Kirke

Svarer på byråkrati-kritikk: – Fullt mulig å leve ut prestekallet i et regulert arbeidsliv

PRESTETJENESTEN: Tidsregistrering og fast arbeidstid er ikke til hinder for å utøve prestekallet, mener biskop Ann-Helen Jusnes.

I en kronikk i Vårt Land går sokneprest Heidi Frich Andersen hardt ut må det hun kaller kirkens «administrasjonsdød». Hun kritiserer særlig tidsregistreringen som skal hjelpe ordinerte prester å skille mellom fritid og jobb.

«Jeg er prest hele tiden etter mitt ordinasjonsløfte, ikke bare mellom klokka 09.01 og 15.59. Jeg kan ikke sitte med stoppeklokka og regne på timer og minutter hvor jeg ber, leser, forbereder prekener eller bedriver administrasjon», skriver Andersen.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes er biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, hvor Andersen jobber. Hun er helt uenig i kritikken, og mener det blir for enkelt å trekke en sammenligning mellom arbeidstidsordningen og tidsregistrering, og viktigheten av å kunne utføre prestekallet.

– Jeg tror det er fullt mulig å leve ut et prestekall i et regulert arbeidsliv. Det opplever jeg at de fleste prester gjør. De har et kall de har blitt ordinært til. Det utøver de i en arbeidstidsordning. Tidsregistrering er ikke det som avgjør om de lever ut kallet eller ikke. Kallet er knyttet til oppgavene og tjenestene de gjør, sier Jusnes til Vårt Land.

Andersen fikk støtte blant annet fra professor ved Det teologiske fakultet i Oslo, Marius Timmann Mjaaland.

– Jeg tror hun har helt rett i at Den norske kirke har en uforholdsmessig tungrodd administrasjon. Det henger sammen med den delte finansieringen fra stat og kommune, og mye av arbeidet som skjer med reform av kirkeordningen i disse dager handler om å forenkle dette. De forsøker å få til en enklere struktur, selv om den overhodet ikke er gjennomtenkt teologisk, sa han til Vårt Land tidligere denne uken.

.

– Ikke mulig å gå tilbake

Biskopens inntrykk er at de fleste prestene er fornøyd med arbeidstidsregistrering som i større grad skiller privatliv og tjeneste, særlig yngre prester med små barn og en partner i full jobb.

– Det kan være ulike syn på hvordan ordningen skal være, og det kan vi diskutere. Dagens ordning er fremforhandlet mellom fagforeningene og arbeidsgiverorganisasjonene nettopp for at vi skal få en prestetjeneste. Jeg tror ikke det er mulig å gå tilbake på det, sier Jusnes.

Jeg tror det er fullt mulig å leve ut et prestekall i et regulert arbeidsliv.

—  Ann-Helen Fjeldstad Jusnes

Hun påpeker at andre ansatte i kirken har hatt arbeidstidsordninger i mange år før prestene fikk det.

– Det å knytte arbeidstidsordningen opp til om man får utført arbeidet eller ikke, fremstår derfor negativt for de som allerede har hatt en arbeidstidsordning i mange år og gjort et godt arbeid.

Byråkrati: Et samfunnsproblem

Heidi Frich Andersen kommer også med en mer generell kritikk om at kirken i dag preges av for mye administrasjon og byråkrati, og mener kirken må fokusere mer på å spre evangeliet og troen enn byråkratiske oppgaver.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes er enig i at det i dag er for mye byråkrati i det norske samfunnet.

– Rapportering og registrering er noe som går igjen i flere yrker. Jeg mener derfor byråkratisering er en samfunnsutfordring heller enn en spesifikk utfordring for kirken og presteyrket. Som en del av samfunnet, kan ikke kirken ha egne regler på dette. Vi mottar støtte fra kommune og stat. Da er det etisk riktig og viktig at vi gjør rede for hvordan midlene blir brukt på en god måte. I vårt samfunn gjøres det gjennom byråkratisk rapportering. For meg understreker det at vi er en kirke i tiden og samfunnet, sier biskopen.

Hun mener ikke økt byråkratisering er til hindrer for at prester og andre ansatte både sprer evangeliet og troen.

Utfordringer med økt byråkratisering er noe kirken bør løfte opp sammen med andre yrkesgrupper, og i en større diskusjon om det norske samfunnet.

– Enhver prest har mulighet til å løfte opp disse temaene til diskusjon, slik Heidi Frich Andersen har gjort. Det er viktig i et demokrati, også i kirken, at alle synspunkter kommer fram, men mange av disse drøftingene foregår jo hele tiden i samspillet mellom fagforeninger og arbeidsgiver, og jeg vil oppfordre prester som synes dette er vanskelig å bruke de kanalene, avslutter Jusnes.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke