Kirke

Flom kan ta graver

Graver står i fare for å bli skylt bort hvis det blir storflom i vår. I Gudbrandsdalen lå hodeskaller og beinrester strødd i veien etter storflommen i 2013.

– Store flommer kan føre til at jord blir vasket ut, og det er selvsagt ekstra ille dersom dette skjer på en gravplass, sier Cathrine Lillo-Stenberg i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

249 norske kirker ligger i områder med særlig risiko for jord- og flomskred. Risikoen øker utover denne våren etter en svært snørik vinter.

Flomfare

Vårt Land har tidligere skrevet at fredede kirker har størst etterslep av vedlikehold. Det viser en fersk rapporten om tilstanden til kirkebyggene til Den norske kirke.

Samme rapport forteller at 15,3 prosent av alle kirkene ligger innenfor det NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) definerer som aktsomhetssone for jord- og flomskred. I denne­ ­sonen mener NVE faren for flom og leirskred er såpass stor at kommunen må gjennomføre en detaljert risikoanalyse

Den usedvanlig snørike vinteren i store deler av landet, gjør situasjonen i år spesiell. Allerede i starten av mars fastslo NVE at det ligger an til «en ganske betydelig flom på Østlandet» ved rask snøsmelting. Hvis det blir mye nedbør samtidig, kan det bli mye vann.

Utsatte daler

Av de 249 kirk­ene som ligger i aktsomhets­sonen, har 206 av dem gravplasser.

– Særlig her er det viktig å gjøre­ en grundig risikovurdering nå som flomsesongen er på vei. Folk har et sterkt forhold til sine gravplasser, og det er viktig å ta vare på disse, sier Lillo-Stenberg i KA.

I tillegg til at jordmasser kan forskyves og skylles ut, kan det i verste fall gå som i 2013, da det var storflom i Gudbrandsdalen i Oppland fylke.

Ved Hundorp i Sør-Fron kommune ble det da oppdaget beinrester som var skylt fram av flomvannet. Hodeskaller og beinrester som hadde ligget tre meter under jorda, lå strødd i veien på stedet. Levningene som kom til syne, stammet fra gravplassen til kirken som tidligere lå på Listad.

De store mengdene smeltevann kommer først når all snøen i fjellet begynner å smelte, og det skjer ikke med det første, men Lillo-Stenberg ber de ansvarlige være beredt.

Også i 2015 var det flom på Vestlandet. Da ble Flåm kirke stengt fordi Flåmselva, som går rett forbi, truet med å gå over sine bredder.

Verst i Hedmark

Hedmark er fylket med flest utsatte ­kirker. Der ligger 29 kirker innenfor aktsomhetssonen, 27 av dem med gravplass rundt.

En av dem, Evenstad kirke i Storelvdal, ble hardt flomrammet, både i 1995 og 2013. Den ble bygget i 1904 nær togstasjonen på Rasta. Den lå da sentralt i ­dalen. Presten som kom med toget, fikk kort vei til kirken.

Men også flomvannet fra elva Glåma fikk kort vei. På gravplassen ved kirken er det 592 graver, ifølge bloggen Norske kirkebygg.

I Sogn og Fjordane er 25 kirker, 23 av dem med gravplass, i faresonen for flom.

Trøndelag, Møre og Romsdal, Hordaland, Vest-Agder og Telemark har alle 20 kirker i risikosonen. Av disse til sammen 100 kirkene har 88 gravplasser.

Kommunalt ansvar

Det er den enkelte kommune som har det formelle ansvaret for kriseberedskap ved flom, men det er den lokale kirken – ved kirkelig fellesråd – som forvalter kirkebyggene.

– Dersom man har kirker eller gravplasser i aktsomhetssonen, bør det kirkelige fellesråd gå i dialog med kommunen og forsikre seg om at de er ivaretatt i beredskapsplanene, sier Lillo-Stenberg i KA.

og NTB

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke