Kirke

Oslokirken henger bak andre store, norske byer i utfasingen av oljefyring

Kirkelig fellesråd i Oslo skylder på budsjettene fra kommunen når de skal forklare hvorfor de henger etter andre store byer i utfasingen av oljefyring.

Siden 2012 har det vært kjent at det fra 1. januar 2020 blir forbudt med oljefyring i hus og næringsbygg i Norge. Forbudet gjelder også kirkebygg. Likevel må tre oslokirker ty til en nødløsning for å imøtekomme kravet, og skal fyre med bioolje i de gamle oljebrennerne.

En ringerunde til kirkevergene i andre store norske byer tyder på at Oslo henger etter.

– Vi har ikke noe ordinært budsjett som kan bære dette. Oljebrennerne har ligget inne i våre planer hele veien uten at vi har kommet i mål, sier Robert Wright, kirkeverge i Oslo.

Han forteller at de er nødt til å prioritere tiltak som sikrer helse og miljø for brukerne av kirkene.

– Vi må sørge for at det ikke er farlig å være inni eller utenfor kirkene våre. Å sikre takstein, spir og tårn har høyere prioritet, sier Wright.

LES OGSÅ: Den norske kirke krever klimahandling, investerer selv i olje

Skylder på kommunen

Det er de langsiktige budsjettene til vedlikehold som gjør at Kirkelig fellesråd i Oslo (KhiO) ligger bakpå, ifølge Wright. De får nå 20 millioner kroner til vedlikehold, ifølge ham.

– Du må gå til Oslo kommune, og spørre dem om de har tenkt å gi oss penger å bytte ut oljefyrene. Det tar fort 20 år å gjøre det med det vi får i langtidsbudsjettet nå, sier han.

Han forteller at de har søkt om mer penger i kommunebudsjettet for 2020, men vil ikke gå inn i hvor mye det er snakk om, siden det er en pågående prosess.

LES OGSÅ: Ba kirketopper kutte kjøtt og fly

Har gitt penger

Det vil heller ikke byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap), gå inn i. Hun vektlegger derimot at det har vært vekst både i budsjettene og øremerkede tilskudd.

– Vi legger oss ikke opp i hvordan KhiO prioriterer de rammene de har fått. Utenom de midlene vi øremerker. Vi har øremerket penger til diakonalt arbeid i Groruddalen for tre mill, og 65 millioner til rehabilitering av Torshov kirke, sier hun.

LES OGSÅ: Gaute Eiterjord syns det er deilig at det er lov å være moralist igjen

Uholdbare kostnader

Oslo kommune er én av to kommuner som har flere enn én kirke som går på oljefyring. Ullern, Røa og Ris og Torshov er per i dag på oljefyring, men Torshov rehabiliteres for 65 millioner kroner og skal over på bergvarme, forteller Wright.

Dermed unngår de bøter, men Wright beskriver sitasjonen med oppvarming med bioolje som uholdbar på grunn av kostnadene ved den typen oppvarming.

Andre store er i mål

Tall fra Kirkekontrollen 2017, utført av KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA), viste at 24 kirker da ble varmet opp av oljefyring.

Det er flere av dem som på tampen av forbudet har kommet i mål, blant annet Bergen og Trondheim.

– Alle våre kirker er fossilfrie. Det skjedde da vi avinstallerte oljefyren i Solheim kirke for omtrent ett år siden, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen i Bergen.

---

Oljefyringsforbud

  • I 2012 vedtok partiene på Stortinget at et forbud ville komme.
  • Sommeren 2018 vedtok regjeringen en utvidelse av forbudet.
  • 1. januar 2020 vil det være forbudt å bruke mineralolje, eller fossil fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger og næringsbygg.
  • Med oppvarming menes også varmtvann og ventilasjonsluften.
  • Kilde: oljefri.no/Naturvernforbundet

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke