Kirke

Olav Fykse Tveit: – Kirken bør ta stilling i konkrete saker

Olav Fykse Tveit blir trolig Den norske kirkes øverste hode. Han mener kirken skal hjelpe de som lider og tale deres sak.

– Det handler om menneskeverdet til ureturnerbare asylsøkere, og derfor kan Arne Vistes handlemåte forsvares. Livet er ikke abstrakt, men helt konkret og praktisk, og det er naturlig at Den norske kirke tar stilling i konkrete saker. Dette har også kommet tydelig til uttrykk i støtten til biskop Gunnar Stålsett de siste dagene, sier Olav Fykse Tveit.

I oktober nominerte Bispemøtet Fykse Tveit som eneste kandidat til å bli Helga Byfugliens etterfølger. Fykse Tveit blir ny preses 31. januar, hvis ikke Kirkerådet setter seg på bakbeina, og sender saken tilbake til Bispemøtet.

Debatten om ansettelser av ureturnerbare papirløse asylsøkere har gått for fullt i høst. Først ble Arne Viste dømt, og nylig ble biskop emeritus Gunnar Stålsett tiltalt.

Som inspirasjon for hvordan Den norske kirke (Dnk) kan spille en rolle i slike saker, trekker Fykse Tveit fram at den Evangelisk Lutherske Kirke i USA (ELCA) har vedtatt å være «a sanctuary church» til støtte for migranter og flyktninger, og om nødvendig gi kirkeasyl til papirløse asylsøkere.

– Jeg har sett på hva de har gjort det siste året. Når det skjer noe vi mener er urett, må kirken være med å hjelpe de som lider og tale deres sak. ELCA er et eksempel på at en luthersk kirke har tatt tak i en slik situasjon.

Finner ikke på ting alene

Byfuglien var den første som ble fast tilsatt som preses.

– Hvilken type preses vil du være, vil du være en tydeligere frontfigur for kirken?

– Det skal ikke bare jeg svare på. Jeg vil gjerne snakke med flere om det først. Men at rollen har en viss, offentlig side ved seg, og at preses blir bedt om å svare på vegne av kirken, det ligger i rollens natur.

– Hvordan vil du lede bispekollegiet?

– Jeg vil prøve å videreføre den gode måten Byfuglien har ledet på. Biskopene har gitt uttrykk for at hun har vært viktig i en tid med utfordringer for kirken. Min styrke som leder er at vi jobber sammen og drøfter oss gjennom sakene. Det er ikke min stil bare å finne på ting som ingen har hørt om før.

Med presesrollen følger også oppgaven som biskop for Nidaros domprosti, sognene i Trondheim sentrum, Tveit understreker at han «gleder seg spesielt til» det om han blir preses.

– Må ikke virke ekskluderende

Kirkevalgdeltakelsen er laber og Dnk kritiseres gjerne for å kommunisere med flere hoder. De må kontinuerlig jobbe med kommunikasjonen, mener Fykse Tveit.

– Kirkens viktigste kommunikasjon skjer lokalt og i personlige møter. Det er viktig at kirken arbeider med hvordan den framstår, og jeg vil bidra med at slike samtaler fører til noe. Vi må tenke på hvordan kirken opptrer, særlig om vi virker ekskluderende. Det gjelder ikke minst hvordan vi framstår i sosiale medier og i offentlige debatter.

– Hva må gjøres for å dekke inn mangelen av folk i kirkelige stillinger?

– Jeg tror veldig mye handler om at riktige personer oppmuntrer og hjelper unge mennesker til å se kirken som viktig og meningsfullt, som noe akkurat de kan gjøre. Det er viktig å gi folk i menigheten til å prøve seg litt i kirken, uten at de dermed binder seg for livet.

Alternative veier til prestetjeneste

Neste år skal et kvalifikasjonskravsutvalg komme med anbefalinger til hvordan utdanninger til vigslede stillinger skal tilrettelegges for å øke rekrutteringen. Blant annet har kortere studieløp blitt diskutert.

– Det er en berikelse for kirken at mennesker med forskjellig erfaring er villig til å gå inn i kirkelige oppgaver. Det er samtidig viktig at prester har en god, teologisk utdanning som en hovedvei inn i tjenesten. Det handler om kvaliteten og innholdet i kirkens forkynnelse, og å ha en forståelse for kirkens historie og rolle i samfunnet. Men det er nok riktig å åpne mer opp for alternative veier inn til prestetjenesten, sier Fykse Tveit.

Les mer om tilsettingen av ny preses:

Olav Fykse Tveit blir biskopenes nye leder

Kirkerådslederen sier et enstemmig bispemøte er vanskelig å se bort i fra

Reagerer på at én preses er innstilt: – De demokratiske organene mister innflytelse nå

---

Tilsetting av preses

  • Helga Byfuglien ga i høst beskjed om at hun gir seg som preses i januar.
  • I oktober nominerte Bispemøtet Olav Fykse Tveit som eneste kandidat som hennes etterfølger.
  • Kirkerådsmøtet kan i teorien sende saken tilbake til bispemøtet, men mer trolig vil de tilsette Tveit som ny preses i slutten av januar.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke