Kirke

‘­Utnytter sårbare mennesker’

Etter at 56 personer han hadde vært i kontakt med hadde tatt livet sitt, sluttet ­tidligere ­konverteringsterapeut Ulf ­Lidman å telle.

– Den største sorgen som ­finnes i mitt liv er at jeg har mistet ­tellingen på antall ­personer jeg har vært i kontakt med som har tatt sitt liv som følge av dette, sier Ulf Lidman i VGTV-dokumentaren Homoterapi.

Hoppet av

Lidman jobbet tidligere med konverteringsterapi for en ­organisasjon som het Exodus. Han hoppet av på 90-tallet, og nå reiser han rundt og holder foredrag om farene med slik praksis.

Konverteringsterapi er en betegnelse på forsøk på å ­endre en persons seksuelle legning, eller forsøk på å bidra til at personen avstår fra å leve ut sin legning. Det omtales også som reorientering og konversjonsterapi.

Etter at 56 personer ­hadde tatt sitt liv, sluttet Lidmann å holde tellingen, ­forteller han i VGs dokumentar. Han har ­senere truffet flere av ­personene han har hatt i ­konverteringsterapi.

– Jeg har bedt mange av dem om tilgivelse for det jeg har gjort. Det som også gjør vondt er at jeg vet at personer jeg har hatt som klienter da jeg jobbet i Exodus, valgte å ta sitt eget liv, sier han. Lidman mener at konverteringsterapi er skadelig fordi en persons seksualitet er tett knyttet til personens identitet.

Sårbare

Lidman forteller at han fortalte folk at de var syndige hvis de var homofile, og at han ga inntrykk om at de kom til helvete.

– Jo mer sårbart et menneske er, jo mer kan du styre personen. Når vi begynner å gå inn og styrer som terapeuter, da går vi inn i det å utnytte sin posisjon for å begå overgrep.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke