Kirke

Vil ikke gi opp kloster

Steve Bannon vil gå politiske bakveier eller via retten for å leie kloster.

Planene om å starte et «Akademi for den jødisk-kristne Vesten» på klosteret Trisulti halvannen time fra Roma, har støtt på problemer for den tidligere Trump-rådgiveren Steve Bannon og tenketanken Dignitatis Humanae Institute (DHI).

Klosteret eies av den italienske stat, og nå har det italienske kulturdepartementet startet prosessen for å kansellere leieavtalen som var inngått for 19 år.

Gianluca Vacca, seniorrådgiver i kulturdepartementet, sier til den katolske avisen The Tablet at prosessen med å stoppe avtalen ble satt i gang etter at departementet hadde rådført seg med justisministeren, og at kansellering er et spørsmål om «plikt».

LES MER: Steve Bannon vil leie kloster til kulturkrig – nå er avtalen under etterforskning

Forsømt

Kulturdepartementets seniorrådgiver forklarer at dette dreier seg om at DHI ikke har gjort nødvendige tiltak for å ta vare på klosterets bygninger og verdier, og at DHI mangler nødvendig erfaring for å ivareta kulturarv. I tillegg har DHI ikke betalt regninger i tide og forsømt vedlikehold. Dagligleder for tenketanken DHI, Benjamin Harnwell, bor på klosteret sammen med en munk og en kokk, ifølge CBS News.

Nylig ble det kjent at DHI i sin forretningsplan i konkurransen om leieavtalen la ved et brev som ga inntrykk av at Gibraltar-avdelingen til Jyske bank gikk god for planen. Ifølge The Economist gikk DHI av med seieren delvis på grunn av forretningsplanen. Men Jyske Banks Gibraltar-direktør Lars Jensen har sagt til The Economist at brevet må være fabrikkert.

Flere aktører var inne i konkurransen om å få en 19-årig leieavtale med Trisulti-klosteret. Steve Bannon sitter i styret for tenketanken Dignitatis Humanae Institute som ble opprettet i 2008.

LES MER: Bannon: – Trump er den minst religiøse presidenten noensinne

Lover kamp

DHI-leder Harnwell sier til The Tablet at DHI vil ta kampen om leieavtalen til retten. Avisen skriver at Steve Bannon kan komme til å søke hjelp til å få beholde leieavtalen gjennom Matteo Salvini, Italias innenriksminister og leder for det høyreorienterte partiet Lega Nord.

---

Trisulti-klosteret

  • Klosteret Trisulti skal ha blitt innviet av pave Innocens II i 1204 og tilhørte den katolske karteuserordenen, også kalt St. Bruno-ordenen.
  • I 1947 ble klosteret overtatt av cistercienserordenen.
  • Klosteret eies nå av den italienske stat, og det har vært kamp om å få tilslaget på den 19-årige leieavtalen.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke