– Det er en stor glede at et kirkebygg som er lagd for gudstjenester blir fylt opp av unge voksne, sier forstander Andreas Hegertun i Filadelfiakirken Oslo.
Etter at Majorstuen kirke ble tatt ut av bruk som soknekirke for fire år siden, har kirkebygget vært utleid på heltid. I den samme perioden har pinsemenigheten Filadelfiakirken vokst ut av sine egne lokaler i Oslo sentrum.
Fra august har de hatt to gudstjenester for unge voksne hver søndag i Majorstuen kirke. Kirken har en kapasitet på 400 personer.
– Foreløpig ser veksten ut til å fortsette. Den siste av gudstjenestene er som regel helt full, forteller Hegertun.
LES MER: Tilbyr gode gjerninger uten baktanke
Unge voksne
Filadelfiakirken har lenge hatt en stor gruppe unge voksne på menighetens kveldsgudstjeneste i Oslo sentrum. For tre år siden ble det plassproblemer i hovedsalen.
– Det var også flere folk enn vi hadde mulighet til å engasjere i ulike tjenesteoppgaver, så noe måtte gjøres, forteller Hegertun.
Høsten 2017 startet Filadelfiakirken en ny kirke for unge voksne på Grünerløkka, i tillegg til forsamlingen i Oslo sentrum. Pågangen ble så stor at den nyplantede kirken måtte finne et nytt lokale, noe som ledet dem til Majorstuen kirke.
At Filadelfiakirken kan benytte seg av Den norske kirkes lokaler er Andreas Hegertun takknemlig for.
– Vi tenker at Gud bare har én kirke i Oslo og at vi er del av den. At vi bruker disse lokalene er en videreføring av den samme kirken i en ny form, sier Hegertun.
LES MER: Forkynner kall til å gå på jobb
Utvid
I tillegg til kirken på Majorstuen har Filadelfiakirken etablert nye forsamlinger på Enebakk og Lillestrøm de siste tre årene.
20.–21. september holdt de sin årlige høstkonferanse, denne gang med temaet «Utvid».
– Det er naturlig for en kirke å utvide fordi kirken i sin natur alltid strekker seg videre for å nå nye mennesker og steder. Samtidig blir aldri kirkens lokale oppdrag avsluttet, sier Hegertun.
Han forteller at det er viktig for Filadelfiakirken at ytre utvidelse av virksomheten må henge sammen med en indre utvidelse. Med dette mener han en dypere forståelse for innholdet i det kristne evangeliet, men også erfaringer og praksiser som følger troen.
– Man har sett flere eksempler på ambisiøse kirker som har utvidet virksomheten, men der folk sitter skuffet og såret igjen etterpå. Hva skiller dere fra disse?
– Vi er opptatt av å behandle mennesker som mål i seg selv og ikke som et middel. Hvis kostnaden av å gjennomføre noe blir for stor for én av medarbeiderne, da skal vi ikke gjøre det. Det er viktig for oss at folk har en indre motivasjon og en sunn forvaltning av livene sine. Men vi må hele tiden spørre hva som er våre blindsoner og usunne trekk, sier Hegertun.
LES MER: Ellingsrud kirke leies ut
Attraktiv
Kirkeverge Robert Wright i Kirkelig fellesråd i Oslo har ansvar for utleie av fristilte kirkebygg. Han er glad for at Majorstuen kirke fylles med unge mennesker fra Filadelfiakirken.
– Jeg synes det bare er flott. Her har vi noe å lære i Den norske kirke, sier han.
Før Filadelfiakirken kom på banen som leietaker har det vært mye aktivitet i Majorstuen kirke. Bygget har blant annet blitt brukt av en etiopisk-ortodoks kirke frem til de nylig kjøpte sitt eget lokale.
Wright forteller at Oslo-kirkene som er fristilt for utleie er attraktive, særlig for migrantmenigheter.
– Filadelfiakirken har mye ressurser. Er det en utfordring for migrantmenigheter å få råd til å leie slike kirker?
– Nei, det tror jeg ikke. Mange av dem har en langt større giverglede enn vi har vent oss til i Den norske kirke, selv der folk har relativt lave inntekter, sier Wright.
LES MER: Når folkekirken forsvinner
---
Filadelfiakirken Oslo
- Ble grunnlagt av Thomas Ball Barratt i 1916.
- Er en del av Pinsebevegelsen i Norge, som samler omtrent 340 selvstendige pinsemenigheter.
- Har etablert forsamlinger i Oslo sentrum, Enebakk, Lillestrøm og Majorstua.
- I gjennomsnitt deltar 2.765 mennesker på vanlige gudstjenester i Filadelfiakirken hver uke.
---