Kirke

Berit Hustad i BCC er kritisk til dokumentar om «lukkede» menigheter

Brunstad Christian Church (BCC) lukket dørene for TV 2 og dokumentarserien «Norge bak fasaden». – Vi opplevde at media ikke kom med åpne hensikter, sier Berit Hustad Nilsen, styreleder i BCC.

– Vi opplevde at media ikke kom med åpne hensikter. De hadde en annen agenda enn de først sa, sier Berit Hustad Nilsen, styreleder i Brunstad Christian Church (BCC).

I går ble dokumentaren «I Guds navn» vist på TV 2. Dokumentaren handler om trossamfunnene Jehovas Vitner og BCC, også kjent som Smiths venner. Verken BCC eller Jehovas Vitner ønsket å la seg intervjue i dokumentaren.

«Arbeidet med kveldens episode, «I Guds navn», har vært noe av det mest krevende vi har gjort i dokumentarserien. Det er den episoden hvor vi har møtt sterkest motstand fra de vi har hatt et ønske om å rette søkelyset mot», skriver journalist Kadafi Zaman i en kommentar på TV 2s nettside.

Episoden er del av dokumentarserien Norge bak fasaden. Programbeskrivelsen forteller at journalistene skal «ta deg med inn bak lukkede dører, og møte mennesker som kaster lys på sprekkene i den norske fasaden».

'Hadde en annen agenda'

BCC opplevde at TV 2 hadde en annen agenda enn de først ga inntrykk av.

– De sa at de ville lage en serie om å være kristen i Norge i 2018. Etter hvert kom det frem at de ville undersøke miljøer som er lukket for omverdenen. Vi opplevde at de bare ville bekrefte påstandene sine, sier Nilsen.

Når hun har sett det ferdige resultatet av serien, er hun glad for at BCC ikke stilte opp.

– De klarer å fremstille oss som ganske lukket og lite villige til å snakke. Men jeg synes ikke det er imponerende journalistikk. De har ingen åpne kilder, flere udokumenterte påstander og mye synsing.

– Dersom dere hadde åpnet dørene, tror du TV 2 ville oppdaget noe annet?

– Det kan hende, men når vi opplevde at historien var skrevet på forhånd, så er jeg usikker på om det kunne blitt nøytralt fremstilt uansett.

Styreleder Berit Hustad Nilsen i BCC opplevde at TV 2 hadde en annen agenda enn de først sa da BCC ble spurt om å stille i dokumentarserien «Norge bak fasaden».
Berit Hustad, styreleder i Brunstad Christian Church.

Får støtte fra komiker

På sosiale medier får BCC støtte fra Kjetil Tveit Hasselberg, som lagde programmer for TV 2 fra 2001 til 2007, blant annet serien Kjetil og Kjartan Show. Han er lite imponert over sin tidligere arbeidsgiver.

– La oss si at jeg ble spurt om å stille i en reportasje på TV 2, og senere fant ut at arbeidstittelen for programmet var «norske drittsekker». Da ville jeg ikke blitt med. Men de kunne likevel filmet huset mitt, lagt på skummel musikk og fortalt at «bak denne døren nekter Kjetil å uttale seg». Da ville jeg blitt fremstilt som en drittsekk uten å ha gjort noe som helst, sier Hasselberg.

Det er på samme måte med serien «Norge bak fasaden», mener Hasselberg. Han understreker at han verken har tilknytning til BCC eller noen annen religion, men har forståelse for at BCC ikke ville stille i en serie med den tittelen.

– Tror du BCC kunne ha korrigert inntrykket av å være lukket dersom de hadde stilt opp?

– Dersom TV 2 har bestemt seg for å komme med en drittpakke, så kan ikke BCC vinne uansett. Det blir som å gå inn i en kamp med en psykopat, sier Hasselberg.

Han sammenlikner dokumentaren med sitt tidligere humorprogram Kjetil og Kjartan Show. Dette var en «skjult kamera-serie» der komikerne spilte ulike karakterer for å fremprovosere morsomme reaksjoner fra intetanende personer.

– Vi hadde en klar agenda om at det vi filmet skulle bli morsomt. Her var vi kyniske og brukte falske premisser for å lage humor. Det kan ikke en journalist gjøre. Man skal finne ut av virkeligheten, ikke manipulere den, sier han.

Store beløp i gaveinntekt

I dokumentaren undersøker journalistene fokuset på penger og økonomi i BCC. De trekker frem at BCC mottar store beløper i gaveinntekter årlig og at lederen Kåre Smith har en millionformue. Nilsen synes dokumentaren gir inntrykk av at lederen tjener seg rik på kirkesamfunnet.

– Det er nøyaktig de samme påstandene igjen og igjen. Vi ser at det er basert på gamle avisoppslag fra mange år tilbake. Vi har dokumenterte regnskap som ligger åpent for alle som vil se, men det velger de å overse, sier Nilsen.

– TV 2 klarer ikke å komme opp med ett menneske i dokumentaren som kan uttale seg om at dette er vanskelig for medlemmene, eller at lederen tjener seg rik på selve trossamfunnet. Sett utenfra holder ikke dette for redaksjonelt arbeid i 2019, mener Tveit Hasselberg.

'Stigmatiserende'. I forbindelse med dokumentaren har BCC fått flere meldinger fra ungdommer som er bekymret for innholdet i episoden, forteller Nilsen.

– Vi har ingenting imot at de undersøker økonomi og virksomheten hos oss. Men man må kunne være medlem av et trossamfunn og utøve sin tro uten å bli stigmatisert av slike oppslag. Det har haglet med drøye kommentarer etter dokumentaren, og det får konsekvenser for ungdommene våre som må møte dette i hverdagen.

– At dere ikke stilte opp til intervju, kan det ha forsterket inntrykket av at dere er lukket?

– Jeg håper ikke det, og jeg håper folk som ser episoden skjønner at det ikke var rettferdige premisser. Det er også derfor vi valgte å være åpne om prosessen via vår nettside, sier Nilsen.

I dokumentaren gjør journalistene flere intervjuer med medlemmer av BCC som senere trekker seg fra intervjuet. Nilsen tror konseptet og vinklingen kan være årsaken til at TV 2 ikke har fått medlemmer i tale, og avviser at BCC har oppfordret noen til å trekke seg.

– BCC er for både ytringsfrihet og trosfrihet, og ville aldri nektet noen å stille opp i media, sier Nilsen.

LES TV 2 SITT SVAR PÅ KRITIKKEN: – BCC har gjennomgående motarbeidet dokumentaren

LES OGSÅ:

---

Fakta:

  • Dokumentarserie som ­vises på TV 2.
  • Ifølge programomtalen skal journalistene Kadafi ­Zaman og Janne Amble ­«ta deg med inn bak lukkede ­dører, og møte mennesker som kaster lys på sprekkene i den norske fasaden.»
  • Tredje episode ble sluppet 9. desember og handler om Jehovas Vitner og Brunstad Christian Church. «Vi får høre historier om blant annet­ ­sosial kontroll, pengepress og hvor vanskelig det er å bryte ut.» skriver TV 2.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirke