Kirke

Hovedpastoren gikk av etter anklager om grenseoverskridende atferd. Nå har megakirken funnet en erstatter

Lederskapet i megakirken Willow Creek trakk seg etter anklager mot hovedpastor Bill Hybels. Nå har menigheten ansatt ny hovedpastor.

– Dette er et skritt videre for menigheten, sier Kåre Rune Hauge, leder for Global Leadership Network Norge, som er tilknyttet det internasjonale arbeidet til Willow Creek Community Church.

Forrige uke annonserte menigheten Willow Creek at de har ansatt Dave Dummitt som ny hovedpastor. Den amerikanske megakirken har vært uten permanent hovedpastor siden høsten 2018.

Trakk seg etter anklager

Det gikk sjokkbølger gjennom amerikansk kristenhet i 2018 da Willow Creeks grunnlegger Bill Hybels ble anklaget for seksuell trakassering av flere kvinner. Anklagene gjorde at Hybels trakk seg som hovedpastor våren 2018. De to hovedpastorene som overtok etter Hybels, samt hele eldsterådet, trakk seg fra rollene sine et halvt år senere.

– Det har både vært kritikk mot Hybels, men også mot menighetsledelsens håndtering av anklagene. Jeg tror nok menigheten opplevde en stor krise. Det er ikke mulig å overdrive rollen Hybels har hatt for Willow Creek, sier Kåre Rune Hauge.

Han var selv på besøk i menigheten høsten 2018, da de ansatte Steve Gillen som midlertidig pastor. Siden har menigheten hatt to prosesser: En prosess der en uavhengig gruppe har undersøkt anklagene mot Hybels og kirkens håndtering av den, og en annen prosess med å finne ny hovedpastor.

– Har det vært noen retningsendring for Willow Creek som menighet etter Hybels avgang?

– Ikke i det grunnleggende. Hovedfokuset er fremdeles å være kirke for mennesker i Chicago-området, holde fast ved evangeliet og være kulturelt relevant for mennesker. En har også fått på plass strukturer som holder pastorene ansvarlige på en tydeligere måte enn før.

Har ledet megakirke

Willow Creeks nyansatte pastor Dave Dummitt har vært hovedpastor for 2|42 Community Church, som han selv grunnlagte for 15 år siden. Under Dummitts ledelse har dette blitt en megakirke som samler over 10.000 mennesker hver helg fordelt på syv ulike lokasjoner.

– Hvor store sko fyller man når man overtar som hovedpastor etter Bill Hybels?

– Bill Hybels har både startet menigheten og formet verdiene dens. Uten at jeg kjenner til Dummitt, er jeg sikker på at de har funnet en pastor som fører videre kirkens grunnleggende verdier og kan prege den på sin måte, sier Hauge.

– Kan man friskmelde Willow Creek nå som de har funnet ny hovedpastor?

– Jeg er ikke tett nok på til å si det. Det vil være ulike meninger på om man er ferdig med prosessene eller ikke. Men det er godt for Willow Creek med en ny hovedpastor som både kan se på kirken med nye øyne og lede den videre, sier Hauge.

Stor inspirasjonskilde

Internasjonalt har mange latt seg inspirere av Willow Creek og Bill Hybels' undervisning om lederskap og kirkevekst. I Norge har impulsene blant annet kommet gjennom konferansene til Global Leadership Network Norge (GLS), som Hauge er leder for.

– De første konferansene het «Kirke for kirkefremmede». Her har Willow Creeks fokus på å nå moderne mennesker med evangeliet vært viktig. For meg er det viktig fremdeles: Å holde fast ved evangeliet og samtidig bygge ned tersklene, så flere kan våge seg inn i kirker og på gudstjenester. GLS har også et tydelig fokus på å utvikle lederskap i kirke, organisasjoner og i samfunnet ellers, sier Hauge.

LES OGSÅ:

---

Hybels-saken

  • Bill Hybels grunnla Willow Creek-bevegelsen og var menighetens hovedpastor i over 40 år. April 2018 trakk han seg fra alle verv og posisjoner.
  • Bakgrunnen var at flere kvinner i menigheten har ­anklaget ham for «grense­overskridende adferd» gjennom flere tiår.
  • Eldsterådet og de to hovedpastorene i menigheten trakk seg fra oppgavene i august 2018.
  • En uavhengig arbeidsgruppe har gransket anklagene mot Hybels og hatt samtaler med de involverte partene. Rapporten ble publisert i februar 2019 og konkluderte med at anklagene er troverdige.
  • Hybels har selv takket nei til å delta i dialog om forsoning.
  • Willow Creek var en av de første megakirke-bevegelsene og har vært en viktig inspirasjonskilde for kirker verden over.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke