Kirke

Derfor vant Arne Viste Petter Dass-prisen

I kveld vant Arne Viste Petter Dass-prisen. Vårt Lands religionsredaktør Alf Gjøsund forklarte hvorfor i sin tale til prisvinneren.

– Arne Viste, vil du komme fram? Selv om du ikke har brukt troen som argument i din kamp for andre mennesker, så har du på ingen måte lagt skjul på at det er troen som er din drivkraft. Du tror at Gud ønsker at du skal ta denne kampen, sier Alf Gjøsund, religionsredaktør i Vårt Land, i sin tale under prisutdelingen torsdag kveld.

I kveld ble Arne Viste kåret til vinner av Petter Dass-prisen. I oktober ble Viste dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Viste har anket dommen fra tingretten.

LES OGSÅ: Arne Viste vant Petter Dass-prisen. – Det er Guds krefter som er i sving

«Vi er berørt og imponert over Arne Viste»

Gjøsund sier at selv om både innvandringspolitikk og juss er kompliserte disipliner, så er Vårt Land berørt og imponert over Vistes kamp for ureturnerbare flyktninger og muligheten til å leve et verdig liv.

– En kamp, som foreløpig har gitt ham en dom på ett års betinget fengsel og firmaet hans en bot og inndragning av til sammen nesten tre millioner kroner, sier Vårt Lands religionsredaktør.

'Dyp respekt for den veien Viste har gått'

Noen ganger, fortsetter Gjøsund, kan overbevisningen om at det står en Gud bak, få katastrofale konsekvenser. Det samme, påpeker han, gjelder overbevisningen om at mennesket ikke er forpliktet på noen overordnet verdi.

– Men svært ofte ser vi at troen på en overordnet makt som elsker mennesker – inspirerer til å gjøre godt, sier Gjøsund og fortsetter:

– Vi har dyp respekt for den veien du har gått for å følge den Kristus som du tror på. Og for dette har Vårt Land ikke bare nominert deg til årets Petter Dass-pris, vi har bestemt oss for å gi deg prisen. Gratulerer!

---

Juryens begrunnelse

  • Født i 1967, gift med ­Oddlaug, to barn. Medlem av IMI-kirken Stavanger.
  • Utdannet sivilingeniør. Daglig leder av Plog AS og nettbutikken pbok.no, der han gir arbeid til papirløse flyktninger.
  • Stevnet Justisdepartementet for retten i 2014 for brudd på Grunnloven og menneske­rettighetene. Saken ble avvist.
  • I 2017 aksjonerte politiet mot IMI-kirken på grunn av ansettelsen av en papirløs flyktning gjennom Plog AS. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.
  • Sommeren 2019 ble Viste siktet og tiltalt for å ha gitt arbeid til papirløse.
  • I oktober ble han dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Viste har anket dommen fra tingretten

---

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke