Kirke

Mot progressivt flertall i Metodistkirken

Spørsmålet om likekjønnet vigsel har delt den internasjonale metodistkirken i to. I helgen vil Metodistkirken i Norge trolig motsette seg bestemmelsen fra United Methodist Church.

Bilde 1 av 3

– Jeg er ikke i tvil om at et tydelig flertall vil starte en prosess som går i retning av at vi ender opp som en kirke med åpenhet for to syn i kirken: At vi kan vie mennesker av samme kjønn og at homofile og lesbiske kan bli prester og diakoner i kirken, sier tilsynsprest Knut Refsdal i Metodistkirken.

Det har i mange måneder vært knyttet stor spenning til årskonferansen for Metodistkirken i Norge som avholdes på MF vitenskapelig høyskole denne helgen. Kirken er delt i synet på likekjønnet vigsel og ordinasjon av homofile prester. Spørsmålet for mange er om kirken klarer å holde sammen dersom flertallet går inn for å leve med to likestilte syn, slik som i Den norske kirke.

– Jeg er sikker på at de som står for et såkalt progressivt syn vil gi stort rom og plass for de som ikke kan være med på dette. Men mindretallet må etter hvert sette ord på hva som skal til for at vi fremdeles kan være i den samme kirken, sier Refsdal.

LES OGSÅ: Vigselsstrid skaper kirkesplid i den norske metodistkirken

Motstridende forslag

På bordet ligger to hovedforslag: Et flertall på 88 delegater har stilt seg bak det såkalte «progressive» forslaget, som innebærer at den norske metodistkirken skal åpne for full integrering av LHBTQ+-grupper på alle nivå og tjenester i kirken.

Motparten, de «ortodokse», vil være lojale mot vedtaket fra den ekstraordinære generalkonferansen til United Methodist Church (UMC) som ble avholdt i februar. Med et knapt flertall ble det der vedtatt at likekjønnet vigsel og ordinasjon av homofile prester fremdeles skal være forbudt for metodistkirker tilknyttet UMC. I tillegg ble det vedtatt sanksjoner mot prester som vier likekjønnede og en «exit plan» for menigheter som vil bryte med UMC. Dette vedtaket kalles «traditionalist plan».

– Jeg mener det er et riktig vedtak. Det er ikke mulig med to syn som er motsetninger innen samme kirke, sier Andreas Kjernald, som er prest i Skien og Hvittingfoss og som har utarbeidet det «ortodokse» vedtektsforslaget.

– Tror du det kan bli en situasjon der mange forlater kirken dersom motparten deres får flertall?

– Jeg vet ikke. Det er en prosess som kan lede til ting vi ikke helt ser nå og jeg kan ikke uttale meg om hva enkelte ønsker å gjøre.

LES OGSÅ: «The United Methodist Church», som Metodistkirken i Norge er en del av, rakner i sømmene.

To praksiser

Den «progressive» siden ønsker først og fremst mulighet for å praktisere to syn innenfor den samme kirken. Dersom dette ikke blir mulig innenfor UMC, kan det være aktuelt å gå ut.

– For første gang er vi villige til å bryte med strukturen. Tidligere har alle med et annet syn vært lojale mot kirkas ordning og system, sier Ola Westad, prest i Centralkirken Oslo og representant for det progressive forslaget.

Selv om vedtaket fra generalkonferansen setter en stopper for at den norske metodistkirken kan ha to praksiser, kan det skje endringer internasjonalt, forteller landsleder Audun Westad.

– Hvilke muligheter er det for å ha full inkludering av LHBTQ i Norge og samtidig være medlem av UMC?

– Per dags dato: Null. Så dette er jo spennende. Et av forslagene går på at vi skal utrede mulighetene for full inkludering, enten i de nåværende strukturene eller utenfor. Vi er ikke alene om dette. Danmark har gjort et liknende vedtak, og Tyskland sa kort tid etter generalkonferansen at de ville søke mulighet for det. Metodistlandskapet kommer til å forandre seg noe, det tror jeg er en konsekvens, sier Audun Westad.

I mai 2020 skal den ordinære generalkonferansen for UMC holdes. Her blir det omkamp om vedtaket fra februar i år.

Ønsker enhet

Knut Refsdal tror det er stor villighet blant metodister til å bevare enheten på tross av motsetninger.

– Vi er en forholdsvis liten kirke i Norge. Relasjonene er gode og vi kjenner hverandre godt. Det er en styrke som kommer godt med.

En annen faktor er at den økonomiske situasjonen i den norske Metodistkirken er krevende. Mange kirker er avhengig av midler fra sentralt hold og en splittelse vil være utfordrende.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke