Kirke

Svensk pinsemenighet blir luthersk

Den svenske United-kirken skal praktisere barnedåp. Teolog etterlyser debatt om den norske pinsebevegelsens lære.

Den svenske pinsemenigheten United er i ferd med å avslutte tilknytningen til Evangeliska Forsterlandsstiftelsen (EFS), som er den svenske ekvivalenten til Normisjon. Nå begynner de med dåp av barn.

– Jeg er ikke overrasket over denne utviklingen, som er et tydelig avvik fra pinsetradisjonen, sier teolog Silje Kvamme Bjørndal.

I en pressemelding på menighetens hjemmesider sies det at menigheten har «oppdaget rikdommene i den lutherske og rosenianske arven, og beveget oss inn mot kirkens evangeliske samfunn. Det kjennes derfor naturlig å avslutte denne prosessen ved å tilslutte seg EFS». Samtidig ønsker United Malmö å være assosiert medlem i den svenske pinsebevegelsen, Pingst.

«Det neste naturlige steget er å starte forberedelsene av prestevigsling for noen av menighetens pastorer, og at sakramentene blir forvaltet i samsvar med Svenske kyrkans ordning,» fortsetter pressemeldingen. Dette innebærer blant annet barnedåp.

LES OGSÅ: Guds gründere i pinsebevegelsen

Ikke aktuelt

Christoffer Svartdahl er pastor i United i Malmøs søstermenighet i Oslo. Tidligere tilhørte begge menighetene United Global Network, men fra og med 31. desember ble dette nettverket avviklet. Det er altså ingen formelle bånd mellom menighetene.

– Menighetene har gjort en viktig, teologisk reise sammen. Men innmeldingen i EFS og endringen i dåpssyn er en lokal prosess i menigheten i Malmø. Det er ikke en aktuell problemstilling for oss, sier Svartdahl.

– Vil United Oslo beholde United-navnet?

– Vi harer ingen umiddelbare planer om å endre navn. Om vi skal hete United også i fremtiden er et spørsmål vi må diskutere, sier Oslo-pastoren. Han understreker at den formelle koblingen mellom United-menighetene i Sverige og Norge hadde en naturlig avvikling høsten 2017.

– Hva synes du om utviklingen i United i Sverige?

– Det er et stort steg, men samtidig ikke så overraskende for dem som har fulgt Magnus Persson og menigheten i Malmös teologiske reise. Selv om vi i United Oslo trekker andre konklusjoner, blir det spennende å følge menigheten videre, sier Svartdahl.

En liturgisk pinsemenighet

Da United-menighetene ble opprettet, i Sverige i 2008, i Norge i 2010, var målet å kombinere pinse-teologi med økt liturgisk bevissthet. Tradisjonelle gudstjenesteelementer som syndsbekjennelse, trosbekjennelse og nattverd ble nå en del av praksisen. Også andre pinsemenigheter, som Filadelfia, bruker liturgiske ledd i større grad. Vårt Land har også skrevet om pinsemenigheter, som Jesus Church, som leier kirkebygg av Den norske kirke.

– Jeg håper Pinsebevegelsen kan fortsette å være nysgjerrige på kirkens felles teologiske og liturgiske røtter uten at det trenger å skape usikkerhet rundt vår pinse-tilhørighet, sier Svartdahl.

– Liturgisk nærmer United seg tradisjonelle kirkesamfunn. Er det noen fare for utvanning av pinse-identiteten?

– Å lære og fordype seg vil alltid innebære å se nye perspektiver, uten at dette trenger å bli noen trussel. Som kirke har vi en stor og rik arv å forvalte. Hele denne arven tilhører oss, og vi må lære å leve med flere «både/og». Vårt ønske er å bevege oss mot sentrum i den kristne troen, og ikke dyrke forskjellene, sier Svartdahl.

LES OGSÅ: Pinsebevegelsen vurderer å få sin egen generalsekretær

«Drastisk»

Teolog Silje Kvamme Bjørndal er tilknyttet United Oslo. Hun mener United Malmös nye dåpssyn bryter radikalt med pinsetradisjonen, men påpeker at dette valget kun gjelder én menighet, ikke hele pinsebevegelsen.

– Fordi alle pinsemenigheter er selvstendige, kan de også se ganske forskjellige ut fra sted til sted. Men det er god grunn til å diskutere hvorvidt Pinsebevegelsen bør tenke mer enhetlig om teologi, fortsetter Bjørndal.

– En del pinsemenigheter nærmer seg andre kirkesamfunn i liturgisk form, mens helbredelse, tegn, under og tungetale spiller en mindre rolle en tidligere. Hva er det da som gjenstår?

Troendes dåp, altså såkalt voksendåp, er helt sentralt for pinsebevegelsen. Å bevege seg vekk fra dette dåpssynet er et stort teologisk skritt til siden, og er en av årsakene til at United i Malmö tilslutter seg EFS. Men denne samtalen må norsk pinsebevegelse ta. Selv om ulike menigheter vektlegger ulike ting, må vi diskutere hva som er sentralt for vår tro, sier Bjørndal, og legger til:

– Jeg tror ikke Pinsebevegelsen nødvendigvis vil tjene på å bli mer lik andre kirkesamfunn.

«Berikende»

– Hva bør kjennetegne en pinsemenighet, og er det fare for at pinsemenigheter blir mer lik andre menigheter?

Vårt Land spør Andreas Hegertun, pressetalsmann i lederstyret i Pinsebevegelsen og pastor i Filadelfia Oslo.

– Jesus ba for alle oss kristne at vi skulle være ett. Derfor er det et dypt kristent kall mot enhet. I dag ser vi at mange kirker fra ulike tradisjoner lar seg inspirere av lovsanger og gudstjenesteuttrykk fra pinsekarismatiske kirker, samtidig som pinsekirker lærer av det beste fra hele den kristne historien. Begge deler er sunt og naturlig, svarer pastoren.

Han mener «det er en berikelse at det er så mange ulike kirker», og sier at Kirke-Norge ville blitt fattigere om alle ble helt like.

– Jeg tror ikke pinsemenigheter vil begynne med barnedåp. Pinsebevegelsen er et mangfold av kirker og vi har alltid latt oss inspirere av ulike sammenhenger. I vår verden, som stadig blir mindre, blir inspirasjonskildene flere. Det er uproblematisk, tvert imot berikende, mener Hegertun.

---

Kirke i endring

  • Menigheten ble startet i Malmö i 2000, men endret teologisk og liturgisk stil i 2008.
  • Stiftet av Magnus og Gunilla Persson.
  • I 2010 startet ble United Oslo startet opp.
  • Har vært en viktig inspirasjon for flere norske pinsemenigheter.
  • Norske United holder til på Grünerløkka i Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke