Kirke

Asker-prost fortsetter aksjon

I en tekst prestene kan bruke i gudstjenesten minner prost Tor Øystein Vaaland om hvordan barn av tyske soldater ble behandlet etter 2. verdenskrig, og ber om at norske barn av IS-foreldre hentes til Norge.

– I vårt ukentlige møte tirsdag sa jeg at jeg synes vi skal bruke litt engasjement på denne saken i gudstjenestene, forteller Tor Øystein Vaaland, prost i Asker i Oslo bispedømme.

Derfor har prosten gitt sine prester en tekst med overskriften «Innspill til kunngjøringer om barn av IS-foreldre». Den innleder slik:

«I dagens kunngjøringer vil vi orientere om en aksjon i Den norske kirke, som ble igangsatt denne uka, og som løfter opp de norske barna som bor i flyktningleirer i Syria. Dette er en aksjon som Asker prosti stiller seg bak. I kirkene i hele Asker ber vi for disse barna, i dag og de neste ukene. Vi ber til Gud om at de skal få hjelp, og vi ber den norske regjeringen om faktisk å hente hjem disse barna og deres mødre».

Lenger ned i teksten står det:

«Vi ønsker også å minne om vår egen mørke historie. Det er tunge minner i den norske befolkning om hvordan barn av tyske soldater, og deres mødre, ble behandlet dårlig i årene etter den andre verdenskrigen. Denne historien, med stigmatisering av mødre og barn, må ikke gjenta seg (...) I Norge er vi så heldige å ha lover og et rettssystem som fungerer. De som har gjort ukloke valg, som rammes av norsk lov, må stå til rette for det her hjemme». Les hele teksten nedenfor.

LES MER: Barneombudet: – Å skille IS-barn fra foreldre er brudd på barnekonvensjonen

Uutholdelig

Vaaland er en av 24 tidligere kirkeledere som for en uke siden gikk ut med et åpent brev til statsministeren for å legge press på regjeringen slik at norske såkalte IS-barn blir hentet til Norge: «For oss er det svært avgjørende at Regjeringen nå viser ansvar og handlekraft i forhold til de norske barna (...) Vi forventer en langt mer aktiv oppfølging. Det haster».

Vaaland understreker at han som prost ikke pålegger noen av prestene i prostiet å lese opp kunngjøringen. I tillegg har han også sendt ut et forslag til forbønn. Han har sendt forslagene til sine prostekolleger i Oslo bispedømme. Vaaland er ikke redd for noen synes at det blir for mye politikk i gudstjenesten.

– Alt vi gjør som kirke har en politisk implikasjon. Hvis vi lar være å si noe, kan det oppfattes som at vi aksepterer det som skjer. Når det forekommer overgrep mot mennesker og natur, er anliggendet ikke å peke på politiske løsninger, men å være en kirke i denne verden hvor vi faktisk hører til, sier Vaaland.

– Er det ofte at dere tar opp en sak som dette i kunngjøringene?

– Det som ofte forekommer er at vi i kunngjøringene kan orientere om formålet som dagens offer går til. Vi kunne sagt at alle barn fortjener de samme kårene. Når en norsk regjering nærmest ikke løfter en finger for å redde barn av norsk opprinnelse, hva vi enn måtte mene om foreldrene deres, er det så graverende og uutholdelig at vi må si fra.

LES MER: Eksperter mener kvinner og barn fra IS-områder representerer sikkerhetstrussel

Uenige

Politiets sikkerhetstjeneste anslår ifølge NTB at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, og minst fem av disse er foreldreløse og befinner seg i al-Hol-leiren. Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente hjem de foreldreløse, norske barna i leiren, men det er strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre. Venstre mener at alle de norske barna, ikke bare de foreldreløse bør hentes hjem. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem, skriver NTB.

– Hvordan ser du på at noen mener at det å hente hjem IS-foreldre kan innebære en terrorfare?

– Dette går inn i detaljer som jeg ikke har et ønske om å mene noe sterkt om. Poenget er at hvis myndighetene har vilje til å hente hjem barna, får vi se hvem som skal følge med dem. Mødrene er i utgangspunktet barnas nærmeste omsorgspersoner.

Vaaland sier at en mulig terrorfare går utenfor hans kompetanseområde.

– Jeg ville tenke meg at det rekrutterer mer til terror at noen blir boende i en flyktningleir og blir avvist av sin egen nasjon, enn å bli vist omsorg og bli inkludert. Jeg har besøkt Gazastripen mange ganger, og forestiller meg at man rekrutterer mer til terror ved å sperre folk inne, enn om man åpner opp og forsøker å gi rettigheter, håp for livet og utvikling. I mitt hode er det ikke noe godt argument å ty til terrorkortet og la disse barna forbli i Syria, sier han.

Her er teksten som prosten i Asker har sendt ut til sine prester:

Innspill til kunngjøringer om barn av IS-foreldre

I dagens kunngjøringer vil vi orientere om en aksjon i Den norske kirke, som ble igangsatt denne uka, og som løfter opp de norske barna som bor i flyktningleirer i Syria.

Dette er en aksjon som Asker prosti stiller seg bak. I kirkene i hele Asker ber vi for disse barna, i dag og de neste ukene. Vi ber til Gud om at de skal få hjelp, og vi ber den norske regjeringen om faktisk å hente hjem disse barna og deres mødre.

FNs konvensjon for barns rettigheter sier at den enkelte stat har ansvaret for å beskytte sine barn. Vi mener den norske regjeringen har plikt til å beskytte også de norske barna som i dag lever i flyktningleirer i Syria.

I mediene omtales de ofte som «IS-barn». Vi vil helst omtale dem som «barn av IS-foreldre». Og vi snakker om minst 11 barn, som er uskyldige ofre for voksnes dårlige valg. De lever i dag under svært dårlige humanitære forhold, og flere er alvorlig syke.

Disse barna i Syria er våre barn, om vi liker det eller ikke, og de har sitt hjemland her.

Vi ønsker også å minne om vår egen mørke historie. Det er tunge minner i den norske befolkning om hvordan barn av tyske soldater, og deres mødre, ble behandlet dårlig i årene etter den andre verdenskrigen. Denne historien, med stigmatisering av mødre og barn, må ikke gjenta seg.

Helt enkelt vil vi at barna av IS-foreldre skal hentes hjem, sammen med mødrene, som er deres eneste omsorgspersoner, og som også er norske statsborgere.

I Norge er vi så heldige å ha lover og et rettssystem som fungerer. De som har gjort ukloke valg, som rammes av norsk lov, må stå til rette for det her hjemme.

Vi ber regjeringen om fortgang i denne saken. For livet er hellig, og vi har ingen barn å miste.

Utkast til forbønn:

Prest: Forsoningens Herre, vi ber i dag spesielt for de norske barna i Syria.

Medliturg:

Vi ber om at de norske barna som bor i flyktningleirer i Syria, får oppleve det samme likeverd og de samme rettigheter, som alle norske barn skal få oppleve.

Vi ber for disse barna og deres mødre.

Gi våre styresmakter mot og vilje til å hente dem hjem, og la rettferdigheten skje fyldest.

Gi alle barn fremtid og håp.

Gud, vi ber.

---

Fremmedkrigere

  • Mellom april 2013 og juni 2018 var 41.490 internasjonale statsborgere fra 80 land affiliert med IS i Irak eller Syria.
  • 4.761 (13%) av disse er kvinner. 4.640 er mindre­årige.
  • I hvert fall 730 spedbarn med internasjonale foreldre­ har blitt født innenfor IS' grenser.
  • Ifølge ICSR er det estimert at tallet er mye høyere. Flere av spedbarnene har rett til statsborgerskap i foreldrenes hjemland.
  • Rundt 20 prosent av syriafarerne har nå returnert til hjemlandet, eller er på vei til å gjøre det.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke