Kirke

Disse kan bli ny preses

Flere peker på Olav Fykse Tveit som avtager etter Helga Haugland Byfuglien.

– Olav Fykse Tveit er den nordmannen som internasjonalt har hatt den viktigste kirkelige stillingen noensinne, sier Hallgeir Elstad, professor ved Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Full strid i Stavanger etter kontroversiell bispeutnevnelse

Prosessen

Etter planen skal en ny preses i Den norske kirke være klar når Helga Haugland Byfuglien går av i februar 2020, opplyser Kirkerådets administrasjon.

De tar sikte på at en tilsetting skjer ved Kirkerådets møte i slutten av januar neste år.

Allerede i oktober vil Bispemøtet nominere inntil tre kandidater, som landets bispedømmeråd deretter kan stemme på. For første gang vil Bispemøtet kunne nominere personer som ikke allerede er biskop i Den norske kirke til presesembetet.

Til sist velger Kirkerådet én av disse tre kandidatene.

LES MER: Kirkerådet kjører sin egen agenda, mener Helge Gaard

Fykse Tveit

Rektor ved MF vitenskapelig høgskole, Vidar Haanes, ser ingen åpenbare avtagere etter Byfuglien i dagens bispekollegium, særlig fordi mange av biskopene nærmer seg pensjonsalder.

– Av kandidater utenfra er Olav Fykse Tveit den eneste som virkelig skiller seg ut som en åpenbar kandidat, sier han.

Det er Hallgeir Elstad enig i.

– Samtidig er det viktig at en preses også ser innover mot det norske samfunn og kirkens rolle der, sier Elstad.

Likevel tror han det blir vanskelig for noen å matche Fykse Tveit.

– Jeg vet helt ærlig ikke hvor mange som vil være interessert i å stille hvis de får en følelse av at det er avgjort på forhånd. Jeg har vært med på et sånt race før, og det er fint, men det er klart det er slitsomt. Hvis det allerede føles gitt på forhånd, kan det bli vanskeligere. Samtidig bør det være et reelt valg, mener Elstad.

LES MER: Byfuglien går av som preses. – Rart å se at det nærmer seg slutten.

Akademiker

Dette blir eventuelt første gang en preses i Den norske kirke kommer utenfra bispekollegiet. Et av områdene det er mulig å se for seg at en annen kandidat vil kunne komme fra er akademia. Navn som Bård Mæland og Merete Thomassen, Sturla Stålsett har dukket opp. Elstad støtter de som mener at det ville vært bra å få inn en akademiker i rollen.

– Vi bør få inn flere i bispekollegiet med denne type erfaring. I en slik posisjon bør nok kandidaten ha en viss, akademisk meritt. Men det er klart – også Fykse Tveit har doktorgrad.

Vårt Land lyktes ikke i å komme i kontakt med Olav Fykse Tveit før avisen gikk i trykken i går ettermiddag.

Kvinnelige kandidater

Praten om hvem som blir ny preses har allerede gått en stund, forteller TF-dekan Aud Tønnesen.

– Én mange peker på er Olav Fykse Tveit. Han har en enorm kirkepolitisk og teologisk faglig tyngde fra sine år i Kirkenes Verdensråd. Sturla Stålsett har en utrolig interessant og bred bakgrunn fra mange år som generalsekretær i Kirkens Bymisjon i Oslo og som professor på MF. Han har et bredt nettverk i det politiske, kirkelige og fra organisasjonslivet. Han har også internasjonal erfaring.

– Hva med kvinnelige kandidater?

– Det er to dyktige, kvinnelige ledere i Kirkerådet og i KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen og administrerende direktør i KA, Marit Halvorsen Hougsnæs er potensielle kandidater, sier Tønnessen.

---

Preses i Dnk

  • Tidligere ble biskopen i Oslo automatisk den fremste blant biskopene, med tittelen preses. Fra 1984 er preses blitt valgt blant alle biskopene i landet.
  • Bakgrunnen for opprettelsen av et eget presesembete, var at biskopene opplevde at presesoppgavene tok for mye tid ved siden av biskopgjerningen.
  • Regjeringen bestemte at embetet skulle legges til Trondheim, og preses har tilsynsansvar for Trondheim domprosti. Ordningen innebar at det ble opprettet et tolvte bispeembete som skal bruke det meste av sin tid på presesoppgavene.
  • Før Helga Haugland Byfuglien ble preses, var hun biskop i Borg bispedømme fra 2005. I oktober 2010 ble hun valgt til preses i Bispemøtet etter den gamle ordningen. I 2011 ble hun innsatt i embetet som fast preses.
  • Byfuglien holder sin avskjedsgudstjeneste 26 januar neste år. Før den tid skal bispemøtet nominere tre kandidater til å ta over, noe som vil skje i midten av oktober. Deretter skal bispedømmerådene stemme på de nominerte før Kirkerådet til slutt ansetter én av kandidatene.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke