Nyheter

Vokste ut av kirken sin

Flekkerøy kirke ble innviet på søndag. – Her møter man veggen – da er det godt at den er i rå, sakral betong – med korset på plass, sier arkitekt Einar Dahle.

1100 mennesker møtte opp til åpningsgudstjeneste i Flekkerøy kirke søndag. Det utgjør halvparten av kirkemedlemmene på øya. Det viste også at kirken kan romme så mange – gjennom å ta i bruk kirketorg og menighetssal, der alle tar del gjennom audiovisuell overføring.

Kirken ble for liten

Utgangspunktet for den nye kirken er noe som i dag ikke er den vanligste grunnen; kirkebesøket var stort og økende, og den gamle kirken ble rett og slett for liten.

– Her på Flekkerøya har vi et gjennomsnittlig gudstjeneste-besøk på 300 mennesker, ett av de største tallene i landet, forteller daglig leder Roy Øverland.

Arkitektene Hille Melbye og Einar Dahle vant konkurransen i 2014.

– Vi ville beholde den gamle kirken, men ga den en Ny horisont, som er blitt navn på hele prosjektet. Vi snudde alteret 90 grader, frå å være østvendt til at det nå er rettet mot syd. Vi tverrstilte den nye kirken mot den gamle, og på tvers av terrenget. Langsiden på den gamle er blitt bredden på den nye. Og vi ville ta naturen inn i kirkerommet, gjennom en atten ­meter lang, selv-bærende glassvegg, forteller han.

Lysinnfall fra alle kanter

Han snakker om å male kirkerommet med lys.

– Lysblandingen kommer inn forfra, bakfra og fra begge sider – og fra oven, som seg hør og bør i en kirke. Ingen mennesker i dette kirkerommet blir liggende i mørke, lyset faller på alle.

Den asymmetriske fondveggen har et sentrum i alteret.

– Men rommet må være i ­balanse, og midtgangen er i midten – men asymmetrien ­balanseres opp ved at mengden av stoler er ulik på hver sin side av midtgangen.

– Vi har brukt vanlige handelsvarer, som hvit betong og eik, men bruker materialene for å søke mot det hellige og overskridende, forteller Dahle.

I talen sin siterte han Stein Mehren: «Vi reiste en gang ­katedralene – ikke for å fange mennesker – men for å holde våre liv fast – i overskridelsens gåter».

– Den største utfordringen i arbeidet var at det gode måtte vike for det beste. Vi ville ikke konkurrere mot den gamle formen, og da måtte vi rive deler av et kirkebygg som vekket følelser hos dem som selv hadde nedlagt utallige dugnadstimer på å reise den gamle kirken, forteller ­Einar Dahle.

Stor aktivitet sprengte kapasiteten

Kirkeverge Hans Erik Ruud forteller om sprengt kapasitet i den gamle kirken på Flekkerøya.

– Søndag ble den store testen, der vi så at vi kunne huse 1.100 mennesker, ved å ta i bruk kirkerom, torg og menighetssal. Nå har vi fått en flerbrukskirke, der det kan avvikles parallelle ­arrangementer uten at man forstyrrer hverandre, det var et påtrengende behov med så mye aktivitet som det er i Flekkerøy menighet, sier han og legger til at de nå kan huse halvparten av kirkemedlemmene på øya.

Kirken har allerede før innvielsen fått årets Byggeskikk-pris i Kristiansand.

– Hele prosjektet bærer preg av usedvanlig godt samarbeid mellom alle parter, og stort ­lokalt engasjement for prosjektet. Vi har endt opp med en svært god løsning, der alle brukere har vært involvert – og er blitt hørt, forteller kirkevergen.

Innsamlede midler

Totalprisen er på 77 millioner kroner, hvorav 3,7 millioner er innsamlede midler.

– Og vi har holdt budsjett til punkt og prikke, og fått til alle løsninger og behov vi ønsket å oppnå, sier Ruud.

Åpningsuken er fylt med arrangementer, og daglig leder Roy Øverland forteller om stor støtte og oppslutning rundt den nye kirken – under hele prosessen.

– Her på Flekkerøya står vi sammen, dugnadsviljen er enorm. Nå satser vi på daglig ­kafédrift, slik at kirken blir et enda mer sentralt møtested for hele lokalsamfunnet, forteller han.

LES MER: Ville lage ny kirke som forsoner

LES MER: Tettpakket åpning i Østre Porsgrunn kirke

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter