Kirke

Mener sosiale strukturer hindrer kvinner i Pinsebevegelsen

Fra sentralt hold i Pinsebevegelsen er det ingen hindre for kvinnelig lederskap. - Men det finnes lokale variasjoner, sier daglig leder Ingunn E. Ulfsten.

– En del tenker at vi lever i 2020 og burde være ferdig med dette for lengst. Likevel henger det igjen noe som gjør at en del kvinner opplever det vanskelig å bli leder, sier Åse Miriam Smidsrød, høgskolelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi (HLT).

Da pinseledere fra hele landet var samlet til lederkonferansen Led 20 fra 6-9. februar, adresserte Smidsrød utfordringene hun mener finnes for kvinnelig lederskap i Pinsebevegelsen. Mens flertallet av pinsevenner er positive til at kvinner kan ha alle typer lederroller, finnes det ulike posisjoner i bevegelsen, sier Smidsrød.

– Det er også noen som er imot kvinnelige ledere. Andre har et ubevisst forhold til saken og tenker at det ikke lenger er noe problem, forteller hun.

Kjønnsfordeling

Da Norges Kristne Råd (NKR) i 2016 undersøkte kjønnsfordelingen i lokalmenigheters styrer, var det 71 prosent menn blant styremedlemmer i pinsemenigheter. Smidsrød mener det har blitt vanlig med kvinnelige ungdomsledere eller medpastorer, men at det er vanskeligere å tilegne seg de øverste vervene som hovedpastor eller styreleder.

Selv de fleste pinsevenner har en teologi som åpner for kvinnelig lederskap, er det fremdeles sosiale strukturer som hindrer kvinnelige ledere, mener Smidsrød.

– Pinsebevegelsen er veldig relasjonell, og mange avgjørelser tas i uformelle nettverk som ikke inkluderer kvinner. Det er også tradisjonelle kjønnsrollemønstre som spiller inn. Når folk i menighet skal ha vielser eller begravelser, spør de gjerne mannlige pastorer, siden det er vanskelig å se for seg en kvinne i disse rollene, sier Smidsrød.

Trenger alle

Pinsebevegelsens daglige leder Ingunn E. Ulfsten forteller at Pinsebevegelsen fra sentralt hold er tydelig på at kvinner kan være ledere i alle posisjoner, men at det finnes lokale variasjoner.

– Vi trenger alle i tjeneste, både menn og kvinner. Samtidig ser vi at det fortsatt er usikkerhet rundt disse spørsmålene. Derfor ville vi belyse denne saken fra ulike vinkler under lederkonferansen vår, sier Ulfsten.

– Under konferansen hadde dere ingen motstemmer mot kvinnelig lederskap på plattformen. Hvorfor ikke?

– Motstemmene har fått mye plass gjennom mange år og de roper uansett høyt. Nå valgte vi å løfte frem denne siden av saken. Det var en respektfull tone og motargumenter ble også belyst i foredraget, sier Ulfsten.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke