Kirke

Nedturen fortsetter for Normisjon

Normisjon skal kutte 20 millioner i 2019, fem årsverk skal vekk. – Dumt at ytremisjonen skal lide for dårlig økonomisk forvaltning sentralt, sier tidligere misjonær.

Bilde 1 av 3

De siste tre årene har misjonsorganisasjonen Normisjon hatt et underskudd på totalt 50 millioner kroner. I oktober møttes landsstyret, blant annet for å drøfte hvordan budsjettet kan komme i balanse.

Trude Andersen, økonomi- og administrasjonssjef i Normisjon, forteller at noe av ytremisjonsarbeidet blir foreslått redusert i 2019.

– Det dreier seg om kutt i aktiviteter i noen land, men ingen land er kuttet helt ut i budsjettforslaget, sier hun.

Andersen sier imidlertid at Normisjon kan komme til å trekke seg ut av noen land på sikt.

– Men det har vært bestemt tidligere at disse skal utfases, og skjer ikke som en konsekvens av dette budsjettkuttet, sier hun.

I Norge er det foreslått at innstrammingen skal skje gjennom å kutte fem årsverk på hovedkontoret, ved å redusere informasjonsarbeidet og ved å redusere noen overføringer til samarbeidspartnere, forteller Andersen videre.

LES MER: Er nødt til å komme i økonomisk balanse

Skal selge eiendom

I tillegg vedtok landsstyret å selge eiendommen Åsdalsveien 3 på Nordstrand i Oslo, som er blitt brukt til leiligheter, i løpet av 2019. Inntil 10 millioner kan brukes til å klargjøre eiendommen for salg.

– Vi regner med å få inn noen titalls millioner på det salget. Målet er at disse pengene ikke skal gå til å dekke driftunderskuddet, men til videre eiendomsforvaltning, slik at Normisjons øvrige eiendommer kan bli mer lønnsomme. Om vi klarer å gå i balanse uten å bruke noen av inntektene fra eiendomssalg, vil tiden vise, sier styreleder Hallgeir Solberg.

Olav Vold er tidligere misjonær i Santalmisjonen, som i 2001 slo seg sammen med Det norske lutherske indremisjonsselskap og Langesundsfjordens indremisjonsselskap og dannet Normisjon. Organisasjonene hadde opprinnelig ulike hovedmål og struktur.

Mens Santalmisjonen var sentralstyrt og fokuserte på misjon i utlandet (ytremisjon), var indremisjonsselskapene konsentrert om kristent arbeid i Norge. Indremisjonsselskapene var preget av sterke regionale kontorer, og lite sentralstyring. Denne strukturen ble videreført i Normisjon.

LES MER: Står foran smertefulle kutt

Kritisk til hovedadministrasjon

Olav Vold sier han er bekymret for at kuttene som gjøres sentral vil ramme misjonsvirksomheten til Normisjon.

– Det er dumt at ytremisjonen skal lide for det jeg oppfatter som dårlig økonomisk forvaltning sentralt. Jeg synes generalforsamlingen har vært for snille mot ledelsen. Det har vært store underskudd i mange år nå, uten at noe har blitt gjort, og det tyder på dårlig forretningsmessig kompetanse i hovedadministrasjonen, sier han.

Vold var opprinnelig positiv til sammenslåingen av Santalmisjonen og Indremisjonsforbundet i 2001, fordi han trodde det ville styrke ytremisjonen.

– Men ytremisjonen har ikke fått noen organisatorisk tilknytning i den regionmodellen som har blitt valgt for Normisjon. Regionene er sine egne enheter, og jobber med sitt, mens hovedkontoret skal ha ansvar for misjon. Når hovedkontoret nå svekkes ytterligere, er jeg redd det skal ramme misjonsvirksomheten. Da er vi egentlig tilbake i indremisjonsstrukturen, sier han.

LES MER: Har tro på en mangfoldig organisasjon

Irritert over regionene

Vold forteller han ble irritert da Normisjons økonomi ble diskutert på generalforsamlingen i juli.

– Vi satt der i Normisjonshallen i Grimstad og snakket om at vi måtte kutte 20 millioner i året. Men hundre meter bortenfor oss ble det bygd en ny Normisjonskirke til 32 millioner kroner, sier han.

Den nye kirken finansieres av Norkirken Grimstad. Men Vold mener pengene kunne gått til andre formål.

– Jeg mener det er mer enn nok gudshus i Grimstad fra før. Hvor blir det av solidariteten overfor de i andre land som har det mye verre enn oss i Norge? spør han, og foreslår at også ytremisjonen blir en egen organisatorisk enhet innunder Normisjon.

Vold legger imidlertid til at han er glad for at hovedadministrasjonen det siste året har styrket sin økonomiske kompetanse.

– Jeg vet at det nå jobbes intenst for å rette opp økonomien samtidig som det er et sterkt ønske om å styrke ytremisjonen, sier han.

LES MER: Mener dialog har erstattet misjon

Stort rådsmøte fredag

Styreleder Hallgeir Solberg opplever at medlemmene i Normisjon har forstått alvoret i situasjonen. Landsstyret har innkalt et hundretalls ledere og ansatte til et rådsmøte fredag 23. november der organisasjonens fremtid skal drøftes. Fredag 30. november møtes landsstyret igjen for å vedta budsjettet for 2019, der alle kuttpostene blir vedtatt. Solberg sier Normisjon må forberede seg på en kraftig omstilling.

– Store deler av kuttene skal skje ved hovedkontoret, som har kontroll over ytremisjonen. Samtidig er regionene selvstendige økonomiske subjekter. Betyr dette at hovedkontoret mister sin funksjon? Er Normisjon egentlig på vei tilbake til regionsstrukturen som eksisterte før sammenslåingen i 2001?

Da er du for rask på labben. Vi er ikke der ennå. Men vi ser for oss en endring på en eller annen måte, selv om vi ikke arbeider med formelle strukturer per i dag. Målet vårt nå er å få organisasjonen til å dra lasset sammen, uavhengig av organisering, sier Solberg.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at den nye kirken i Grimstad finansieres av Normisjon Agder. Det er ikke riktig. Det er altså Norkirken Grimstad som finansierer denne kirken.

---

Normisjon

  • Misjonsorganisasjon grunnlagt i 2001, etter en fusjon mellom Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap, Langesundsfjordens indremisjonsselskap og Den norske santalmisjon.
  • Organiserer omlag 70.000 personer i Norge.
  • Inkluderer også Acta barn og ungdom i Normisjon.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke