Kirke

– Fem på tolv for Normisjon

Fredag avholder Normisjon rådsmøte om den økonomiske situasjonen. – Kutt i misjonsfeltene er det som monner, sier Magne Lerø.

Fredag møtes Normisjon-ansatte og ledere til et rådsmøte for å diskutere organisasjonens økonomiske tilstand. Onsdag skrev Vårt Land at misjonsorganisasjonen Normisjon må kutte 20 millioner kroner i 2019.

Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse, har på forespørsel fra Vårt Land sett på Normisjons regnskap fra 2016 og 2017.

– Egenkapitalen til Normisjon har blitt tært på i mange år, og de kan ikke fortsette på denne måten. De tiltakene som har blitt gjort, har ikke vært i nærheten av å gi den effekten landsstyret hadde håpet på, sier han.

Ideell

Regnskapet viser blant annet at mens konsernets bokførte egenkapital var 92,9 millioner kroner ved årsskiftet 2016/2017, var egenkapitalen ved årsskiftet i 2017/2018 61,8 millioner kroner.

– Men regnskapet tyder på at landsstyret har god oversikt over organisasjonens økonomiske tilstand. Landsstyret vet hva de gjør, men klarer ikke å kutte nok i budsjettet fordi de har så stor tro på prosjektene som drives, sier Lerø.

Han mener det belyser en av hovedforskjellene mellom vanlige bedrifter og ideelle organisasjoner, nemlig at økonomisk gevinst ikke er hovedmålet for drift.

– Hvis dette hadde vært en næringslivsbedrift, hadde landsstyret gjort de nødvendige kuttene uten problemer. Men dette er en misjonsorganisasjon, som ønsker evangeliets utbredelse. De ønsker virkelig ikke å kutte, sier han.

LES MER: Er nødt til å komme i økonomisk balanse

Ansvarsfordeling

– Hvem har ansvaret for det vedvarende underskuddet?

– Det er landsstyret som har ansvaret, og til dels også generalforsamlingen. Det virker som om styrets vedtak har blitt fulgt opp av daglig leder og hennes stab, så de kan ikke klandres, svarer Lerø.

Styreleder i Normisjon, Hallgeir Solberg, er klokkeklar: Økonomien er og har vært landsstyrets ansvar.

– Forstår du at noen stiller spørsmål ved at dere forlenget åremålet til generalsekretær, til tross for vedvarende millionunderskudd?

– Generalsekretæren har landstyret og generalforsamlingens fulle tillit. Hvis noen skal kastes, så er det heller meg, sier Solberg.

– Vil du vurdere din stilling hvis økonomien ikke bedrer seg?

– Jeg er valgt for tre år, og skal sitte til neste generalforsamling. Der kan jeg nok bli kastet uansett, om vi lykkes med innsparingstiltakene eller ikke. Hvis vi ikke kutter nok blir jeg kastet fordi den økonomiske situasjonen er for dårlig, og hvis vi gjør de kuttene som behøves blir jeg kastet fordi vi har avviklet gode prosjekter, svarer Solberg.

LES MER: Det var en gang et bedehusland

Utlandet monner

Lerø mener det er helt riktig av Normisjon å gå inn for å kutte i utenlandsarbeidet.

– Det er kutt i misjonsfeltene som virkelig vil monne. De burde kanskje gjort dette før, men det er typisk for slike organisasjoner å vente med slike nedskjæringer til fem på tolv, fordi de har så stor tro på viktigheten av arbeidet de driver, sier Lerø.

– Kan givertjenesten synke ytterligere når man faser ut noe av ytremisjonsarbeidet?

– I utgangspunktet er nok giverviljen til utearbeid større enn viljen til å støtte hjemmearbeid. Men det betyr jo ikke at man nødvendigvis må gi penger til en norsk misjonær, slik modellen var tidligere.

Han peker på at måten Normisjon er organisert på gjør den økonomiske situasjonen enda vanskeligere å snu.

– I krisesituasjoner er det mest effektivt å ha en effektiv leder på toppen som kan ta vanskelige beslutninger på egenhånd, slik det er i Norsk Luthersk Misjonssamband, for eksempel.

---

Normisjon

  • Misjonsorganisasjon grunnlagt i 2001, etter en fusjon mellom Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens indremisjonsselskap og Den norske santalmisjon.
  • Organiserer omlag 70.000 personer i Norge.
  • Inkluderer også Acta barn og ungdom i Normisjon.

---

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke