Kirke

Gunleiksrud Raaum raser mot kirkekåring

Kåring av «Norges styggeste kirke» i avisen Dagen får kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum til å reagere.

– Hva i all verden er det dere driver med, Dagen? Å blåse opp sak etter sak om stygge kirker? Jeg har fått flere henvendelser fra folk som er fortørnet over at Dagen «disser» kirken deres, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i et Facebook-innlegg.

Twitter-brukeren «@magloken» spurte nylig sine følgere om Jørpeland kirke er Norges styggeste. Mange kastet seg på og snart var det delt titals bilder med forslag til hva som er Norges styggeste kirke.

Dagen plukket opp kåringen og laget både en sak om Twitter-debatten og arrangerte en avstemning i nettutgaven om hva deres lesere mener er «Norges styggeste kirke».

– Å redusere dette til en lettvint sak om tilfeldig smak og behag, det holder bare ikke. Hører du, Vebjørn Selbekk? skriver Raaum videre.

Selbekk er fornøyd med å ha skapt debatt

Vebjørn Selbekk hører. Han har svart i flere kommentarer under kirkerådslederens innlegg.

– Forstår du reaksjonene, Selbekk?

– Nei, jeg synes det er noe gravalvorlig, humørløst og litt elitistisk over reaksjonen til Raaum. Dette er gjort med glimt i øyet fra vår side. I kjølvannet av vår avstemning er det blitt en debatt om kirkearkitektur i en rekke medier. Det bør glede ledelsen i Den norske kirke, sier Selbekk til Vårt Land.

Han mener at en «vitenskapelig artikkel» om kirkearkitektur ikke ville hatt den samme effekten.

– Da får du ikke denne typen folkelig debatt, der vanlige folk engasjerer seg i hvordan kirkene deres ser ut, sier Selbekk.

Mener det er useriøst

I kommentarfeltet har Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, svart Selbekk på argumenter om at saken og avstemningen er gjort med «glimt i øyet» eller at det har vært «debattfremmende».

– Det er jo ikke en debatt dere oppfordrer til, men en avstemning om stygt og pent. Det er useriøst fra en avis som påstår de vil satse på god kirke- og tros- og livssynsjournalistikk, skriver Dybvig.

I kommentarfeltet får Raaums innlegg i all hovedsak støtte. Selbekk kommenterer på sin side at han synes «mange av reaksjonene her er ganske humørløse».

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, forsvarer avisens kåring av «Norges styggeste kirke».
Sjefredagtør i Dagen, Vebjørn Selbekk. Foto: Morten Marius Larsen/arkiv.

– Fremmer folkelig debatt

Selbekk mener kirkens ledelse burde glede seg over at de skaper debatt om kirkearkitektur.

– Det er ingen som har sagt at noen av disse kirkene skal rives eller noe sånt. De burde vært glade for at noen er opptatt av dette. Det er likegyldigheten som er det store problemet for Den norske kirke, mener han.

Selbekk utdyper hvorfor han mener Raaums innlegg er elitistisk.

– Det blir litt sånn at kirkearkitektur er noe for eliten, for fagfolk og kirkearkitekter. Vanlige folk bør få ha en mening om hvordan deres kirker ser ut. Sist jeg sjekket var det 6.000 som har vært inne og stemt i avstemningens, sier han.

– Vil dere gjøre noe annerledes neste gang dere lager en sånn sak?

– Nei, men vi kan jo tenke oss å kåre Norges fineste kirke også. Vi ønsker ikke å være kjipe, sier Selbekk.

Les hele Raaums innlegg her:

Hva i all verden er det dere driver med, Dagen? Å blåse opp sak etter sak om stygge kirker? Jeg har fått flere...

Posted by Kristin Gunleiksrud Raaum on Saturday, January 25, 2020

Les mer:

• Kunstkritiker Paul Grøtvedt: Norsk, moderne kirkearkitektur er gudløs

• Flekkerøy kirke ble innviet på søndag. – Her møter man veggen – da er det godt at den er i rå, sakral betong – med korset på plass, sier arkitekt Einar Dahle.

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke