Kirke

Bibelskole fikk nei til ny linje: For mye bibel

«Ikke tilstrekkelig yrkesrettet» er Utdanningsdirektoratets begrunnelse for å si nei til den nye bibellinjen på Gå ut senteret. – Jeg tror ikke byråkratene har innsikt i behovene i kristent organisasjonsliv, sier rektor.

– Det er stort behov for arbeidstakere med bibelkunnskap i kristen-Norge, sier Ørjan Tinnen, som er rektor på Gå ut senteret.

– Det er stort behov for arbeidstakere med bibelkunnskap i kristen-Norge, sier Ørjan Tinnen.

Han er rektor ved Gå ut senteret, Normisjons bibelskole i Trondheim.

Ny bibellinje

Skolen begynte å utarbeide sitt nye linjetilbud, Bare Bibel, i 2017. Mens mange andre bibelskole eller folkehøgskole-linjer fokuserer på idrett, musikk eller friluftsliv, skulle denne linjen fokusere nettopp bare på Bibel. Målet var et skoleår der elevene fikk en systematisk og grundig gjennomgang av alle Bibelens bøker.

– Vi har merket en økt interesse for Bibelen blant våre søkere, og ser et behov for å gi elevene en innføring i hele Bibelen, og ikke minst å utruste gode bibelformidlere, sier Tinnen.

LES MER: Skal smugle høyteknologiske bibler til Nord-Korea

Fikk nei

Men Utdanningsdirektoratet avviste «Bare Bibel». Ifølge direktoratets retningslinjer får nye linjer ved bibelskoler kun støtte hvis de er relevante for arbeidslivet eller samfunnslivet.

«Utdanningsdirektoratet er av den oppfatning av tilbudet som det søkes om godkjenning for ikke er tilstrekkelig yrkesrettet, men som skolen skriver, et tilbud til de som ønsker å fordype seg i Bibelen. Det er og relevant å tenke at denne type opplæring og er tilbud som allerede gis i universitets og høyskolesektoren», skriver direktoratet i sitt vedtaksbrev.

Det var nettopp yrkesretting Gå ut-senteret hadde i bakhodet da de utarbeidet linjetilbudet «Bare Bibel».

– Å studere hele kristendommens trosgrunnlag, og få trening i å formidle bibelkunnskap, er et av de mest yrkesrettede studietilbudene i hele bibelskole-Norge, sier Tinnen.

LES MER: Kritiserer Stordalen-hotell for å bytte ut Bibelen i nattbordet med menneskerettighetene

Full støtte fra arbeidsgivere

Da bibelskolen klaget på direktoratets vedtak la de ved uttalelser fra fire organisasjonsledere som sier de har behov for ansatte med bibelkunnskap.

«Det er forventer at studenter som har gått gjennom dette kurset vil gå styrket inn i annen formel utdannelse, slik som skoleverket og kirken. Jeg skulle ønske at Utdanningsdirektoratet kan revurdere sin avgjørelse knyttet til godkjenning av Gå ut senterets studietilbud «Bare bibel», skriver Nidaros-biskop Herborg Finnset i sin uttalelse.

«Dette vil være en relevant kompetanse ved ansettelser i vår organisasjon. Tilbudet «Bare bibel» anses etter vår vurdering å være yrkesrettet og relevant for arbeid innen menigheter og kristne organisasjoner», skriver leder i Acta, Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon, Kristian Øgaard, i sin uttalelse.

Men Utdanningsdirektoratet avslo klagen likevel:

«Udir er av den oppfatning at opplæring og gjennomgang av bibelen allerede er ivaretatt gjennom offentlig godkjente studium på universitets- og høyskolenivå eller på fagskolenivå».

Videre omtaler direktoratet notatene fra arbeidsgiverne:

«Vi kan ikke se at dette endrer våre vurderinger om behovet for skolen. Utdanningsdirektoratet mener at den innsendte læreplanen i liten grad er yrkesrettet som er et krav for tilbudene som skal godkjennes», skriver de.

LES MER: Barna får ­koffeinfrie bibler

Anket igjen

Nå har Gå ut senteret klaget til neste innstans, Kunnskapsdepartementet.

– Det er rart at Utdanningsdirektoratet avviser linjen fordi den ikke er arbeidslivsrettet nok, når vi viser til fire arbeidsgivere som sier dette er relevant for dem. Jeg tror ikke byråkratene har innsikt i behovene i kristent organisasjonsliv og i kristne trossamfunn. Det finnes flere tusen stillinger, sier Tinnen.

– Det finnes veldig mange bibel- og folkehøgskoler, for ikke å snakke om bibelfagene på høyskoler og universiteter?

– Gå ut senteret er også opptatt av at bibelskoletilbudene ikke skal utvannes. Men denne linjen er annerledes. Den gir utdypende kunnskap i alle Bibelens bøker, ikke bare en innføring som skraper overflaten.

Doris Amland, seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet, har ingen videre kommentar.

– Det er svært lite vi kan si utover det som står i vedtaket og i oversendelsesbrevet til Kunnskapsdepartementet. Dette er nå en klagesak, skriver han i en e-post til Vårt Land.

LES MER: Javed bestilte en Bibel på farsi. Nå har konvertitten permanent oppholdstillatelse

---

Gå ut senteret

  • Normisjons misjonssenter i Trondheim.
  • Lå tidligere i Hurdal.
  • Ble startet i 1984, som Santalmisjonens misjonsskole.
  • Har beholdt sitt internasjonale fokus etter fusjonen i Normisjon i 2001.
  • Samarbeider med Frikirken, NLM og Pinsemisjonen.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke