Kirke

Fem grep skal få orden på økonomien i Normisjon

Etter år med underskudd ser Normisjon muligheter for overskudd i 2019. Men mye er fortsatt usikkert.

I 2018 gikk misjonsorganisasjonen med et stort underskudd. Dette gjorde det nødvendig å tære på egenkapitalen samt å spare kraftig blant annet gjennom oppsigelser.

– 2018 endte med et underskudd på 18 millioner etter skatt. Det er som budsjettert for året, men bedre enn forventet ut fra estimatet som ble lagt fram for Landsstyret i høst, sier landsstyreleder Hallgeir Solberg.

Landsstyret vedtok i vinter et budsjett for 2019 som ville gi et lite overskudd etter skatt, og så langt inn i året ligger Normisjons felleskontor an til å nå dette målet.

LES MER: Normisjon skal kutte 20 millioner i 2019

God start

De fire første månedene i 2019 viser en positiv trend og en god start på året. Det ser ut som tiltakene har virket, og dette gir håp om at årsresultatet skal havne på plussiden.

– Dette viser også at de grepene vi har tatt med innsparinger og nedbemanning har vært helt nødvendige. Det har vært en krevende prosess, særlig for de ansatte ved felleskontoret i Oslo, og det står respekt av måten de har møtt disse utfordringene på, sier styreleder Solberg i en pressemelding fra Normisjon.

– Det er blitt jobbet hardt i hele organisasjonen for å skape grunnlag for en drift som er bærekraftig, sier Solberg.

LES MER: – Normisjon har gjort en god deal

Fortsatt usikkert

Økonomi- og administrasjonssjef Trude Andersen sier det er skissert fem grep som skal sørge for orden i Normisjons økonomi: Budsjettdisiplin, økonomistyring, effektivisering, samsvar mellom gaveinntekter og misjonsaktiviteter og å få mer ut av Normisjons eiendommer.

– Selv om det fortsatt er usikkerhet rundt inntektene, har vi nå god kontroll på kostnadene. Vi har også gjennomført en nedbemanning og jobber med gjennomføring av flere effektiviseringstiltak. Vi ser på ulike løsninger for å tilpasse utgifter på alt fra misjonsaktivitet til gaveinntekter, og vi er i ferd med å gjennomføre en rekke tiltak for å maksimere inntekt på eiendommene våre, sier Andersen.

Giverne har respondert

Da man i fjor sommer ble klar over at det ville gå mot et stort underskudd i 2018, var Normisjons ledelse usikker på hvordan giverne ville ta det og om givergleden ville bli påvirket. Men styreleder Solberg trekker i pressemeldingen fram at giverne har respondert ved å gi mer slik at økonomien nå ser ut til å være i bedring.

– Vi opplever at giverne har vært med oss hele veien, og det er vi takknemlige for. Faktisk har vi opplevd å få flere gaver som har vært øremerket «Underskuddet», opplyser Solberg.

---

Normisjon

  • Opprettet i 2001, som en sammenslåing av Det norske lutherske Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens Indremisjonsselskap og Den norske Santalmisjon.
  • I 2018 hadde Normisjon rundt 30 forsamlinger og menigheter i Norge, og kontakt med 70.000 personer.
  • Har Den norske kirke som sin viktigste samarbeidspartner.
  • Kilde: snl.no

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke