Kirke

Livets ord trekker seg fra Visjon Norge etter koronauttalelse. Vil ikke assosieres med «manipulative innsamlingsmetoder»

Den svenske megakirken Livets ord avslutter samarbeidet med TV Visjon Norge. Årsaken er at de ikke vil assosieres med «manipulative innsamlingsmetoder», ifølge svenske Dagen.

I et brev til Visjon Norge, skriver Livets ord-pastor Joakim Lundquist at den svenske kirken avslutter sendingene sine på kanalen med umiddelbar virkning. Dette gjelder både programmer som har blitt sendt på Visjon Norge og datterkanalen Vision Sverige.

Det skriver den svenske avisen Dagen, som har fått tilgang til brevet.

Bruddet skjer i kjølvannet av den kontroversielle koronauttalelsen til den amerikanske gjestepredikanten Dionny Baez på Visjon Norge i februar. Ved å gi et beløp på 2020 kroner til kanalen, hevdet Dionny Baez at Gud ville beskytte givernes barn mot koronaviruset. Uttalelsen har fått krass kritikk, blant annet fra Joakim Lundquist. På Facebook beskrev Lundquist uttalelsen som «grov manipulasjon».

LES MER: Forbrukertilsynet går ikke videre med Visjon Norge-saken

Vil ikke assosieres

Livets ord ble startet i 1984 av pastor Ulf Ekman, og har vært en toneangivende menighet tilknyttet den såkalte trosbevegelsen. Joakim Lundquist overtok som pastor etter at Ulf Ekman konverterte til katolisisme i 2014.

I brevet skriver Lundquist at Livets ord verken kan eller vil «assosieres med slike manipulative innsamlingsmetoder».

Lederskapet i Livets ord skal ha fattet et enstemmig vedtak. Lundquist trekker frem at menigheten allerede i mai 2019 konfronterte kanalen med en annen pengeinnsamling de har hatt. Ifølge brevet skal en programleder ha oppfordret seere med «alvorlige økonomiske problemer» til å gi kanalen 50.000 kroner. Ved å gjøre dette, ville givernes økonomiske problemer ordne seg innen 30 dager, hevdet programlederen. Den gang skal Lundquist ha bedt kanalen ta avstand fra uttalelsen. Dette skjedde ikke, ifølge brevet som Dagen gjengir.

Visjon Norges ansvarlige redaktør Jan Hanvold sier til Vårt Land at han ikke ønsker å kommentere saken eller den påståtte episoden Lundquist henviser til.

'Har vist en arrogant holdning'

Lundquist skriver også at Livets ord hadde håpet på «ydmykhet og rettelse», men at Visjon Norge istedenfor har vist «en arrogant holdning» etter uttalelsene til Baez. Lundquist og Livets ord mener kanalen burde ha tatt tydelig avstand fra uttalelsen.

Jan Hanvold har tidligere sagt at kanalen tar avstand fra at man kan kjøpe frelse og beskyttelse. Når det gjelder Baez sin koronauttalelse, har imidlertid Hanvold hevdet at uttalelsen var «ren bibelsk lære».

I brevet understreker Lundquist at Livets ord ikke har sett de samme tendensene hos Vision Sverige. Koblingen mellom kanalene gjør at Livets ord likevel vil trekke seg fra dem begge.

I Norge har pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand avsluttet samarbeidet med TV Visjon Norge, men hevder det ikke har sammenheng med koronauttalelsen, ifølge Fædrelandsvennen. Tidligere har Vårt Land intervjuet organisasjonen Åpne Dører, Syvendedags Adventistkirken, stiftelsen Jesusnett og gruppen «Den norske kirke i eksil» – som alle sender programmer på TV Visjon Norge. Ingen av disse har sagt at de vil følge Filadelfia Kristiansand og avslutte samarbeidet.

LES OGSÅ:

Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

Politikere: – Forkastelig opptreden av Visjon Norge

Hanvold svarer på korona-kritikken: Det var ren bibelsk lære

Samarbeidspartnere vil ikke droppe Visjon Norge etter korona-kritikken

Forbrukertilsynet går ikke videre med Visjon Norge-saken

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirke