Kirke

Egil Svartdahl vil møte krisens åndelige behov med nytt samtaleprogram

Etter henvendelser fra flere fortvilede mennesker, bestemte Egil Svartdahl seg for møte folks tvil og usikkerhet i sosiale medier.

– Folk søker til kirkene i krisetid, men i denne ­krisen er kirkedøra stengt. Det er viktig at noen kommer folks åndelige behov i møte, sier Egil Svartdahl.

Siden i høst har den tidligere TV-pastoren sendt daglige andakter i sosiale medier, g­jennom ­kanalen Plussord. Under koronakrisen har Svartdahl og produksjonsteamet i TV Inter sett behov for et mer sjelesørgerisk program.

– Vi har fått henvendelser fra folk som beskriver situasjonen sin i desperasjon. Det har vi hørt som et rop om hjelp, sier Svartdahl.

LES OGSÅ: TV-pastoren blir Instagram-pastor

Direktesending

Torsdag sendte Plussord et ­samtaleprogram direkte på Facebook, som ­hittil har over 22.000 visninger. Her fikk Svartdahl ­besøk i studio av tidligere biskop Per Arne Dahl og psykolog Silje Endresen Reme, som snakket med utgangspunkt i spørsmål folk på forhånd hadde sendt inn.

– Jeg tror alle har et dypt behov for å bli sett, hørt og tatt på alvor. Og det er viktig at folk føler de kan stille spørsmål i et trygt rom som har plass til tvil, undring, usikkerhet og sinne, sier Svartdahl.

Flere av spørsmålene kom fra mennesker som fortalte om angst og fortvilelse under krisen. ­Spørsmålet «Hvor er Gud nå?» ble også gjentatt. Panelet har stor forståelse for at slike spørsmål melder seg.

– Jesus sa: La ikke hjertet bli grepet av angst. Men jeg tror også Jesus nå kunne sagt: La for all del hjertet gripe angsten. Sett ord på den, så er den ikke bare din egen. Vi har faktisk med en Gud å gjøre som selv sleit med angst når det røynet på, som forstår oss og er god på å være tett på oss, sa Per Arne Dahl.

Digital hjelp

Silje Endresen Reme understrekte at det fremdeles finnes hjelpetilbud til ­mennesker som sliter psykisk, særlig på digitale plattformer. Hun tok også til orde for at samtalen om Gud ­mangler i det offentlige rom under krisen.

– Jeg tror det vi opplever nå aktualiserer ­behovet for noe større enn oss selv, for mening og alle disse eksistensielle spørsmålene. Troen er både mer ­utfordrende, men også mer relevant, sa Reme.

Svartdahl forteller at Plussord vil fortsette ­sendingene tirsdag og torsdag neste uke. ­Pastoren er også glad for at mange kirker og kristne ­organisasjoner er til stede i sosiale medier.

– Jeg er glad for og stolt over å se kreativiteten, sier han.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke