Kirke

Mellomkirkelig råd slakter Einar Gelius sin nye bok: – Bommer totalt

Sokneprest Einar Gelius mener religionsdialogen mellom kristne og muslimer i Norge har vært preget av unnfallenhet og naivitet. – Gelius har ikke gjort hjemmeleksa si, sier Trond Bakkevig.

«Det norske «dialogprosjektet» mellom kristendom og islam har ikke gitt særlig rom for kritiske røster», skriver sokneprest i Søre Ål menighet, Einar Gelius, i sin ferske bok Jesus og Muhammed.

I boka tar Gelius for seg forholdet mellom de to profetene med utgangspunkt i hans hovedtese: At forskjellen mellom de to i stor grad dreier seg om frihet kontra tvang og frigjøring kontra underkastelse. Konklusjonene lener seg i stor grad på professor Terje Tvedts omstridte bok Det internasjonale gjennombruddet og Hege Storhaugs kontroversielle bestselger Islam Den 11. landeplage.

Utgangspunktet for boka har vært mangelen på kunnskap om både islam og kristendom i en tid der det er mye fokus på det første. Jeg har ikke fasiten, men dette er mine tolkninger og mitt bidrag. Jeg håper flere kan sette seg inn i sakskomplekset og bli kjent med begge religionene, forteller Gelius.

Mellomkirkelig råd: – Han skulle ringt oss

I bokas siste kapittel går soknepresten inn på dialogarbeidet som har foregått mellom kristne og muslimer i Norge. Han skriver det har vært preget av «unnfallenhet og naivitet» og at «man har unngått enhver konfrontasjon».

– Det er for så vidt ikke jeg som tar det opp, men jeg referer til Tvedt som skriver om dette i sin bok. Han utfordrer kirka, og jeg hiver meg på og synes det er veldig interessant, sier Gelius.

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, mener Gelius bommer totalt.

– Når en utaler seg om andre mener, er det god skikk å spørre dem og få vurdert sine påstander. Om Gelius hadde kontaktet Mellomkirkelig råd, ville han ha fått vite at dialogen med Islamsk Råd Norge gjennom 25 år, har vært preget av samtaler om vanskelige spørsmål som religion og vold, ekstremisme, ytringsfrihet, trosfrihet, kvinnesyn og homofili, påpeker Agøy.

Hun synes det er trist at Gelius videreformidler «usanne påstander fra Storhaug og Tveit, uten noe forsøk på å sjekke ut hva som er riktig».

– Gelius vet ingenting om hvor krevende diskusjonene har vært i Kontaktgruppe mellom Mellomkirkelig råd og Islamsk Råd. Han har tydeligvis heller ikke lest fellesuttalelsene gruppen har kommet med, påpeker Agøy.

Oslo  20111122.  
Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, svarer på Gelius sin kritikk.​

– Gelius har ikke gjort hjemmeleksa si

Oddbjørn Leirvik, professor i interreligiøse studier ved Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo, har vært aktiv i religionsdialogen mellom kristne og muslimer i Norge i en årrekke. Han er også nevnt flere ganger i boka.

– Gelius sine påstander viser at han har svært dårlig kjennskap til den faktiske dialogen mellom kristne og muslimer i Norge, mener Leirvik.

I boka skriver Gelius at «dialog-pionerer» som Leirvik «går i fella når de fortier og dekker til deler av islams ideologi og verdigrunnlag». Soknepresten mener Leirvik og andre dialogarbeidere ikke har klart å stille fundamentale spørsmål som «hvorfor det er så mye vold og hat i islams kjølvann».

– Dialogen er og må være kritisk - men kritikken må rette seg mot problematiske sider ved både islamsk og kristen tradisjon. Det er dessverre rikelig med hat og vold i historien til begge religionene, sier Leirvik.

Han får støtte fra teolog Trond Bakkevig, tidligere generalsekretær i Mellomkirkelig råd, som også er nevnt i boka som en av Norges pionerer på religionsdialog.

– Her har ikke Gelius gjort hjemmeleksa si. Jeg ville aldri funnet på å underslå at vold har skjedd i islams navn. Det vet jeg da veldig godt, forteller Bakkevig.

Kurs i "Verdier, dialog og religiøst lederskap", TF. Våren 2016. Samling 12. mai. Oddbjørn Leirvik
Oddbjørn Leirvik, professor i interreligiøse studier på TF, får kritikk i Einar Gelius sin nye bok.

– Passer ikke i en norsk virkelighet

Han sier som Leirvik at alle religioner har tekster som kan brukes til å legitimere vold.

– Men alle troende skal ikke holdes til ansvar for det. Det er der jeg ikke forstår hva Gelius vil. Norske muslimer er stort sett fredelige folk som ikke ønsker og ikke forsvarer vold, verken i eget eller religionens navn, sier Bakkevig.

Han legger til at det kan være nødvendig å ta opp ting som er utfordrende ved andre religioner, men mener dette er blitt gjort og fortsatt gjøres.

– Men i den norske virkeligheten er det like lite relevant at kristne skal ta opp voldsbruk i islams navn, som at muslimer skal ta opp voldsbruk i kristendommens navn. Det er ikke blant temaene om hvordan man skal skape et godt samfunn i Norge, mener Bakkevig.

Trond Bakkevig.
Teolog Trond Bakkevig mener Gelius ikke har gjort hjemmeleksa si.

Gelius: – Dette er mitt bidrag

Einar Gelius er ikke overrasket over kritikken.

– Hvorfor har du ikke tatt kontakt med Mellomkirkelig råd?

– Min referanse er boka til Tvedt og jeg har ikke sett noen fra kirka imøtegå den kritikken. Hvis noe er usant så får de bare komme med det. Men som jeg skriver i boka er det et stort fagfelt, og jeg har vært nødt til å velge ut noen kilder, sier soknepresten.

– Hva gjør du selv for å konfrontere vanskelige aspekter ved religionsdialog?

– Jeg er vel sannsynligvis den første presten som har skrevet en slik type bok. Da er det mitt bidrag.

Gelius sier han forøvrig er positiv til initiativ som den felles bønneteksten for muslimer og kristne Vårt Land skriver om i dag.

– Jeg er for samarbeid. Men man må også tørre å snakke om de mer ubehagelige sidene ved islam, som vold og makt. Man må tørre å spørre, rett og slett.

LES MER OM EINAR GELIUS:

Angriper Den norske kirke og kjendiser i sin nye bok

• Einar Gelius: – Jeg har sagt og gjort mye dumt

• Gelius til Ibestad for å takke

---

Einar Gelius

  • Sokneprest i Søre Ål menighet.
  • Tidligere statssekretær for Arbeiderpartiet.
  • I sin periode som prest i Vålerenga kirke (16 år) ble han kalt inn på teppet hos biskopen opp til flere ganger.
  • I 2010 ga han ut boka Sex i Bibelen som førte til store kontroverser. Biskop Ole Christian Kvarme mente boka aldri burde ha vært skrevet. Etter en voldsom mediestorm sa Gelius opp stillingen sin i Vålerenga kirke samme år.
  • De siste årene har han vært prest i Gudbrandsdalen - først i Lom og nå sist i Lillehammer.
  • Nå studerer Gelius sexologi på Universitetet i Agder ved siden av prestegjerningen og er aktuell med boka Jesus og Muhammed, utgitt på Gavega forlag.

---

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke