Kirke

Menighet endrer julestjerne etter negative reaksjoner

Julestjerna til en pinsemenighet på Jørpeland har provosert enkelte innbyggere, som mener den minner om en såkalt davidstjerne. Kommunen har derfor anmodet menigheten om å endre den.

Hvert år inviterer pinsemenigheten Klippen lokalbefolkningen lokalbefolkningen til julefest på det offentlige friluftsområdet Jørpelandsholmen i Strand kommune.

De to siste årene har de også hengt opp en lysende julestjerne på en høyreist mast i parken, noe som har skapt negative reaksjoner blant enkelte innbyggere, ifølge lokalavisen Strandbuen. Det sekskantede symbolet er nemlig utformet som en Davidsstjerne, et nasjonalt symbol for jødene og staten Israel. Det hører ikke hører hjemme i det offentlige rom, mener kritikerne.

«Det er ikke greit at ett av livssynene som er representert i kommunen får enerett til å markere seg i vår nye, flotte fellespark, heter det i klagebrevet som er gjengitt av lokalavisen.

Nøytral park

Ifølge kommunen har det kommet noen få publikumsreaksjoner på stjerna de to siste årene. I år valgte derfor kommuneadministrasjonen å sende et brev til menigheten hvor de anmodet dem å endre utformingen.

– Vi har ikke lagt ned et forbud mot davidsstjerna, men vi sendte en anmodning om å endre den. I dette friluftsområdet ferdes folk daglig, og det er viktig for oss at det er politisk og religiøst nøytralt. Vi ønsker å unngå konfrontasjoner og motsetninger, sier Irene Heng Lauvsnes (H), ordfører i Strand kommune, til Vårt Land.

– Men en tradisjonell julestjerne kan jo også kobles opp mot religion?

– Jo, på en måte kan den det. Men engasjementet i saken viser at en tradisjonell julestjerne og davidstjerna har ulik symbolsk verdi. Kommunen ønsker at Jørpelandsholmen skal være et nøytralt område.

Tom Øystein Angelsen i Menigheten Klippen sier til lokalavisen at det vil bli gjort endringer på julestjerna.

– Vi endrer for å ta hensyn til reaksjonene som har kommet. Samtidig er det viktig for oss å få fram at det aldri har vært en baktanke med den stjerna som har blitt brukt før. Vi ønsker på ingen måte å provosere. Det er tilfeldig at den ble seende ut som en davidsstjerne, forteller Angelsen til Strandbuen.

Ufine meldinger

Saken har mange reaksjoner etter at den ble omtalt i lokalavisen, og siden i Dagen og Stavanger Aftenblad. På Facebook-siden «Vi som støtter Sylvi Listhaug» er en skjermdump av saken delt sammen med kontaktinformasjon til ordføreren i Strand.

– Jeg oppfatter det som en oppfordring til en aksjon mot meg, og til nå har jeg fått til sammen nærmere 50 meldinger og telefoner med ufine kommentarer. Jeg synes det er helt greit med reaksjoner, men i dette tilfellet virker det som om meningen å yte et ubehagelig press på meg, og det er ikke et demokrati verdig, sier ordfører Lauvsnes, som for øvrig er medlem av Klippen.

LES FLERE ARTIKLER OM KARISMATISK KRISTENDOM HER

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke