Kirke

Usikkerhet rundt skolegudstjenester

Domprost Fred Henry Berg i Kristiansand forteller at de ikke avlyser skolegudstjenester foreløpig. – Men det blir vanskelig for både oss og skolene med dagens restriksjoner, sier han.

Domprost i Kristiansand, Fred Henry Berg, forteller at med begrensninger på 50 mennesker blir det krevende å gjennomføre de tradisjonsrike skolegudstjenestene før jul.

– Noen skoler melder også at de vil få problemer bemanningsmessig, fordi de er pålagt å ha alternative løsninger for elever som ikke deltar på gudstjenestene. Da hjelper det ikke om vi klarer å håndtere situasjonen med eventuelt å utvide antallet gudstjenester, sier Berg.

Han håper på en positiv utvikling når det gjelder koronasituasjonen.

– Skolegudstjenester er en viktig tradisjon, som vi fortsatt har håp om å gjennomføre, med lokale tilpassinger. Men det er noen skjær i sjøen. Og om restriksjonene blir videreført blir det en veldig spesiell og utfordrende juletid. Det er stor forskjell på et maksantall på 50 – opp mot 200 – som er straks lettere å håndtere, sier domprosten i Kristiansand.

LES OGSÅ: Kirken raser mot korona-avgjørelse

Bergen: Venter på nye instrukser

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin må for tiden forholde seg til stengte kirker i Bergen.

– Der vil vi få nye instrukser 20. november, og kan håpe at vi kan gjøre endringer til 1. søndag i advent (29. november). Det er veldig vanskelig å planlegge med så mange usikkerhetsfaktorer som vi har nå. Men per i dag planlegger vi ut fra at skolegudstjenestene kan gjennomføres, i Bjørgvin er oppslutningen om denne juletradisjonen veldig sterk, sier biskopen.

Når det gjelder selve julen blir det krevende å gjennomføre et stort nok antall gudstjenester – særlig hvis begrensningen fortsatt vil ligge på maks 50 mennesker til stede i kirken.

– Vi oppfordrer folk til å velge gudstjenesten på 1. juledag, når gudstjenesteoppslutningen vanligvis er langt lavere. Vi må nok innføre påmelding, ellers blir det stusslig for folk som må snu i kirkedøren, sier Nordhaug.

Oslo: Tenker alternative og kreative løsninger

Oslo-biskop Kari Veiteberg har sittet i beredskapsmøter i hele dag.

– Vi har en fortløpende dialog mellom menigheter, skoler og barnehager for å finne best mulige, og kreative løsninger. Vi vil være på tilbudssiden, og skolegudstjenestene er ikke avlyst. Men vi får signaler om at også noen skoler får store utfordringer med å gjennomføre skolegudstjenestene på forsvarlig måte.

Oslo bispedømme tenker nå alternative og kreative løsninger for å møte skolene.

– Vi tenker for eksempel på utendørsarrangementer som vandringer og det å samles utenfor noen av kirkene våre, det vil kunne gi rom for flere elever.

Ber om ekstra frivillig innsats

I selve julehøytiden tenker hun seg flere og kortere gudstjenester.

– Selv om vi ikke kan ha forordnede gudstjenester nå de første to ukene, prøver vi å øke åpningen av kirkerommet, for at folk skal kunne finne kirker som åpne stillerom. Vi vet at det er viktig sjelebot for mange, spesielt i nå når koronaen går inn i mørketiden.

Hun registrerer at flere menigheter nå spør om ekstra frivillig innsats for å gjennomføre et økt antall gudstjenester i julen.

– Vi vil oppleve et ekstra bemanningspress, og ekstra frivillig innsats vil være til stor hjelp i den situasjonen.

Hun mener kirken har vært svært flinke til å følge koronarestriksjonene.

– Det er trist og uforståelig at vi nå skal måtte møte restriksjoner på 50 mennesker, sett i lys av at vi har veldig gode smittevernrutiner. Kirkene har nå også iverksatt setenummerering for hver enkelt besøkende, for å lette eventuell smittesporing.

LES MER:

Kirken forskjellsbehandles som kulturarena

Biskop vil droppe Den lille bibel i gravferdsrituale

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke