Kirke

Vil klargjøre kvinners rolle

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er en av få misjonsorganisasjoner der kvinner ikke kan sitte i hovedstyret. Men enkelte tar til orde for endring.

– Jeg ser at mange kvinner har nådegaver som ikke blir utnyttet. Hvis de hadde vært menn, hadde de kunnet inneha alle stillinger i organisasjonen. Men det har de ikke mulighet til fordi de er kvinner, sier Ketil Jensen.

Han er tidligere rektor på Fjellhaug internasjonale høgskole, som eies av NLM.

Denne høsten har mange NLM-ere engasjert seg i debatten om tjenestedelingsprinsippet organisasjonen til nå har rettet seg etter. Tjenestedeling betegner den teologiske praksisen der menn og kvinner tillegges ulike oppgaver i menigheten fordi de har fått forskjellige evner av Gud. Praksisen bygger på en tolkning av Bibelen, og særlig av noen vers i Paulus' brev.

LES MER: Lav kvinneandel i mange trossamfunn: – Vi trenger mer enn festtaler.

Forbeholdt menn

I NLM betyr dette at kun menn kan ha særskilt åndelig ansvar – i NLM kalt hyrde- eller læreansvar – og at det derfor kun er menn som kan inneha stillingen som generalsekretær, leder for NLM Utland og NLM Norge. I tillegg er det kun menn som kan sitte i hovedstyret, som er NLMs ledende organ.

Debatten om kvinneandel i styrer i trossamfunn har blitt ytterlige aktualisert de siste ukene i forbindelse med tros- og livssynssamfunnsloven som skal vedtas av Stortinget til våren. Venstresiden har ønsket å stille krav om 40 prosent kvinner i ikke-teologiske styringsorganer.

Det kan dermed få betydning om en lav kvinneandel i et organisasjonsstyre er teologisk eller kulturelt begrunnet.

LES MER: Ingvild Ofte Arnsten vil ha kjønnskvotering i Pinsebevegelsen.

Debattert

Tjenestedelingsprinsippet har vært diskutert i NLM siden organisasjonen ble startet i 1891, forteller generalsekretær Øyvind Åsland. I 2013 ga hovedstyret ut informasjonsskrivet Sammen i tjeneste, der de gjennomgikk NLMs ståsted i spørsmålet.

Men på sommerens generalforsamling dukket diskusjonen opp igjen, blant annet som følge av at flere av de nyinnvalgte medlemmene i hovedstyret uttalte at de var åpne for å vurdere hvorvidt hovedstyret kunne ha kvinnelige medlemmer.

Mange etterlyser en klargjøring av organisasjonens syn på tjenestedeling. De spør seg hvorfor kvinner ikke kan sitte i hovedstyret, når de likevel kan forkynne i forsamlingene.

LES MER: Berit Aalborg kommenterer: Kristelige mannskulturer.

Endret syn

For Ketil Jensen, som har vært både hovedstyremedlem og rektor på Fjellhaug, har disse paradoksene vært en medvirkende årsak til at han har endret syn i tjenestedelingsspørsmålet.

– Jeg har lenge hatt en stigende uro knyttet til den teologiske begrunnelsen for tjenestedeling, sier han.

Jensen forteller at det som blir definert som hyrde- og læreransvaret flyttes stadig høyere opp i organisasjonen, og at kvinner i realiteten er forsamlingsledere mange steder.

– Men når en kvinne i realiteten er forsamlingsleder, kalles hun forsamlingsarbeider. Man endrer tittelen og ikke realiteten. Per i dag fastholder NLM på tjenestedelingsprinsippet i teorien, men omorganiserer i praksis. Det er ingen god teologisk løsning.

– Hvorfor kan ikke en kvinne bli kalt forsamlingsleder? Handler det om man vil utelukke dem fra maktposisjoner?

– Det har jeg ikke lyst til å spekulere i, svarer Jensen.

LES MER: Normisjonstopp takknemlig for kristne feminister.

Får for stor plass

Anette Sørensen Rege er rektor på NLM-eide Nordborg skole på Finnsnes. Hun forteller at hun i praksis ikke føler seg begrenset på grunn av sitt kjønn i NLM, men mener likevel tjenestedelingen bør diskuteres.

– Det er ingen grunn til at damer ikke kan møte i rådsmøte, for det er ytterst få hyrde- og læresaker som diskuteres der, etter det jeg kjenner til. NLM må spørre seg selv hvorfor de utelukker kvinner fra saker der det ikke drøftes hyrde- og læresaker. Det kan hende disse reglene overlever fordi «det alltid har vært sånn», sier hun.

Sørensen Rege mener hovedstyret også bør se på hvor mange av sakene de behandler som egentlig omhandler hyrde- og lærespørsmål.

LES MER: Jon Magne Lund kommenterer: En makeløs kallsbevissthet i NLM.

Uklart

Generalsekretær Øyvind Åsland sier han har forståelse for at tjenestedelingspraksisen i NLM kan fremstå som uklar.

– Det har nok å gjøre med at NLM har en såpass egalitær struktur. Hvis vi hadde hatt prester, kunne vi lettere sagt at kvinner kunne ha alle verv, bortsett fra de som krevde ordinasjon. Men strukturen vår tilsier at noen administrative verv også er åndelige verv, sier Åsland.

– Er det ikke paradoksalt at kvinner ikke kan sitte i hovedstyret, når mange kvinner taler i forsamlinger? Da har de vel strengt tatt en hyrde- eller lærefunksjon?

– Vi ønsker kvinnelige forkynnere i NLM. Slik vi definerer det, har ikke forkynnere et særskilt hyrde- og læreansvar, som er det ansvaret som forbeholdes menn, forklarer Åsland.

Han sier NLM sentralt gir de lokale forsamlingene i oppgave å ha et tydelig lederskap.

– På noen steder er den eneste ansatte en kvinne. Men da har vi ordninger som overlater det særskilte hyrde- og læreansvaret til en mann likevel. Da kan den kvinnelige lederen lede forsamlingen, mens en mannlig styreformann har det særskilte hyrdeansvaret, sier Åsland.

LES MER: Finner trosfellesskap på UL.

Behandles

Åsland forteller at NLM i disse dager diskuterer om disse praksisene kan organiseres annerledes.

– Ett alternativ kan være at hovedstyret blir fratatt hyrdeansvaret det har i dag, og bli omgjort til et rent administrativt ledelsesorgan. Da kan kvinner også bli valgt inn i hovedstyret.

Indremisjonsforbundet foretok en slik endring i 2005. Normisjon åpnet for at kvinner kunne ha hyrdefunksjoner i 2002.

---

NLM

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på 7 regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke