Kirke

Foss reagerer kraftig på heldbredelsespastor

Pastoren som hevder å ha helbredet kortvoksthet og overvekt møter sterk motstand fra flere hold i Kristen-Norge. – Jeg har møtt kristne som tar på magen min for å be om at den skal bli mindre, sier Jørgen Foss.

– Det er utfordrende nok i seg selv å være funksjonshemmet, om man ikke skal få høre at man er annerledes og ikke god nok for Gud i tillegg, sier Jørgen Foss i Norges handikapforbund, region Oslo.

Han reagerer kraftig på saken om pastoren som hevder å ha fått en kortvokst «til å vokse ut».

Foss sitter i Oslo bispedømmeråd, men jobber til daglig i Norges handikapforbund. Der har han hørt mange historier om mennesker som vegrer seg for kirken fordi de har møtt kristne som ønsker å helbrede dem.

– Hva tenker du om bønn for syke generelt?

– Det er helt fint å be for syke i en kveldsbønn som privatperson, og man kan be for mennesker som ønsker å bli bedt for. Men man bør ikke presse seg på folk for å be for dem.

LES OGSÅ: Hevdet å ha fått «en dverg til å vokse ut» – VID-forskere reagerer kraftig

Kontroversiell pastor

– Er det å være kortvokst et avvik som må helbredes? Hvorfor er det nødvendig? Kan man ikke leve fullverdige liv selv om man er lav av vekst? spør forskerne Anna Rebecca Solevåg og Øyvind Hadland ved VID vitenskapelige høgskole, i en kronikk som sto på trykk i Vårt Land torsdag.

Der utfordrer de menneskesynet og teologien som de mener ligger til grunn for Pernille Strands uttalelser om helbredelser i avisen Agderposten. Pernille og Jørn Strand er ledere for stiftelsen Evangeliet for alle, som fra 12. til 21. juli arrangerte sommerstevnet Himmel og Hav på Hove i Arendal, med omlag 3000 deltagere.

Pastoren Claudio Freidzon fra Argentina var ett av trekkplastrene, hvorpå Pernille Strands uttalelser om ham skapte bølger.

– Claudio er helt fantastisk. Han har fått en dverg til å vokse ut, og har gjennom sine forkynnelser kurert både kreft og aids. På hans gudstjenester har også folk opplevd å gå fra å veie 130 kilo til 90 kilo på bare noen minutter, uttalte Strand.

Dette mener VID-forskerne er svært problematisk. De tar til orde for at kristne heller bør være en motstemme til kroppspresset og normalitetskravet i dagens samfunn. De stiller spørsmål ved hva slags andre «avvik» som eventuelt skal helbredes hvis man følger denne logikken.

LES KRONIKKEN: For kort for Jesus?

Blir provosert

Jørgen Foss har selv opplevd at folk vil be for ham.

– Jeg er overvektig, og jeg har møtt kristne som kommer bort til meg og tar på magen min for å be om at den skal bli mindre. Da blir jeg provosert og forbannet.

Foss mener «det er på grensen til overgrep» hvis man går bort til noen i rullestol på gaten for å be for dem.

– Jeg synes det er dobbeltmoralsk når noen i det ene øyeblikket heier på mangfoldet og menneskeverdet, før man i neste øyeblikk plutselig skal helbrede de som er annerledes. Folk må få være den de er, om de har et kromosom for mye, sitter i rullestol, er blinde eller går på krykker.

Forbundsleder i Norges Blindeforbund, Unn Ljøner Hagen, sier hun innimellom hører om medlemmer som får «tilbud» om helbredelse ved bønn.

– Det er ulikt fra person til person hvorvidt det oppleves som en positiv eller negativ omsorg, sier hun.

LES MER: Pinseledere fra hele landet drøfter hvordan karismatikk kan forvaltes på en god måte

Respektert forkynner

I kronikken fra VID-forskerne blir Pinsebevegelsen, som ekteparet Strand er tilknyttet, utfordret til å ta stilling til Himmel og Hav-arrangørens uttalelser. Leder i Pinsebevegelsen Sigmund Kristoffersen sier til Vårt Land at han kjenner Freidzon som en respektert pastor og forkynner i pinsebevegelsen i Argentina.

– Der som her er alle mennesker velkommen til kirkene, og de som kommer dit blir respektert som mennesker - også når de ber om forbønn for forskjellige sykdommer. Men hovedfokuset deres er å elske mennesker slik Jesus gjorde og dele evangeliets gode nyheter og Guds rike med dem, sier Kristoffersen.

Han skriver videre at «kortvoksthet er ikke en diagnose, men en beskrivelse av lav total kroppshøyde».

– Selvsagt bestemmer mennesker selv hva de ønsker forbønn for, og vi ser ingen grunn til å betvile noens eventuelle vitnesbyrd. Samtidig synes jeg generelt man bør være varsom med å viderebringe vitnesbyrd som kan gi friske mennesker et signal om at de er syke.

ERLING RIMEHAUG KOMMENTERER: Vi tror på en Gud som er skadet. Det skulle endre vårt syn på hva som er en normal eller perfekt kropp

Vårt Land har vært i kontakt med Pernille Strand, som ikke ønsker å kommentere saken.

---

Claudio Freidzon

  • Argentinsk pinsepastor, født i 1955
  • Tilknyttet menigheten Rey de Reyes i Belgrano, Buenos Aires
  • Menigheten har mer enn 20.000 medlemmer
  • Besøkte sist uke stevnet Himmel og Hav på Hove i Arendal

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke