Kirke

Tirsdag kan Øystein Gjerme bli leder for Pinsebevegelsen

Å finne felles retning for en mangfoldig bevegelse vil bli en av Gjermes største utfordringer, sier Karl Inge Tangen ved HLT.

– Øystein Gjerme får en krevende oppgave, men han er en mann som kan løse det på en god måte, sier forskningsleder Karl Inge Tangen ved Høyskolen for ledelse og teologi (HLT).

I vår ble det kjent at pastor Øystein Gjerme fra menigheten Salt Bergen stiller som kandidat når ny leder for Pinsebevegelsen skal velges. Dette skal stemmes over under Pinsebevegelsens årsmøtekonferanse, som går av stabelen i dag. Gjerme er eneste kandidat til vervet.

LES OGSÅ: Gjerme bekreftet som lederkandidat

Mer mangfoldig

En av utfordringene for den kommende lederen, mener Karl Inge Tangen, er at Pinsebevegelsen de siste årene har blitt mer mangfoldig med mye lokalt initiativ og flere «nettverk i nettverket». Menigheter som Hillsong, Salt, Filadelfia Oslo og Livets Senter er alle en del av Pinsebevegelsen, samtidig som de har sine egne menighetsnettverk med forsamlinger på ulike steder.

– Det som har vært var bra. Men nå kommer en fase med behov for ny samling. Å finne en felles retning vil kreve mer kraft. Det er en krevende lederoppgave, men hvis noen kan klare det er det Øystein Gjerme. Jeg tror han er et klokt valg av leder, sier Tangen.

Øystein Gjerme er grunnlegger av pinsemenigheten Salt, som er etablert på syv steder: Bergen, Trondheim, Voss, Skien, Nordhordland, Os og Levanger. Han er også styreleder for Høyskolen for Ledelse og Teologi.

– Hva er det med Øystein Gjerme som gjør at han passer godt?

– Han har et sterkt engasjement for å skape levende frikirker og han har en overgivelse til saken som Pinsebevegelsen hele tiden har vært opptatt av, slik som forkynnelse om Jesus og Guds rike. Han verdsetter pinsetradisjon og pentekostal spiritualitet, samtidig som han tenker progressivt og kan bringe fornyelse. Han har også praktisk orientering og evne til å bygge lokale menigheter, kombinert med akademisk utdannelse, sier Tangen.

Han trekker også frem at Gjerme har vist et engasjement for lavkirkelige og frikirkelige menigheter utenfor Pinsebevegelsen.

– Han har ikke et snevert pinsebilde av virkeligheten, men et genuint økumenisk engasjement på vegne av alle kirker.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Øystein Gjerme

Ny lederstruktur

Valget av ny leder for lederrådet sammenfaller med større endringer i bevegelsens lederstruktur. Det er opprettet en egen stilling som daglig leder i Pinsebevegelsen, en stilling som kommer i tillegg til vervet som leder av lederrådet. I tillegg vil Pinsemisjonen (Tidligere PYM) gå fra å være en selvstendig enhet med eget hovedstyre, til å bli en integrert avdeling av Pinsebevegelsen i Norge. I denne sammenheng opprettes en egen stilling som internasjonal leder i Pinsebevegelsen.

– Hva betyr disse endringene for Øystein Gjerme?

– Siden Gjerme fremdeles er pastor for Salt-kirkene er det nødvendig med egen daglig leder. Hadde han forlatt posten sin i Salt ville kanskje ting vært annerledes, sier Tangen.

En daglig leder er allerede ansatt og vil bli offentliggjort under årsmøtekonferansen. Ansettelse av internasjonal leder er fremdeles en pågående prosess, opplyser Sigmund Kristoffersen, som er lederrådets nåværende leder.

Utvider lederrådet

Antall medlemmer av lederrådet blir utvidet fra seks til ni personer. I tillegg til Øystein Gjerme er pastor Knut Idland fra Betel Hommersåk og pastor Thor-Harald Evenstad fra Filadelfia Kristiansand foreslått som nye medlemmer av lederrådet.

– Knut Idland har jobbet med menighet og ungdom i mange år og er en dyktig organisator. Menigheten han leder har vokst til å bli en vesentlig aktør på et mindre sted som Hommersåk. Thor-Harald Evenstad representerer et annet miljø og en storbymenighet. Disse tre utfyller hverandre og gir bredde i lederrådet. Både Gjerme, Evenstad og Idland har opparbeidet en bred tillitt over mange år, vist at de står i stormen og evner å håndtere det som kommer av utfordringer, sier Redvald Hjulstad, som leder valgkomiteen.

Nå som det ansettes ny daglig leder og internasjonal leder, betyr det at Pinsebevegelsen blir mer topptung?

– Jeg tror aldri Pinsebevegelsen kommer til å bli topptung, det kan jeg ikke se for meg.

---

Pinsebevegelsen

  • Består av mer enn 330 lokale kirker over hele landet.
  • Hver enkelt menighet er autonom og registrert som et selvstendig kirkesamfunn hos Fylkesmannen.
  • Det vil si at hver enkelt menighet er selvstendig og velger styre (menighets- eller eldsteråd) og bærer et selvstendig ansvar for hele sin virksomhet.
  • Til sammen er det over 40 000 voksne og barn som er medlemmer i Pinsebevegelsen i Norge.
  • Lederrådet leder og representerer Pinsebevegelsen i Norge på nasjonalt nivå.
  • Rådet har en rådgivende funksjon overfor pinsemenighetene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke