– Vi må få på plass en valgordning som sikrer at valgresultatet også gjenspeiles i Kirkerådet, sier Gard Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke (ÅF).
I vinter var det samtaler mellom representanter for ÅF, Bønnelista og Nominasjonskomiteens liste om det var mulig å få til en representativ fordeling av de elleve leke plassene i Kirkerådet (KR) til Den norske kirke. ÅF trakk seg senere fra disse samtalene. På talerstolen på Kirkemøtet lørdag begrunnet Sandaker-Nielsen beslutningen blant annet med at det ikke var riktig å fordele plasser i KR uten at de tre medlemmene valgt av samisk valgmøte og døvekirkens representant hadde muligheter til å bli vurdert.
Som Vårt Land skrev i helgen endte valgresultatet til ÅFs fordel. De fikk syv representanter, nominasjonslisten fikk tre og én samisk representant ble valgt. Bønnelista fikk ingen representanter. Til tross for valgresultatet står Sandaker-Nielsen fremdeles fast på at valgordningen til KR må endres.
Ved fjorårets valg fikk ÅF 39 medlemmer i Kirkemøtet. ÅF-lederen sier at valgordningen var laget inn i en tid hvor det ikke var ulike lister, bare nominasjonskomiteer i bispedømmene. Han fremhever at listen over kandidater til kirkerådsvalget slik det er nå ikke trenger å ta hensyn til valgresultatet.
– Kirkemøtet trenger egentlig ikke forholde seg til folkets dom. I år gjorde Kirkemøtet totalt sett en god jobb i å sikre bredde. Men det er ikke gitt at det er slik, sier Sandaker-Nielsen.
Støtte fra flertallet i Kirkemøtet
Han ønsker seg en ordning mer lik stortingsvalget, der man fordeler verv etter oppslutning.
– Det er ikke unaturlig at vi skal gjøre det slik i Den norske kirke, sier han, og legger til at det er flere andre faktorer som også må ligge til grunn for en god og representativ oppbygging av KR.
ÅF-lederen nevner blant annet kjønn, bakgrunn, kompetanse og legning.
– Slik valgresultatet foreligger fikk ÅF flertall og bare én samisk representant ble valgt inn. Bønnelista er ikke representert. Er dette problematisk?
– Valget av den samiske representanten i Sør-Hålogaland er jo nettopp et eksempel på at alle hadde mulighet til å bli valgt inn i Kirkerådet, ikke bare representanter fra de ulike listene, svarer Sandaker-Nielsen.
Når det gjelder Bønnelista mener han at det ville vært naturlig at de hadde fått inn et medlem i Kirkerådet, om oppslutningen ved valget skulle vært lagt til grunn.
– Når de ikke fikk det er det nettopp et resultat av valgordningen, og at de måtte få støtte til sine kandidater fra et flertall i hele Kirkemøtet. Det klarte de ikke.
«Fortsatt en tredjedel som ikke er folkevalgt»
– Ved å si nei til avtaleutkastet om å representere listene har ÅF oppnådd en større representasjon i KR enn de ellers ville fått, sier Harald Hegstad, representant for Nominasjonskomiteens liste.
Han påpeker at Bønnelista ikke har noen representant i Kirkerådet, og at Nominasjonskomiteens liste bare har tre.
– Dette er færre enn det nåværende antallet representanter fra Nominasjonskomiteens liste i Kirkemøtet skulle tilsi.
Hegstad stiller spørsmål ved hvordan ÅF ser for seg en fremtidig valgordning.
– Med mindre man endrer sammensetningen er det fortsatt en tredjedel som ikke er folkevalgt. Så lenge det er slik gir ikke en slik valgordning ÅF foreslår mening.
Fornøyd med Mellomkirkelig råd
– Jeg er glad for initiativet til Sandaker-Nielsen. Vi må øke representasjonen slik at den gjenspeiler valgresultatet bedre enn nå, sier Jo Hedberg, leder for Bønnelista.
Han skulle gjerne sett at Bønnelista fikk inn noen representanter i Kirkerådet, men er fornøyd med valgresultatet til Mellomkirkelig råd.
– Vi har fått inn én fra Bønnelista, og Jostein Ådna har kommet inn fra nominasjonslisten. Han er veldig solid.
Hedberg mener at Mellomkirkelig råd nå er mer representativt for hele Den norske kirke enn det har vært tidligere.
Les mer fra Kirkemøtet:
• Oppsummering: Dette skjedde på årets kirkemøte
• Desse skal sitje i Kyrkjerådet dei neste fire åra
---
Kirkerådet
- Kirkerådet består av 17 medlemmer. 11 er leke hvorav 1 leder, fire er prester, en er lek kirkelig tilsatt. Preses, den fremste biskopen, er også medlem av Kirkerådet. Kirkemøtet er det øverste organet i kirken, og består av 116 medlemmer hvorav 77 er leke valgt i Kirkevalget.
- For øvrig består Kirkemøtet av 22 representanter for prester og leke kirkelig tilsatte (halvparten valgt av henholdsvis prestene i bispedømmet og de leke kirkelig tilsatte i bispedømmet), 12 biskoper, 3 samiske representanter (en nordsamisk representant fra Nord-Hålogaland, en lulesamisk representant fra Sør-Hålogaland, og en sørsamisk representant fra Nidaros), 1 representant fra Døvekirken, 1 leder i Samisk kirkeråd.
---