Kirke

– KRIK trakk invitasjonen

Da det ble kjent at Eivind Reiersølmoen levde i et homofilt parforhold, opplevde han å ikke lenger være velkommen som møteleder på KRIK-leir. Nå håper han styrets nye vedtak ville forandret situasjonen.

Bilde 1 av 2

– Jeg synes KRIKs vedtak er meget positivt og er takknemmelig for utfallet. Jeg respekterer det KRIK står for og har forståelse for ulike tolkninger og praksis på dette området, sier Eivind Reiersølmoen.

Han har vært medlem av i KRIK i mange år. Han forteller at han våren 2018 ble spurt om å være møteleder på KRIKs sommerleir, Arena.

– Det synes jeg virket som en spennende og artig oppgave å si ja til. Men da jeg informerte dem om at jeg deler livet mitt med en gutt, trakk de tilbake forespørselen, forteller han.

LES MER: KRIK sier «ja» til ledere i homofilt samliv

Nytt vedtak

På mandag avgjorde landsstyret til Kristen Idrettskontakt (KRIK) hvordan organisasjonen skal forholde seg til ulike syn i samlivsspørsmålet blant ledere. Selv om KRIK holder fast ved at ekteskapet er ment for mann og kvinne, vedtok de at dette ikke lenger skal hindre noen fra å være frivillige ledere på leir. Dermed åpner de for at frivillige ledere kan være samboere eller leve i homofile parforhold.

Reiersølmoen håper og tror det nye vedtaket ville gjort det mulig for ham å være møteleder på leir.

– Tolker du vedtaket som at du kunne vært møteleder på denne leiren?

– Ja, jeg tolker det sånn og håper det ville gjort situasjonen annerledes. Det er vanskelig å vite om de kommer til å skille mellom ledere på scenen og andre oppgaver, men jeg håper de går ut fra egenskapene og talentene til personene når de heretter spør mennesker inn i tjenester og stillinger, sier Reiersølmoen.

Samlivsetikk er et av mange spørsmål der kristne tenker ulikt. Reiersølmoens ønske er at man skal klare å respektere hverandre og samtidig ha et fellesskap.

– Synes du det nye KRIK-vedtaket legger opp til det?

– Ja, jeg synes det. Jeg håper og tror at denne beslutningen gjør at alle med gode lederegenskaper vil være ønsket inn i lederskap og tjenester, uavhengig av teologisk tolkning og syn i denne saken.

LES MER: KRIK-vedtak får blandede reaksjoner

Gjelder frivillige

Mandagens vedtak fra styret i KRIK gjelder i første omgang frivillige ledere på leir, forteller generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal. Styrets vedtak gjelder ikke nødvendigvis lokallagene, siden disse er selvstendig og har egne organisasjonsnummer.

– De kan ha egne vedtekter og spilleregler hvis de ønsker det. Men de fleste velger å bruke KRIKs sentrale retningslinjer, sier Bjørndal.

– Kommer dere til å skille mellom ulike type lederroller?

– I KRIK har vi lang tradisjon for flat lederstruktur. Blant frivillige ledere gjør vi ikke forskjell om man står på kjøkkenet og lager frokost eller er med som instruktør. Men rekrutteringen foregår ulikt til enkelte oppgaver, forklarer Bjørndal.

Hun kjenner ikke til det spesifikke tilfellet fra KRIK Arena i 2018 og kan derfor ikke kommentere det.

– Er det noe prinsipielt i veien for at en person i et homofilt samliv kunne vært møteleder på leir etter det nye vedtaket?

– Dette er vurderinger og avveininger komiteen gjør. Her velger vi ut personer som bredden av deltakere kan identifisere seg med og som kan stille seg bak verdigrunnlag og spilleregler, sier Bjørndal.

Når det gjelder møteledere og forkynnere er ikke dette noe styret har behandlet spesifikt ennå.

– Det er absolutt et spørsmål som styret bør ta opp. I denne runden har vi behandlet frivillige ledere som melder seg selv til oppgaver, men det er mange nyanser her.

– Hva med ansatte?

– Når det gjelder ansettelser har vi andre type kriterier. Man må signere et utvidet verdidokument som er mer omfattende enn det frivillige ledere forholder seg til, forteller Bjørndal.

LES OGSÅ: Min tro: Silje Kvamme Bjørndal har kjent følelsen av å være i fritt fall

Glad i KRIK

– KRIK har gitt meg et fellesskap, et kristent nettverk, en leken tilnærming til Jesus, lederegenskaper, kreativitet og en haug av idrettsglede, sier Eivind Reiersølmoen.

Da kjæresteforholdet hans satte en stopper for møtelederrollen, ble det vanskelig å være like aktiv som tidligere, forteller han.

– Den siste tiden min i KRIK har utviklet seg fra å ha vært med i idrettskomité og fått forespørsler om andre lederroller det ene året, til å ikke være ønsket som møteleder året etter, som åpen homofil.

Han sier likevel at han «elsker KRIK». Det ville han gjort uansett hvilket vedtak landsstyret kom fram til.

– Vi er velsignet med organisasjoner som KRIK i Norge som rekker ut til veldig mange ulike typer mennesker. La oss gjøre KRIK enda bedre med å åpne opp for at kristne LHBT-ere, på lik linje med alle andre, kan være med å løfte opp organisasjonen med sitt engasjement, sine kvaliteter og sitt fokus på Jesus, sier han.

---

Spilleregeldebatten

  • I fjor høst var det stor debatt i KRIK rundt formuleringen «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samliv», som i begynnelsen av 2017 ble tatt inn igjen i regelverket for KRIK-ledere.
  • På mandag hadde KRIK et ekstraordinært styremøte for å avgjøre saken.
  • Her konkluderte de med at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet».
  • Samtidig åpnet de for at ledere kan ha et annet syn og en annen praksis enn det organisasjonen står for. Samlivsform skal «ikke være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir», sier vedtaket.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Kirke