Kirke

Visjon Norge klager TV 2 inn for PFU

Jan Hanvold mener TV 2 fremstiller det som at Visjon Norge driver med menneskehandel og slaveri. Han hevder kanalen har brutt god presseskikk.

Når Pressens Faglige Utvalg onsdag møtes for å behandle klagesaker mot norske medier, er én av sakene de skal behandle en klage fra Visjon Norge mot TV 2.

Klager er Jan Hanvold, via sin advokat. Han mener TV 2 har brutt sju punkter i Vær varsom-plakaten (se faktaboks).

Bakgrunn

Bakgrunnen for klagen er TV 2s dokumentarserie «Norge bak fasaden» og episoden «De nye slavene», der polske Dariusz Stawinski forteller om sine opplevelser ved en bibelskole utenfor Drammen, som er eid av Visjon Norge.

Hanvold har også klaget inn nettartikkelen som bygger på dokumentarepisoden.

Overskriften i nettartikkelen var «Pastor i Visjon Norge anmeldt for menneskehandel: – Hva slags fremtid har jeg om jeg bare skal være slave?».

Ingressen var følgende: «Dariusz (59) kom til Norge for å gå på bibelskole hos Visjon Norge. Nå lever han i skjul for pastoren som han mener utnyttet ham på det groveste.»

I dokumentaren kommer Dariusz med en rekke beskyldninger mot den polske pastoren Maksymillian Pyra, som ifølge ham er tilknyttet Visjon Norge. Dariusz sier i dokumentaren at de polske bibelskolestudentene måtte utføre tunge fysiske oppgaver for Pyra og Visjon Norge, opptil tolv timer om dagen.

Klager til PFU

Jan Hanvold mener både dokumentarepisoden og artikkelen gir en feil fremstilling av Visjon Norge og av ham selv.

«Ifølge klager fremstilles det som at de driver med menneskehandel og slaveri. Klager viser til hvordan dokumentaren er blitt klippet innledningsvis. Det går fra å handle om ofre for menneskehandel til Jan Hanvold», står det i PFUs saksdokumenter.

Hanvold reagerer også på at det i dokumentaren blir gjort en forbindelse mellom Hanvold og Visjon Norge på den ene siden og den polske pastoren som er anmeldt for menneskehandel på den andre:

«Det er en polsk pastor som er blitt anmeldt for menneskehandel. Det var ikke grunnlag for å dra Jan Hanvold og Visjon Norge inn i saken, ifølge klager. Klager mener dokumentaren retter felles anklager mot den polske pastoren og Visjon Norge», står det i PFUs dokument.

TV 2 svarer

I sitt tilsvar til PFU avviser TV 2 at de har brutt god presseskikk. De sier at «redaksjonen hele tiden var interessert i å komme i direkte kontakt med klager, men at Hanvold og ledelsen i TV Visjon Norge 'valgte å la seg representere med rektor for bibelskolen til Visjon Norge, Arne Pedersen'».

TV 2 mener «det kommer tydelig frem i dokumentaren at det er den polske pastoren Pyra som er anmeldt til politiet, ikke Visjon Norge eller Jan Hanvold».

Videre hevder TV 2 «at det har vært et langvarig samarbeid mellom den polske pastoren og Jan Hanvold. Mediehuset mener det er en dekkende beskrivelse å kalle Pyra for «Pastor i Visjon Norge»».

LES MER OM VISJON NORGE OG JAN HANVOLD:

Med skilsmisse, konkurs og fengselsdom i bagasjen regnet ikke Jan Hanvold seg som skikket til å lede en 24 timers kristen TV-kanal. Men ingen andre var gale nok til å starte en

• Alf Gjøsund: «Kanalen Visjon Norge skal ikke møtes med tilgivelse, raushet eller forsonlighet. Den skal ikke møtes med det motsatte heller»

Jan Hanvold bagatelliserte virus-trusselen på TV-kanalen: «Vi får ta hverandre i handa, vi da, vi som ikke tror på koronavirus»

Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

---

Klagen

  • Klager er Jan Hanvold, som klager via advokat. Klager mener TV 2 har brutt god presseskikk på følgende punkter i Vær Varsom-plakaten:
  • Punkt 3.2, om opplysningskontroll og kildebredde
  • Punkt 3.8, om sitatsjekk
  • Punkt 3.9, om hensynsfull arbeidsprosess
  • Punkt 4.1, om saklighet og omtanke
  • Punkt 4.7, om identifisering
  • Punkt 4.13, om rettelse
  • Punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • Kilde: Pressens faglige utvalg

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke