– Når ett av våre trossamfunn blir angrepet, så står hele bredden av norske tros- og livssynssamfunn sammen og viser at sånn vil vi ikke ha det i Norge. I Norge skal alle være trygge i bønn, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).
Hun står sammen med representanter fra ulike tros- og livssynsamfunn utenfor et hotell i Sandvika. De holder opp hvite plakater hvor det står i svart skrift «#tryggibønn». Festpyntede norske muslimer entrer hotellet og gjør seg klar til å be id-bønnen. Selv om det er duket for Eid-feiring, er det alt annen enn fest som preger stemningen.
I kjølvannet av angrepet på Al-Noor Islamic Center i Bærum har nordmenn strømmet til moskeer flere steder for å vise at de står sammen i solidaritet med norske muslimer.
I Sandvika er representanter fra Det mosaiske Trossamfund, Sikhsamfunnet i Norge, Den norske kirke, Bahaisamfunnet og Human-Etisk Forbund til stede på markeringen.
LES MER: Arrangerer «Trygg i bønn»-markering søndag
Rettigheter
Rosendorf Joys mener det er viktigere enn noensinne å stå sammen.
– Forskningen viser at det er en økende skepsis mot muslimer og det er noe vi er nødt til å motvirke sammen. Det er mye godt arbeid på gang og det må vi bare fortsette, sier hun og legger til:
– Dette er første gangen vi ser en sånn type handling i et gudshus i Norge.
Hun opplyser at de har hatt dialog med trossamfunn i 25 år og at de er opptatt av å understreke at ingen er fri før alle er fri.
– Mine rettigheter kun sikret hvis alles rettigheter er sikret og vi må stå sammen og det viser vi i dag, sier hun.
LES MER: Politiet: Hendelsen ved moskeen i Bærum var et forsøk på en terrorhandling
Angrep
Joav Melchior er rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Han skulle opprinnelig tilbringe dagen i synagogen for å markere helligdagen Tisj‘á beáb, men valgte å delta på solidaritetsaksjonen.
– Vi vet hva det er å bli angrepet og vi føler når noen angriper noen av oss så angriper man alle sammen. Det er et angrep på muligheten for å kunne leve sammen i fred.
Det jødiske samfunnet i Norge har selv kjent på utryggheten som norske muslimer nå kjenner på. I 2006 ble det avfyrt skudd mot synagogen i Oslo. Melchior forteller at hatet mot de som er annerledes er noe som vokser og som eksisterer i Norge. Han mener at det er viktig at trossamfunn står sammen.
– Jeg husker fra vår egen opplevelse hvor viktig det var å få støtte fra andre. Vi følte ikke at vi sto alene og derfor er det like viktig for oss å stå sammen når andre blir angrepet, sier han.
Han mener det er viktig at muslimer føler seg trygge til å samle seg i bønn og uttrykke sin tro i det offentlige rom.
– Det er en naturlig følelse at vi nå slår ring rundt norske muslimer.
LES MER: Solberg: – Vi slår ring om vårt muslimske miljø
Troende
Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, har også funnet veien til Sandvika. Hun mener det er viktig at Den norske kirke står tydelig opp mot hatvold og hatefulle ytringer.
– Et angrep på menneskelig bønn er et angrep på alle troende. Det eneste vi kan gjøre er å si ifra og høyt og tydelig at vi aldri aksepterer denne type handlinger. De skal aldri møtes med stillhet. Vi skal si tydelig ifra sammen, sier hun.
Overveldende
Forstander og styremedlem i Al-Noor Islamic Center, Irfan Mushtaq, er glad for støtten de har mottatt det siste døgnet.
– Det har vært overveldende med tanke på at Eid er en dag hvor muslimer skal dyrke det fellesskapet man har i forskjelligheter og komme sammen for å støtte hverandre, sier han, og mener solidaritetsaksjonen Trygg i bønn er en sterk ytring som samler både muslimer og ikke-muslimer.
Mushtaq forteller at de sammen med Islamsk Råd Norge har lenge etterlyst en handlingsplan mot islamofobi i Norge.
– Muslimer føler seg mobbet og trakassert for å være muslim og barna blir utsatt for dette på skolen. Vi må begynne å skape trygghet rundt muslimer som også er en minoritet i dette landet.
LES MER: Ropstad vil vurdere handlingsplan mot islamofobi
Vekker redsel
Midt i den store folkemengden som samler seg utenfor hotellet etter id-bønnen, treffer Vårt Land Waseem Shad og hans familie. Han er selv medlem av Al-Noor Islamic Center i Bærum, og er tydelig preget av lørdagens hendelse.
– Det er trist at slike ting skjer i et lite og trygt land som Norge. Det vekker selvfølgelig redsel blant folk, men det er vel også målet til de som gjør disse tingene, sier han.
Han etterlyser en politikk som ikke fremmer motsetninger og polariseringer, men som i stedet bygger på kjærlighet og samhold.
– Hvordan skal dere feire Eid?
– Vi har leid et lokale hvor vi prøver å samle sammen de som ikke har andre å feire sammen med.
LES MER: Statsministeren advarer mot å innskrenke ytringsfriheten
Dypt tragisk
Ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog (H), beskriver hendelsen på Al- Noor Islamic Center som dypt tragisk. Hun har forståelse for at det oppstår en utrygghet blant muslimer men forsikrer om at kommunen gjør alt de kan for å sikre trygghet.
– Vi har god dialog med politiet og vi har vårt eget kristeteam. Vi har god kompetanse i Bærum kommune som også er i tett dialog med menigheten.
Ordføreren har selv tilbrakt flere timer på hotellet for å snakke med de frammøtte. Krog forteller at muslimhets er et tema som står høyt på dagsorden i Bærum kommune.
– Vi har en handlingsplan mot radikalisering. Dette er temaer som har vært på vår dagsorden og vi må bare intensivere det. Vi skal leve i et trygt og godt land hvor alle kjenner på de viktigste og mest grunnleggende verdiene.
– Vil Bærum kommune innføre sikkerhetstiltak i moskeene i Bærum kommune?
– Det må bli en dialog mellom politiet og menighetene hvor selvfølgelig Bærum kommune også er en viktig part, sier ordføreren.