud mot atomvåpen er nå uansett internasjonal lov og rett, og humanitærrettslig gyldig. Det bør gjelde også for Norge, sier Stein Villumstad.

Ingen av atomvåpenmaktene har stemt for – eller ratifisert traktaten. I Norge er det ett av motargumentene, i tillegg ligger det til grunn av Norge ikke vil gå mot sine partnere i NATO.

– Det gjør det ikke mindre viktig at Norge slutter seg til kampen for å forby masseødeleggelsesvåpen. Vårt anliggende er humanitært og basert på å beskytte menneskeverdet. Vi vet at bruk av atomvåpen har katastrofale følger for mennesker, natur, klima og hele grunnlaget for liv på jorden, sier Villumstad.

Truer vår eksistens

Det er 50 år siden Religioner for fred hadde sin første verdenskonferanse i Kyoto i Japan, med 400 religiøse ledere.

De samlet seg om følgende uttalelse: «Kjernevåpnene truer menneskehetens eksistens på denne jorden med utslettelse. Det er vår dype overbevisning at verdens religioner har en viktig rolle i å motvirke og utrydde denne trusselen».

stein

– Som norske medarbeidere og representanter for Religioner for fred er vi dypt overbevist om at eksistens og bruk av kjernevåpen er i grunnleggende konflikt med våre religiøse verdier og etiske prinsipper. Vi kan i menneskehetens navn ikke akseptere bruk av kjernevåpen. Så lenge atomvåpen finnes, er det fare for at de blir brukt, står det i brevet til norske politikere.

Religioner for fred ser ingen avgjørende folkerettslig eller moralsk motsetning mellom Norges NATO-medlemskap og ratifisering av kjernevåpenforbudet.

Vårt anliggende er humanitært og basert på å beskytte menneskeverdet.

—  Stein Villumstad, Religioner for fred

– Vi mener Norge og NATO vil tåle de politiske påkjenningene ved å ta dissens, og gi sin tilslutning til kjernevåpenforbudet, mener underskriverne.

Årlige kostnader til verdens kjernevåpen er anslått til minst tusen milliarder kroner.

– De ressursene bør brukes til menneskelig utvikling og bevaring av skaperverket, og ikke investeres i våpen som kan utrydde menneskeheten, sier Villumstad.

Tradisjon fra oldkirken

Biskop Atle Sommerfeldt skal holde appell foran Stortinget fredag, i et arrangement i regi av Ican (Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen) som fikk Nobels fredspris i 2017. Som visepreses representerer han Den norske kirke.

– Religioner for fred har et fellesreligiøst og globalt budskap om å forby masseødeleggelsesvåpen, som kan resultere i katastrofale og langsiktige virkninger for menneskeheten, sier han.

– Noen vil hevde at dette er et politisk utspill?

– Jeg vet at noen beskylder oss for å bli politikere, men det tar jeg med stor ro. Vi står i en tradisjon fra oldkirken der kirken har påpekt konsekvensene av bruk av militærmakt.

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Mer fra: Kirke