– Vi tenker at dette er våre skolegudstjenester, selv om de er lokalisert på Betel, sier sokneprest Eva Marie Aanderaa Vassbø i Riska menighet.
For barneskoleelevene på Hommersåk blir det ingen julegudstjeneste i Den norske kirke i år. Istedenfor får de se julespill i pinsemenigheten Betel. Soknepresten skal stå i døra og ønske velkommen sammen med kateket og menighetspedagog.
– Samarbeidet mellom kirkene er helt unikt. Vi er glad i hverandre og heier på hverandre, forteller Knut Idland, pastor i Betel Hommersåk.
Måtte prioritere ett arrangement
Tidligere besøkte barneskolene på Hommersåk både julespillet i pinsemenigheten og Riska menighets julegudstjeneste. Så bestemte skolen seg for å prioritere ett av arrangementene. Dermed måtte de takke nei til pinsemenighetens invitasjon.
– Vi fikk inntrykk av at skolene opplevde det som et dilemma å måtte velge. Derfor foreslo vi å gjøre julespillet i Betel til et fellesarrangement. Jeg vet ikke om Betel ville bedt om det selv, så det var bedre at initiativet kom fra kirken, forteller soknepresten.
I tillegg til pinsemenigheten og Den norske kirke, har Riska frikirke og Riska bedehus stilt seg bak invitasjonen til julespillet i Betel.
– Vi vil at elevene skal få erfare de andre menighetene i nærmiljøet der de bor, uten at vi dermed sier at tradisjonen med skolegudstjeneste er uviktig. Neste år skal vi arrangere skolegudstjeneste i kirken som vanlig, sier Vassbø.
– Hva håper du elevene sitter igjen med etterpå?
– Jeg håper de får en fin forestilling med juleevangeliet i sentrum og får vite at ulike menigheter kan samarbeide godt når vi er enige om det viktigste, svarer Vassbø.
3000 skoleelever på besøk
Ifølge tall fra SSB økte antall skolegudstjenester fra 2886 i 2017 til 3118 i 2018. I tillegg til skolegudstjenester i Den norske kirke, er det også frimenigheter som inviterer til liknende arrangementer. I Oslo har Filadelfiakirken invitert alle byens barneskoler til julekonserter i 22 år.
– Vi presenterer julens budskap tydelig, men på en spiselig måte som skolene kan forholde seg til, forteller arrangementsansvarlig Laila Egeli Austeng.
Årets forestilling ble vist forrige uke og het «Den første jul». Her fikk barna høre gamle og nye julesanger, samt en fortelling med tre ulike opplevelser av julen på godt og vondt. Mens det var nærmere 3500 deltakere i fjor, deltok omtrent 3000 skoleelever på årets juleforestilling, forteller Austeng.
Hun merker en utvikling med større konkurranse og mer dialog rundt hva elever skal delta på før jul.
– Hvilke hensyn må dere ta når dere inviterer skoler til juleforestilling?
– Det er strengt forbudt å forkynne, så vi oppfordrer ingen til å tro. Vi informerer om juleevangeliet på en måte som passer med læreplanene, sier Austeng.
I årets juleforestilling har 90 personer vært med på produksjonen, inkludert 48 barn, forteller Austeng.
– Hva tenker du en sånn forestilling tilfører som barna ikke kan lære i klasserommet?
– Vi kan legge mer ressurser i fortellingen enn en lærer i klasserommet. Juleevangeliet er kjent, men blir gjenfortalt av barns dans og skuespill. Det gjør det nært for barna.
Julespillet blir etterspurt
Betel Hommersåk har satt opp julespillet i 20 år. I år vil det bli 4-5 forestillinger for barnehager og skoler. Totalt samler de 1500-2000 personer, forteller Knut Idland.
– Alt av barn og ungdom i bygda kommer innom, forteller Idland.
Han har aldri opplevd noen negative reaksjoner på at skolene og barnehagene besøker julespillet.
– Vi vet at bygda ønsker det velkommen, og det blir etterspurt hvis vi ikke har det, sier Idland.
LES OGSÅ:
• Pinsemenigheter trekker nye til kirken med julekonserter
• Kateketer laget suksess: I år kjører de julespillet 22 ganger med barn fra 16 barnehager
• Mener politikere importerer kulturkrig fra USA: - Julen er ikke under angrep i Norge
---
Skolegudstjenester
- Det ble arrangert 3118 skolegudstjenester i regi av Den norske kirke i 2018. Det er 232 flere enn året før.
- Skolegudstjenestene hadde 554 176 besøkende i 2018 og 552 478 i 2017.
- Det blir arrangert skolegudstjenester ved påske og pinse i tillegg til julehøytiden.
- Kilde: Statistisk Sentralbyrå (SSB)
---