Kirke

Faller utenfor krisepakkene

Fordi Sjømannskirkens virksomhet er i utlandet, faller de utenfor regjeringens hjelpepakker. Nå ber kirken om ekstraordinær krisehjelp.

Som mange andre organisasjoner og institusjoner i Tros- og livssyns-Norge, rammes Sjømannskirkens økonomi hardt av koronakrisen. Men Sjømannskirken mener de også ramler utenfor regjeringens økonomiske krisepakker, og derfor rammes enda hardere.

– Situasjonen er alvorlig. Vi tærer hardt på våre reserver, og vi frykter at vi ikke kan fortsette å betjene nordmenn i utlandet på samme måte som før koronasituasjonen, sier generalsekretær i Sjømannskirken Jeffrey Huseby.

Fredag møter han tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad for å diskutere situasjonen, og for å be om ekstraordinære tilskudd på 16,1 millioner kroner, til å dekke underskuddet fra mars til september.

– Hvis vi er tilbake i normal drift før den tid, vil vi selvsagt betale tilbake de ekstra midlene, sier Huseby.

I et brev til Barne- og familiedepartementet anslår Sjømannskirken at den med dagens restriksjoner vil tape 22 millioner kroner i inntekter fra mars til september i år. Hvis restriksjonene fortsetter lengre enn september, vil inntektstapet bli enda større.

Kan ikke permittere

Regjeringens krisepakker for bortfall av denne typen inntekter gjelder bare for arrangementer avholdt i Norge, opplyser generalsekretær Huseby. De kommer derfor ikke Sjømannskirken til gode.

I tillegg sier Sjømannskirken at den ikke har mulighet til å permittere sine ansatte, slik andre bedrifter har, for slik å kutte i lønnsutgifter.

Tre av fire i Sjømannskirkens stab oppholder seg nemlig i utlandet, der de ikke har lov til å motta dagpenger.

– Hvorfor har dere ikke hentet de ansatte hjem til Norge?

– Det er to årsaker til det. Den første er at Sjømannskirken eksisterer for å være i beredskap og tjeneste for nordmenn i utlandet. Da må vi være til stede også i denne situasjonen. Den andre er at våre ansatte er tilsatt på vilkår tilpasset det enkelte land. Å hente dem hjem vil medføre mange praktiske problemer og store merkostnader knyttet til skatt og arbeidsgiveravgift.

– Har de ansatte nok å gjøre der de er?

– Det varierer. Men de følger opp nordmenn gjennom telefon, og leverer mat og medisiner til de som ikke kan gå ut, svarer Huseby.

Psykososial oppfølging

Ann Kristin Karlsen er daglig leder i Sjømannskirken i Dubai, som har vært stengt i syv uker.

Det bor omtrent 1000 nordmenn i De forente arabiske emirater, de fleste av dem i forbindelse med jobber i næringslivet, opplyser Karlsen. I tillegg kommer turistene som oppholdt seg i området da koronakrisen brøt ut. For to uker ble de sendt hjem i et repatrieringsfly satt opp av UD.

– Men det var vi i Sjømannskirken som drev med psykososial oppfølging av dem i tiden før de ble hentet hjem. Noen av dem var også innlosjert hos oss, og vi var beredt til å ta imot flere på forespørsel fra ambassaden, forteller Karlsen, som opplever at Sjømannskirkens tilstedeværelse betyr mye for både fastboende og turister.

– Det er trygt å kunne snakke med noen som er i nærheten av deg, og som lever i samme virkelighet som du gjør. Jeg kunne ikke gjort den oppfølgingen jeg gjør av folk hvis jeg satt på et kontor i Oslo. Jeg ville ikke forstått hva folk sto i på samme måte, sier Karlsen.

Nå mister kirken i Dubai inntekter fra utleie og store arrangementer som 17. mai og svensk midtsommarfeiring. Faste sponsorer fra norsk næringsliv i Dubai sliter økonomisk, og kan ikke spytte inn penger.

– Nå håper jeg Sjømannskirken blir en del av krisetiltakene til regjeringen. Hvis jeg opplevde at det ikke var noen vits i at vi var her, kunne jeg dratt hjem. Men både ambassaden og nordmennene gir oss tilbakemeldinger på at vi gjør en veldig viktig jobb, sier Karlsen.

Ropstad: – har forståelse

Kjell Ingolf Ropstad sier til Vårt Land at han har forståelse for at det er en krevende situasjon for Sjømannskirken som har det meste av sitt virke i utlandet.

– Jeg ønsker å lytte til Sjømannskirken og høre hvilke økonomiske utfordringer de har som følge av koronaviruset. Derfor takket jeg ja da de inviterte til et digitalt møte.

LES MER:

Sjømannskirken i Thailand deler ut 4 tonn med ris

Sett herfra er tiltakene i Norge nesten latterlig slappe, skriver sjømannsprest Jon Aalborg.

Disse arrangementene er avlyst i kristen-Norge

---

Fakta:

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke