Tidligere har han underhold det norske folk med forelesninger om andre verdenskrig, sendt i beste sendetid på NRK. Denne gangen var det Den norske kirkes historie som stod for tur. At han ikke har studert kirkehistorie er heller ikke et hinder for professoren i sammenlignende politikk.
Les også: De viktigste hendelsene i Den norske kirkes historie
– Det er litt av poenget. Jeg er statsviter, ikke teolog. Kirkehistorikere pusler bare med kirkehistorie, mens statsvitere bare pusler med statsdannelse. Jeg vil se på sammenhengen.
– I forelesningen i toppen av denne artikkelen - hva kan seerne forvente der?
– Jeg konsentrerer meg om de tre punktene der Den norske kirke har preget norsk statsdannelse: territorieskaping, byråkratisering og demokratisering.
Les også: – Kirkehistorien er blitt salgsvare
Medlem i Den norske kirke
– Du ble for fire år siden valgt inn i menighetsrådet i Årstad menighet i Bergen, med bare én stemme. Hva er ditt forhold til Den norske kirke?
– Tja... Jeg har jo aldri meldt meg ut. Men jeg har vært på nippet til å melde meg ut.
– Hva gjorde at du ville melde deg ut?
– Det er fryktelig mange fariseere i norsk kristendom. Bibeltro folk som fyker opp som en løve og sier «Bibelen sier dette ... », for så å fyke ned som en skinnfell når det blir for mye reaksjoner fra samfunnet. For eksempel om gjengifte, abort, kvinnelige prester. Og Ole Hallesby som mente at udøpte barn som døde kom til helvete, fordi «bibelen sa det».
Les også: Luther stod bak den første trygdekasse
– Hva gjorde at du ikke meldte det ut?
– Enkelthendelser. For eksempel en gang biskop Andreas Aarflot hadde en gatepreken, og en narkoman kom bort og begynte å rope til han og spytte på han. Biskopen stod like rolig mens spyttet rant ned over ansiktet. Og han spyttet en gang til. Aarflot fortsatte rolig å snakke, og med det ga han den narkomane menneskeverd. Dette gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg.
Fant sykkel under papirdokumenter
– Hva har overrasket deg mest den siste uken?
– Utenriksminister Lavrov i Russland ba om å få lov til å samarbeide med opposisjonen i Syria. USA og vi andre vil ikke tro på det, men der kan det være en interessant løsning på konflikten, hvis Russland er seriøse.
– Hva er det rareste jeg har hørt om deg selv?
– Noen hevder at det lå en sykkel gjemt under noen papirer på kontoret mitt, da jeg en gang i tiden skulle rydde. Det var ikke mitt kontor, det var Gudmund Hernes sitt. Og i den bunken med papirer lå også en anmeldelse til Bergen politikammer for en stjålet sykkel.