Kirke

Utvikler ny pilegrimslei i Nord-Norge

Det har vært satset tungt på pilegrimsveier på Østlandet, men mindre i Nord-Norge. Det vil Kim Astrup gjøre noe med.

– Når du går fra kirke til kirke fungerer de som varder på livsveien, sier Kim Astrup.

Hun har tidligere jobbet som prest i 30 år og jobber fortsatt litt i Nord-Helgeland prosti. Nå er hun initiativtaker til den ­nystartede interessegruppen Pilegrim Helgeland. I sommer arrangerte de for første gang en pilotvandring.

– I Nord-Norge finnes ti steinkirker. Tre av dem passeres på vandringen mot Nidaros, sier Astrup.

Hun mener ruten er spesielt egnet for denne typen vandringer, og har potensial til også å tiltrekke seg internasjonale ­pilegrimer.

– Det er nydelige landskap, ganske flatt, lite trafikk, og ikke veldig tungt å gå, sier hun.

LES MER: Dragkamp om pilegrimsmidler

Utålmodig

Den nordligste offisielle leden går per i dag fra Grong kommune i Telemark til Stiklestad.

Pilegrim Nord er et tre­årig utviklingsprosjekt ledet av ­bispedømmerådet med støtte fra fylkeskommunen. De har jobbet med å etablere en offentlig godkjent pilegrimslei fra Trondenes i Harstad til Trondheim.

– Prosjektet Pilegrim i Nord er i ferd med å avsluttes, men det planlegges en forlengelse der vi ønsker å være med i styringsgruppa, sier Astrup.

Hvite duker

Fordi det enda ikke er utviklet lavprisover­nattinger, slik det er langs de offisielle ledene på Østlandet, kaller Astrup pilotvandringen, som planlegges gjentatt ­allerede i august, for en «hvite duker-vandring».

På veien tar pilegrimene inn 
på etablerte overnattings­steder der de både kan sove og ­spise godt. Hun håper at Pilegrim ­Helgeland i framtiden vil sam­arbeide mer formelt med prosjektet Pilegrim i Nord, og at overnattingstilbudet er noe som skal utvikles på lik linje med merking av vei.

– Hva vil det si at det er en ­seilingsled?

– Historisk sett var det mange pilegrimer som reiste med båt, men hvis de hadde lite penger, gikk de dersom de kunne. Til tross for at satsningen på etablering av pilegrimsled i Nord kommer såpass sent, er det historiske spor etter pilegrimer mellom ­Trondenes og Trondheim fra middelalderen.

– Vi vet at det historisk har blitt reist, fordi det er funnet ­pilegrimsmerker i graver. Det er både mynter støpt i tinn, og kamskjell, som er et gammelt ­pilegrimssymbol, sier Astrup.

LES MER: Pilegrimer på vei mot felles mål

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke