For både kirkerom og inventar kan slite med mange vanlige rengjøringsmidler.
Nå har Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) og Riksantikvaren utarbeidet råd for hvordan man skal, og ikke skal, rengjøre kirken. Målet er å forhindre ødeleggelser av kirkerom eller inventar i tiden fremover.
På sine hjemmesider skriver KA at mange vil bruke ukene med avlyste gudstjenester på å rengjøre kirken, men at kirkerommene inneholder mye inventar som ikke tåler de vanligste desinfiserende midlene.
– Klorin og sprit kan ødelegge inventar, utstyr og dekorerte overflater. Sammen med Riksantikvaren har vi derfor laget noen råd for rengjøring av kirkerom, sier direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA, Randi Moskvil Letmolie.
Rådene KA og Riksantikvaren har utarbeidet er spesielt viktige for de verneverdige kirkene.
Må være forsiktig
På Riksantikvarens hjemmesider står følgende liste med råd:
• Malte, ikke-dekorerte overflater i kirkerommet, som for eksempel dører, benkerygger og benkevanger kan vaskes med et nøytralt vaskemiddel, for eksempel Zalo, på en lett fuktet klut. Ikke bruk mikrofiberkluter som riper, men heller en finmasket bomullsklut.
• Ikke benytt anledningen til å vaske ned hele kirkerommet dersom det er snakk om en vernet kirke eller det er dekorerte overflater og gammelt inventar i kirka
• Det er forbudt å vaske dekorerte vegger, himlinger og inventar i vernede kirker. Mange overflater tåler ikke vann og/eller vanlige rengjøringsmidler. Tekstiler som antemensaler, alterduker, veggtepper, messehagler og annet skal ikke vaskes.
• Salmebøker og bibler som er plastinnbundet kan rengjøres, men lærinnbundne bøker tåler fuktighet dårlig.
• Gjenstander som ikke tåler desinfisering, kan legges i «karantene» inntil viruset dør dersom man mistenker smitte
Råd om åpne kirker
Riksantikvaren og KA har også utarbeidet råd for åpne kirker i forbindelse med koronaepidemien.
«De menighetene som ønsker å gi et tilbud om dette i forbindelse med koronapandemien, henstilles til å sørge for forsvarlig vakthold og minst mulig bruk av de mest verdifulle kirkerommene som ikke vil være mulige å rengjøre på en forsvarlig måte», står det i KAs pressemelding.
– For å redusere smittefare må en «åpen kirke» tåle hyppig rengjøring med desinfiserende midler. Nyere kirker som har umalte overflater av tre, mur eller betong vil tåle dette bedre enn gamle kirker, sier Letmolie.
Omdisponering er innenfor styringsretten
KA uttaler seg også om hvorvidt arbeidsgivere har lov til å gi ansatte andre arbeidsoppgaver når kirkelige handlinger er avlyst.
Direktør i KAs arbeidsgiveravdeling, Ingrid B. Tenfjord, sier i pressemeldingen at hun oppfordrer til god dialog rundt eventuell omdisponering av arbeidskraft.
– Normalt vil man ikke kunne sette arbeidstakere som har helt andre typer stillinger til rengjøringsarbeid på fulltid. Imidlertid antar vi at dette er en så ekstrem unntakssituasjon, og som dessuten er midlertidig, at en slik omdisponering er innenfor styringsretten. KA forutsetter at spørsmålet drøftes med de tillitsvalgte/arbeidstakerne før eventuell iverksettelse, sier Tenfjord.
LES MER:
• Jan Hanvold: «Vi får ta hverandre i handa, vi som ikke tror på koronavirus»
• Blå Kors: «Nå bør kirken tone ned oppmerksomheten om savn etter gudstjenester og satse på diakoni»
---
Fakta:
---