Kirke

Misjonsorganisasjonene er helt avhengige av desember

Mange gir ekstra mye på tampen av året for å få skattefradrag.

Hver høst, så sikkert som at bladene faller fra trærne, kan misjonsorganisasjonene melde om millionunderskudd på sine budsjetter. Men så, på ett aller annet mystisk vis, kommer de i mål ved juletider, år etter år. For nordmenn er mer spandable i desember enn resten av året, også overfor kristne organisasjoner.

– Vi er helt avhengig av inntektene vi får i desember. Normalt pleier vi å få inn én fjerdedel av gaveinntektene denne måneden, sier økonomileder i NLM, Øyvind Frøysa.

Han forteller at NLM hadde et underskudd på 25 millioner i ­oktober. Men ved årsskiftet håper de å være i balanse.

– I fjor hadde vi et minusresultat på 3 millioner, og vi ligger bedre an i år, sier Frøysa.

LES MER: Sloss om de testamentariske gavene.

Naturlig

NLM har nemlig hatt en viss økning i gaveinntekter i år. I tillegg har kronekursen vært sterkere i deler av 2018, og det ­fører til at virksomheten i misjonslandene blir rimeligere.

– Er det problematisk at misjonsorganisasjonene budsjetterer med å samle inn såpass stor andel av årsinntekten i desember?

– Vi prøver å la være å bruke de betydelige røde tallene til å rope ulv-ulv hvert år. Men vi må presentere realitetene. Vi er avhengige av desember for å komme i mål, og som regel gjør vi det. Etter mange år i gamet har vi lært at det er dette som er normalen, sier Frøysa.

LES MER: NLM Gjenbruk har stor suksess.

Skattefradrag

Én av årsakene
til at desember er en så stor ­givermåned, er at mange gir ­ekstra mye på slutten av året for å få skattefradrag for gaver. I år kan man få skattefradrag for inntil 40.000 kroner for gaver gitt til frivillige organisasjoner.

Men de økonomisk gunstige aspektene ved givertjeneste er ikke det eneste fokuset i NLMs kampanjer.

– For mange betyr skattefradraget at de kan gi mer, og det benytter vi oss av. Men fokuset ligger ikke bare på penger, men også på hva som er viktigst i 
julen. Likevel ønsker vi selvfølgelig at julekampanjene fører til at vi mottar gaver, sier Frøysa.

Går bra

I Normisjon er det regionene som har regi på ­organisasjonens desember-­arrangement. Kristian Bjørkhaug, regionleder i Normisjon region Hordaland, forteller at inntektene på julemessene holder seg på samme nivå som tidligere år.

– Desember er den beste ­måneden inntekstmessig, men vi er nok ikke like avhengige av julemesse-inntektene som NLM, sier han.

Også Normisjon har en egen julegavekampanje i november og desember.

– Det hadde vært fantastisk om folk ga jevnt hele året, men slik er det ikke. Det må vi bare leve med, sier Bjørkhaug.

LES MER: Mette-Marit åpnet Galleri Normisjon.

Satser

Frelsesarmeen er en annen frivillig organisasjon som satser spesielt inn imot julen. Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg forteller at total-oversikten over gaveinntektene ikke er klar før i januar. Han har likevel inntrykk av at julegryte-kampanjene går bra.

– Hvor avhengige er dere av inntektene i førjulstiden?

– Inntektene vi får i julegryte-
aksjonen er avgjørende for Frelsesarmeens lokale sosiale ­arbeid året igjennom. Men Frelsesarmeen jobber innenfor elleve virksomhetsområder, så for vår totaløkonomi utgjør akkurat denne aksjonen en mindre andel.

LES MER: NMS sliter økonomisk.

Underskudd

Heller ikke Det norske misjonsselskap (NMS) har oversikten over hvor mye som har kommet inn på årets julemesser.

– Men det meldes om godt trykk, så det kan tyde på en­ ­økning, sier Sigurd Egeland, som er leder i NMS Fundraising.

Han forteller at NMS får inn omlag 40 prosent av inntektene sine i årets to siste måneder.

– Det bekymrer oss egentlig ikke, for det skjer hvert år, og er basert på 175 års erfaring. Selv om noen av ildsjelene som ­arrangerer julemessene faller fra, er det likevel mange som fremdeles står på.

I år har NMS sendt ut brev der de ber giverne gjøre en ekstra innsats for organisasjonen i år. NMS budsjetterte nemlig med 22 millioner i testamentariske gaver i år.

– Men de testamentariske ­gavene har vært mindre enn tidligere år. Vi ligger omtrent 
8 ­millioner under budsjett. Men etter at vi sendte ut brev, har vi fått inn 2 millioner kroner i ­ekstra gaver, forteller Egeland.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Kirke