Kirke

– Derfor rir korrupsjonsskandalene Den katolske kirke

Protestantenes kamp mot korrupsjon startet med Luthers kritikk av pavekirkens avlatshandel, mener Eva Joly. Den profilerte korrupsjonsjegeren mener det fortsatt er i Den katolske kirke korrupsjonsfaren er størst.

– Egentlig er kampen mot korrupsjon den første grunnleggende gjerningen for protestantene. Det var i opprør mot korrupsjon at Luther i 1517 brøt med den katolske kirke, fordi katolikkene solgte muligheten til å komme ut av skjærsilden litt fortere ved betaling, sier den fransk-norske korrupsjonsjegeren Eva Joly.

Joly er internasjonalt kjent for sin kamp mot økonomisk kriminalitet. På 90-tallet fikk hun status som en av Frankrikes mest nådeløse korrupsjonsjegere etter avsløringer av omfattende korrupsjon i det franske oljeselskapet Elf Aquitaine.

Denne torsdagskvelden befinner hun seg på VID vitenskapelige høgskole i Stavanger hvor hun akkurat har holdt et foredrag i forbindelse med en kirkelederkonferanse i regi av Det Norske Misjonsselskap (NMS). Dagen etter står hun på talerstolen igjen under den tilknyttede konferansen Stavanger Mission Conference, hvor hun er en av hovedforedragsholderne. Begge arrangementene har korrupsjon og maktovergrep i kirke og samfunn som tema. På gjestelisten står deltakere og kirkeledere fra rundt 15 land.

Intriger og skandaler. Gjennom århundrene har korrupsjonsskandaler forfulgt Den katolske kirke, påpeker hun, og da mener hun korrupsjon i en svært vid forstand. De seneste årene har for eksempel den ene pedofilisaken etter den andre blitt rullet fram.

– Før det har det vært ulike bankskandaler, i tillegg til masse intriger i Vatikanet, forteller hun.

Joly tror at korrupsjon skjer i langt mindre skala i den protestantiske delen av kirkelandskapet, og mener organiseringen er en viktig årsak til det.

– I den protestantiske kirke er pengene mindre konsentrert. I den katolske kirke går alt til Roma. Det er enorme beløp. Den romersk-katolske kirke er et stort multinasjonalt foretak, mens protestantene består av mindre samfunn og har mindre penger.

Hun tror dessuten protestantiske kirker generelt sett er mer åpne og gjennomsiktige, samt mer demokratiske med sine kirkestyrer, noe som er viktige virkemidler mot korrupsjon.

– Hva som foregår i Vatikanet er mindre kjent, sier hun.

LES OGSÅ: Oppfordrer kirkeledere til å lære av Betanien-skandalen

Menneskelig last. – Hva er dine råd til kirkeledere for å motvirke korrupsjon?

– Som leder kan det være veldig fristende å tilgi, så ha klare regler på hvordan man behandler mistanke om korrupsjon på forhånd. Å dekke over ting er ingen løsning. Det må handles på mistanker.

Man må dessuten ha prosedyrer for varslervern, påpeker hun.

– Nå kommer det et nytt direktiv om varselvern fra EU som blir enda strengere, og det vil også gjelde folk innen kirken som har rett til beskyttelse.

– Er det grunn til å bekymre seg for korrupsjon i norske kirkesamfunn i dag?

– Det er grunn til å bekymre seg for korrupsjon i alle institusjoner. Det er ganske enkelt basert på menneskekunnskap. Man har all slags laster også i kirkemiljøet. Det er ikke slik at fordi du er engasjert spirituelt, så er du ikke utsatt for fristelse, men det er kanskje litt hardere å leve med, sier hun.

---

Stavanger Mission Conference

  • Korrupsjon og maktovergrep står på dagsordenen under Stavanger Mission Conference.
  • Misjonskonferansen ble avholdt 1. november i Stavanger, og er i regi av Det Norske Misjonsselskap (NMS).
  • De to hovedforedragsholderne er norskfranske Eva Joly, som er kjent for sin kompromissløse kamp mot korrupsjon, og Agnes Aboum, styreleder i Kirkenes Verdensråd.
  • På programmet står også paneldebatt med Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke; Humphrey Peters, ledende biskop i Den pakistanske kirke; Hjalmar Bøe, generalsekretær i Digni og Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS.
  • Kilde: NMS

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke