Kirke

Politiet fjernet demonstranter med tåregass for at Trump skulle posere foran kirke

Kirken kaller opptrinnet misbruk av hellige symboler, og stikk i strid med kirkens fredsbudskap

Mandag kveld lokal tid ble fredelig demonstranter utenfor Det hvite hus fjernet av politi med tåregass. Grunnen var at president Donald Trump skulle kunne posere med en bibel på kirketrappen utenfor St. John's Episcopal Church. Kirken ligger rett over gaten fra Det hvite hus.

Opptrinnet fordømmes av i kirken.

– Jeg er opprørt. Han bruker bibelen og kirken som bakgrunn for et budskap som står helt i strid med alt kirken vår står for, sa Mariann Edgar Budde, biskop i kirken, til CNN.

LES MER: – USA har en leder som ikke makter å være samlende, men egger til konflikt, når landet er i krise

– Kan ikke tro det

Kirken tar sterkt avstand til Trumps utsagn og opptreden, sa hun videre, og gjorde oppmerksom på at presidenten ikke benyttet anledningen til hverken å be eller å adressere smerten som nå oppleves over hele landet, særlig i den svarte befolkningen.

– Jeg kan ikke tro det jeg har sett i kveld, sa biskopen.

Også New Yorks borgermester Andrew Cuomo påpekte at Trump «brukte militær makt for å presse bort fredfulle demonstranter slik at han kunne få en fotomulighet ved kirken».

– Det er i bunn og grunn bare reality-TV for denne presidenten, tvitret Cuomo.

Også Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, langet ut mot Trump for å bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket.

LES KOMMENTAR: – Kirken blir redusert til et bakteppe og rekvisitt for Donald Trump

Kaller demonstrasjonene 'terrorisme'

Like etter stuntet holdt presidenten en tale der han truet med å sende hæren for å stoppe protestene som har oppstått over hele landet etter at George Floyd ble drept av politiet forrige uke.

– Vi vil svare med overveldende rettshåndhevelse helt til volden har blitt slått ned, sa Trump.

Presidenten kaller de voldelige opptøyene i USA for terrorhandlinger og krever at guvernørene må ta tilbake kontroll over gatene ved å sette inn nasjonalgarden.

Truer med å mobilsere hæren

Hvis ikke, vil han mobilisere det amerikanske forsvaret til å gjøre jobben, sa Trump.

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem. Jeg handler også raskt og besluttsomt for å beskytte vår hovedstad Washington D.C. Det som skjedde i byen i går natt var en skam, sa han.

Han la til at portforbudet, som gjelder fra klokken 19, kommer til å bli strengt overholdt. Bilder fra hovedstaden viser grupper av demonstranter i gatene etter at portforbudet trådte i kraft og politi som forsøker å spre dem.

LES MER:

---

Fakta:

---

Torgeir Holljen Thon

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke