Kirke

Høyt på dagsorden i Frikirke-Norge

I nærmeste fremtid skal synet på ekteskapet og konsekvensene det har diskuteres i flere kirkesamfunn.

Til høsten skal Teologisk fagråd i Den evangelisk lutherske frikirke diskutere spørsmålet om hvilke konsekvenser det skal ha for kirkens praksis at de står for det tradisjonelle synet på ekteskapet.

– Det vil bli en diskusjon om hvilke tjenester det vil være naturlig at alle kan ha, og til hvilke ledertjenester man har et ønske om at livet som leves også skal henge sammen med normene og teologien vi har som kirkesamfunn, sier nestformann i synodestyret i Frikirken, Anne Mari Schiager Topland.

Hun er, som de andre i synodestyret, innvalgt på premisset om at de står for det tradisjonelle synet på ekteskapet.

– Men innad i kirkesamfunnet er det utvilsomt medlemmer som har et annet syn og ønsker en samtale rundt det, sier hun.

– Vil dere tillate en at det blir en samtale om ekteskapssyn i høstens diskusjon?

– Jeg ser for meg at det i samtalene vil åpnes for at disse synspunktene kommer fram, sier hun.

Splittende

Generalkonferansen, det høyeste lovgivende organet i Metodistkirken internasjonalt, skal diskutere homofilispørsmålet på et ekstraordinert årsmøte i februar 2019. Uenigheten truer med å splitte kirkesamfunnet, som har cirka 80 millioner medlemmer.

– Det er store uenigheter innad i Metodistkirken. Mens menigheter i Afrika, Asia og sørstatene i USA gjerne er konservative, er det nord-østlige USA ofte liberalt, forteller prest i Metodistkirken i Norge, Øystein Helliesen.

Konflikten har tiltatt i styrke etter at Karen Oliveto, som er homofilt samlevende, ble utnevnt til biskop i Mountain Sky Area i det nordlige USA. Dette har vakt store reaksjoner både i USA og internasjonalt.

Det ekstraordinære årsmøtet vil kun ha én sak på agendaen, nemlig Metodistkirkens syn på seksualitet. Årsmøtet vil bygge sitt vedtak på en rapport fra «The Commision on a way forward», som skal gjennomgå kirkens seksualitetslære for å «utforske alternativer som kan holde kirken samlet», ifølge Metodistkirkens hjemmesider.

LES OGSÅ: Mener det samme, men skiller seg i praksis

Drøftes jevnlig

Generalsekretær Misjonskirken Norge, Øyvind Haraldseid, sier homofilispørsmålet diskuteres jevnlig.

– Vi har ingen fløyer hos oss som jobber mot en endring. Det ville likevel være naivt å tro noe annet enn at det er forskjellige syn innad i Misjonskirken. Samtalen handler om hvordan vi teologisk og praktisk skal håndtere dette spørsmålet. Det er en samtale vi ønsker å bruke tid på.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke