Kirke

Kirkesvindelen når nye høyder

Utro tjenere lopper kirker og kristne ­organisasjoner for hundrevis av milliarder hvert år.

Den som trodde kirkeveggene var et vern mot korrupsjon og utro tjenere, må tro om igjen. Omlag 400 milliarder kroner vil i år forsvinne sporløst fra verdens misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn. I 2025 forventes det at tallet doblet seg, viser en rykende fersk rapport.

– Svindel og underslag er en menneskelig aktivitet. Alle steder der det finnes penger folk kan stjele, stjeler folk, sier Todd Johnson, direktør ved Senter for global kristendom ved Gordon Conwell Theological Seminary i USA.

Kan skje overalt

Tallene bekreftes i en fersk rapport som slippes i juni, som han og forskerne Gina A. Zurlo og Albert W. Hickman har utarbeidet. Sammenlignet med tidligere undersøkelser har det vært en skummel utvikling de siste åtte årene. I 2007 forsvant om lag 190 milliarder kroner i økonomisk mislighold, for fem år siden var tallet 260 milliarder. Om ti år kan vi altså regne med at 800 milliarder kroner vil fordufte fra kristent arbeid på grunn av økonomisk utroskap.

– Dette fenomenet er globalt. Det betyr ikke noe hvor man befinner seg. Vi har jobbet med dette i 30 år og sett at økonomisk utroskap kan skje hvor som helst, sier Johnson.

LES OGSÅ: Betanien leter etter skjult formue

Imidlertid viser noen steder seg som mer sårbare enn andre. Professoren trekker frem de såkalte Nigeria-brevene, som i våre dager sendes ut på e-post. I tillegg til Afrika er Asia og Sør-Amerika spesielt sårbare kontinenter.

– Ikke-tradisjonelle kirker vokser spesielt raskt i disse områdene. Dette dreier seg om alt fra huskirker til megakirker og organisasjoner, som ofte har mindre kontroll og dårligere økonomiske rutiner.

Betalte konas pop-karriere

Ett nylig eksempel som det fortsatt kjempes om i retten, er skandalen i megakirken City Harvest Church (CHC) i Singapore. Kong Hee grunnla kirkesamfunnet CHC i Singapore i 1989 – og opplevde raskt voldsom vekst. Årsrapporten for 2013 forteller at CHC hadde 13.000 medlemmer. Med veksten kom også den økonomiske suksessen. Kirken fikk inn store summer fra medlemmene.

Nå står pastor og grunnlegger Kong Hee i retten i Singapore, tiltalt for underslag av 50 millioner singaporedollar – eller 250 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener pastor Hee først tok 24 millioner singaporedollar fra kirkekassa for å fremme­ ­musikkarrieren til kona Ho Yeow Sun, for så å ta nye 26 millioner fra kirka for å dekke over det første underslaget. Pastoren ble ­arrestert i 2012 sammen med fem andre.

Kong Hee har nektet for at han var daglig leder i selskapet som utga musikken til kona. Men i retten kom det fram at han hadde etterspurt visittkort der det skulle stå at han var administrerende direktør i plateselskapet. Da kom pastoren på at han hadde litt innflytelse i selskapet.

Påtalemyndigheten mener pastoren brukte kirkens penger til å opprette et eget selskap som skulle hjelpe kona. Det ble gjort for å holde konas sekulære musikk på en armlengdes avstand fra arbeidet til City Harvest Church, ifølge Channel NewsAsia. For noen uker siden meldte Christian Post at det også har blitt oppdaget e-poster mellom flere av pastorene i kirka der Kong Hee bekrefter at midler skal brukes til å betale for konas musikkalbum.

Kong Hee og de fem andre tiltalte CHC-lederne risikerer 10-20 års fengsel dersom de blir dømt.

LES OGSÅ: Kirkeverge siktet for millionunderslag fra kirker

Store mørketall

Rapporten «Svindel i det globale kristne samfunnet» bygger sine tall på bakgrunn av kjente korrupsjonsskandaler og beregninger gjort på flere samfunnsfelt.

– Det er store mørketall og mange mener at 6 prosent er altfor lite. Noen estimerer at 10-12 prosent alt som gis blir borte. Årsakene er at mange kristne organisasjoner er veldig sårbare for økonomisk utroskap.

– Er kirker mer sårbare enn andre institusjoner i samfunnet?

– Ja, det virker slik. I mange religiøse fellesskap er det en naiv tillit til lederskapet. Sier pastoren at man kan få 15 prosent mer igjen for å gjøre en investering, så vil mange stole på det. Lederen blir ofte stolt på uten at folk er kritiske og spørrende nok.

Det er ikke første gang pastor Kong Hee har vært ute i hardt vær. I 2010 avslørte en blogger at pastorens siste bok Daily Devot­ionals var svært lik en annen bok, The Leadership Bible, som hadde blitt utgitt ti år tidligere.

Kong Hees bok ble gitt til kirke­medlemmer – og han forsvarte seg med å si at boka bare skulle være til intern bruk. Han ba om unnskyldning for å ha lånt teksten uten å oppgi kilde.

Sekretær svindlet millioner

Todd Johnson viser til en kjent sak i USA der en betrodd medarbeider i Den episkopale kirke i Washington underslo to millioner dollar (omlag 16 millioner kroner).

– De hadde systemene på plass og alle sjekker skulle alltid ha to signaturer.

LES OGSÅ: Tre års fengsel til eks-Betanien -leder

Men biskopen var en opptatt mann som reiste mye. Før tur­ene signerte han blanke sjekker som skulle lette sekretærens jobb. ­Etter hvert begynte mistankene å melde seg da sekretæren plutselig fikk nytt svømmebasseng og kjørte rundt i dyre biler.

– Dette pågikk i tre år. Her ble den strenge regelen om to signaturer brutt, og det fikk fatale­ følger. Man kan ikke bare ha reglene, de må også følges, sier Johnson.

Menn svindler mest

Ifølge forskerne bak rapporten er det ikke lett å finne en typisk profil på «utro tjenere», men én studie viser at den typiske gjerningspersonen i svindel i ideell sektor er en kvinne med plettfritt rulle­blad som har jobbet i organisasjonen i minst tre år, og som tjener mindre enn 400.000 kroner i året. Årsaken er at kvinner ofte har stilling som sekretær ­eller økonomiansvarlig i slike organisasjoner. Men fakta viser at menn utklasser kvinner når det kommer til svindel og underslag.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hvordan kan kirker og kristne­ organisasjoner ruste seg mot økonomisk utroskap?

– Den grunnleggende beskjeden er økt ansvarlighet og gode rutiner. Den positive nyheten er at majoriteten av kristne organisasjoner og kirker har sikkerhetssystemene som trengs på plass.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke