Kirke

Misjonær ville hjelpe underernærte barn i Uganda – 105 av dem døde

Den amerikanske misjonæren Renee Bach startet opp et medisinsk senter for underernærte barn i Uganda, uten å ha medisinsk kompetanse. Nå saksøkes hun.

Misjonær ville hjelpe underernærte barn i Uganda – 104 av dem døde

Den amerikanske misjonæren Renee Bach startet opp et medisinsk senter for underernærte barn i Uganda, uten å ha medisinsk kompetanse. Nå saksøkes hun.

– Se for deg en ugandisk kvinne i 20-årene som drar til USA og gjør det Renee Bach har gjort i Uganda. Hun ville ha blitt stilt for retten, og satt bak lås og slå, sier Primah Kwagala til NPR.

Hun er advokat for de to mødrene som saksøker Bach.

LES MER: Er det greit å gjøre alle folkeslag til disipler?

Misjonærvirksomhet

National Public Radio (NPR) publiserte i forrige uke historien om misjonæren Renee Bach som nå blir saksøkt for driften ved ernæringssenteret hun ledet i fem år.

Amerikanske evangelikale kirker har i flere år sent store grupper med unge mennesker som misjonærer til Uganda. En av dem er Renee Bach, som startet et ernæringssenter i landsbygda i Uganda i 2010, da hun var 20 år gammel. Målet var å hjelpe underernærte barn.

Senteret fikk snart rykte på seg for å være et sykehus, og begynte å ta inn pasienter med lidelser som var alvorligere enn underernæring. Selv om Bach ikke hadde noe medisinsk kompetanse behandlet senteret barn med sykdommer som HIV, tuberkulose, tarminfeksjon og lungebetennelse.

Både ugandisk og internasjonal lov tilsier at underernærte barn med alvorlige medisinske plager – som pusteproblemer, dehydrasjon eller store hevelser – må tas med til sykehus.

Fra 2010 til 2015 skal Bachs senter ha tatt inn 940 underernærte barn. 105 av dem skal ha dødd. Bach skal selv ha stått for en del av behandlingen.

Etter at amerikanske myndigheter mottok en advarsel fra en tidligere frivillig på senteret, stengte ugandiske myndigheter senteret.

LES MER: Nidaros bispedømme inviterer menighetene til ­konkurranse om å bli best på misjon

Kall fra Gud

I et intervju med NPR sier Bach at hun følte at Gud kalte henne til å starte senteret.

– Det var en veldig dyp følelse, en sterk opplevelse. Det er vanskelig å beskrive med ord. Men dette var noe det var meningen at jeg skulle gjøre.

Hun sier også at hun tok inn barn med store komplikasjoner fordi det ikke virket som det fantes noe bedre sted å være for dem.

– Mange ganger tok jeg med barna fra sykehus til sykehus. Der sa de at de ikke behandlet underernæring, og at det var best at jeg tok dem tilbake til senteret. Det var ikke ideelt. Men hva gjør man i en ikke-ideell situasjon?

LES MER: Misjonærkallet avgjorde hvor vi skulle bo

Skandaløs

Hanifa Bachou, en ugandisk barnelege med underernæring som spesialfelt, sier til NPR at Bachs forklaring er skandaløs.

Hun sier at det eksisterte mange gode tilbud for underernærte barn i Uganda på den tiden da Bachs senter var aktivt.

Den amerikanske medisin-eksperten Lawrence Gostin kritiserer også Bach overfor NPR.

– Dette er så arrogant. Hvorfor tenker du at du kan gjøre det bedre enn det ugandiske leger kan, spør han.

Han mener Bachs holdning er representativ for mange amerikanere som drar til utviklingsland.

– Amerikanerne forteller seg selv at disse landene er helt håpløse. Derfor tenker mange at de er til hjelp uansett, selv om de ikke er kvalifiserte. Det hjelper ikke at mange av disse blogger om opplevelsene sine, og får masse ros i USA, sier han.

Saken mot Renee Bach er ventet å komme opp i det ugandiske rettssystemet neste år.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke