Kirke

En julekrybbe i USA forestiller Jesusbarnet, Maria og Josef som flyktninger adskilt i fangenskap

Hvordan ville det gått med Maria og Josef på flukt med Jesusbarnet i dag? Det spørsmålet prøver en julekrybbe i USA å besvare.

– I en tid der flyktningfamilier søker asyl i landet vårt og skilles ufrivillig fra hverandre på grensen, tenker vi på den mest kjente flyktningfamilien i verden skriver Claremont United Methodist Church i Los Angeles på sin hjemmeside.

Forestill deg at Jesus, to år gammel, tas fra moren sin og settes bak gjerder på en fengslingsanstalt ved grensekontrollen, skrives det videre.

Flyktninger til Egypt og USA

Julekrybben forestiller den hellige familie tenkt som flyktninger som prøver å krysse grensen mellom Mexico og USA.

Som et bakteppe ligger historien om at Maria og Josef flykter med Jesusbarnet til Egypt, for å sippe unna Kong Herodes, som ifølge bibelhistorien, ønsker å ta livet av alle førstefødte guttebabyer.

Kristnes historiefortelling

Saken er omtalt i en rekke internasjonale medier.

Karen Clark Ristine, pastor i menigheten, sier til Washington Post (WP) at hensikten men julekrybben er å sette søkelys på flyktningers vanskelige situasjon.

– Jeg tror at vi som kristne har ansvar for å fremme en historiefortelling som kan være motstridende til det resten av verden tenker, sier hun.

Ros og ris på Facebook

Ristine har lagt ut et innlegg på Facebook av julekrybben. Det har blitt møtt med en storm av 15.000 delinger og 4.000 kommentarer på en dag, skriver WP.

Stort sett er det positive kommentarer, og har ført til en konstruktiv diskusjon av behandlingen av flyktninger. Noen kritiserer julekrybben, blant annet for å være en utidig sammenblanding av religion og politikk.

LES MER:

«Flyktninghistoriene fra Mellom-Amerika er like fryktelige som de fra krigssoner i Midtøsten og Afrika»

Berit Aalborg: Det er skamløst hvordan politikerne behandler flyktninger

Nord-Europas største julekrybbe står foran Bragernes kirke: – Gir oss en kunstnerisk prekestol

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke