Kirke

Får ikke ha gudstjeneste på Arendalsuka

Norges Kristne Råd ville arrangere en økumenisk gudstjeneste med temaet moderne slaveri under Arendalsuka. Men arrangøren vil ikke ha gudstjenesten som en del av det offisielle programmet.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Det er akkurat som om de på vegne av andre definerer hvem som kan komme i en gudstjeneste. En gudstjeneste er åpen for absolutt alle, og dette er et arrangement som også er åpent for absolutt alle, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Norges Kristne Råd ønsket å arrangere en økumenisk gudstjeneste mot moderne slaveri under Arendalsuka 2019. Det får de ikke lov tid. Gudstjenesten skal holdes, men den må stå utenfor det offisielle programmet på Arendalsuka. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) er taler på gudstjenesten. Arendalsuka er lobbyfestivalen som avholdes i Arendal i august hvert år, hvor organisasjonslivet møter politikere.

I en epost til Norges Kristne Råd begrunner Arendalsuka hvorfor de har avslått gudstjenesten: «Denne formen er av en type som etter vår vurdering er utenfor Arendalsukas formål med å være en åpen møteplass for alle. En gudstjeneste vil etter vår vurdering kunne ekskludere personer som ikke har en kristen tro.»

LES OGSÅ: Tvitrer seg ut av Arendalsuka

Gudstjenestens samfunnsvinkling

Det er en rar begrunnelse, mener Hermansen.

– Det kom en ny tros- og livssynslov før sommeren. I den forbindelse understreker regjeringen trossamfunnenes betydning, og at det skal være rom for trossamfunn i offentligheten, sier Hermansen.

Han stusser over at ikke Arendalsuka kan se forbi formatet gudstjeneste.

– Vi setter en viktig tematikk om moderne slaveri inn i et gudstjenesteformat. Det er naturlig at vi gjør det som en gudstjeneste når vi kommer sammen som kirke, sier Hermansen.

– Hvis Arendalsuka først åpner for gudstjenester som en del av uka kan det vel ende med at allslags trossamfunn skal drive forkynnelse?

– Det handler om vinklingen denne gudstjenesten har. Jeg forstår at en vanlig gudstjeneste ikke skal inn i det offisielle programmet, men her er det såpass tydelig at dette er i skjæringspunktet mellom tro og samfunn, sier Hermansen.

LES OGSÅ: Alliansen og SIAN får likevel ikke delta på Arendalsuka

På utsiden av Arendalsukas arrangementstyper

Harald Danielsen, Sekretariatsleder i Arendalsuka, mener at arrangementsformen gudstjeneste gjør at Norges Kristne Råd selv setter seg på sidelinjen av Arendalsuka.

– Temagudstjenester og temamøter som kirken og trossamfunn arrangerer til i sin vanlige virksomhet er ikke uvanlig, men det gjør også at dette ikke blir et arendalsukearrangement, sier Danielsen.

– Dette skiller seg vel fra en temagudstjeneste, det er i større grad et arrangementspreg over dette?

– Jeg er enig i at dette har et arrangementspreg. Temaet synes vi er aktuelt og interessant, og det var en dialog i forkant om å endre format og ikke bruke gudstjenesteformen. Når de ville definere det som en gudstjeneste kom vi fram til at det falt på utsiden av Arendalsukas arrangementstyper, sier Danielsen.

«Aktuelle arrangementstyper kan være debatt, samtale, workshop, seminar, foredrag eller lignende», skrev Arendalsuka i sitt svar til Norges Kristne Råd.

LES OGSÅ: Nynazister skapte redsel på kirkeseminar

Må markedsføre mer

I diskusjonen om de skulle sløyfe gudstjenesteformatet kom Norges Kristne Råd fram til at de ville beholde det, fordi det føyer seg inn i rekken av flere påfølgende gudstjenester under Arendalsuka. Den norske kirke skal ha gudstjenester de resterende dagene på samme tidspunkt, derfor bestemte Norges Kristne Råd seg for at de ville beholde gudstjenesten, slik at gudstjenestetilbudet ivaretas også denne dagen.

For at det skal komme folk på arrangementet må det markedsføres skikkelig, ettersom det ikke blir å finne i det offisielle programmet, mener Hermansen.

I avvisningen av arrangementet skriver Arendalsuka at: «Dere ønsker å snakke om et viktig tema som er innenfor Arendalsukas formål om å sette samfunnsnyttige spørsmål på agendaen. Vi er også glade for at kirkene vil vise sitt engasjement rundt temaer som dette ved å holde arrangementer under Arendalsuka.»

– Det er synd at vi ikke får stå i det offisielle programmet, ikke minst siden de gir uttrykk for at de ønsker tematikken på arrangementet velkommen, sier Hermansen.

---

Gudstjenesten

  • I den økumeniske gudstjenesten, med tema om moderne slaveri, deltar utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, generalsekretær i Norges Kristne Råd Erhard Hermansen, preses i Den norske kirke Helga Haugland Byfuglien, pastor og synodens nestformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke Anne Mari Schiager Topland, og generalsekretær i Mellomkirkelig råd Berit Hagen Agøy.

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er tidligere journalist i Vårt Land, og jobbet med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke