Nyheter

Kan nektes begravelser i andre kommuner

Det kan bli et stort problem dersom prester som skal utføre gravferd ikke får krysse kommunegrenser. Biskopene håper ny bestemmelse vil løse utfordringen.

– I vårt bispedømme er det såpass mange kommuner som har reisebegrensninger, så hvis ikke prestene kunne reist over grensene ville vi hatt et stort problem, sier Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop i Sør-Hålogaland.

Fredag holdt justisminister Monica Mæland (H) pressekonferanse sammen med helseministeren og finansministeren. Mæland fortalte da at reiserestriksjonene i de ulike kommunene i Norge, som følge av koronaviruset, skaper utfordringer for dem som jobber på tvers av kommunegrenser.

Justisministeren nevnte blant annet prester som ikke kan krysse kommunegrenser for å forrette i begravelser.

– Det er helt vesentlig at prestene kan arbeide i hele sitt prosti nå og flere prostier består av flere kommuner, sier Fjeldstad Jusnes.

Gravferd definert som samfunnsviktig funksjon

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen bekrefter at i områder der kommuner er «stengt» på grunn av korona kan denne utfordringen oppstå. Samtidig presiserer både hun og Fjeldstad Jusnes at gravplassvirksomheten før helgen ble satt på Justisdepartementets «Liste over virksomheter med kritisk samfunnsfunksjon og nøkkelpersonell som kan få tilbud om plass i barnehage og barneskole».

– Gitt den nye bestemmelsen regner vi med det vil være mulig for prestene å krysse kommunegrensene, sier Fjeldstad Jusnes.

Hun får støtte fra bispekollega Atle Sommerfeldt:

– Vi er oppmerksomme på denne problemstillingen. Jeg tror dette blir annerledes nå når begravelsesseremonier er på listen over samfunnskritisk virksomhet, sier fungerende preses Sommerfeldt.

Ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen er ansatt som Den norske kirkes øverste administrative leder.
Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen bekrefter at det kan oppstå utfordringer for prester som skal forrette i begravelser utenfor sin egen kommune.

Vad Nilsen utdyper at siden begravelser nå defineres som samfunnskritisk virksomhet, bør kommunelege derfor bes om å dispensere fra gjeldende reisebegrensninger for å slippe nødvendig personell eller prest inn i kommunen.

– Vi har ikke hørt om eksempler der dette ikke løses godt i en dialog lokalt. Dersom dette ikke løses lokalt, må prosten løfte saken til biskopen som eventuelt også kan be Kirkerådet ta saken opp på nasjonalt nivå om nødvendig, sier kirkerådsdirektøren.

Hamar: Avhengig av at prestene krysser grensene

Solveig Fiske, biskop i Hamar, er ikke kjent med at noen av deres prester har blitt nektet å krysse kommunegrenser for å utøve tjenester.

– Presters tjenester er nå svært begrenset ettersom at det ikke holdes gudstjenester og mange andre samlinger. Men det er fortsatt viktig at prester får utøve sin funksjon ved for eksempel gravferd og dødsbudskap til pårørende ved uventet dødsfall på vegne av politiet, sier Fiske.

Hamar-biskopen sier at de legger til rette for at oppgavene i størst mulig grad skal kunne utføres av prester med bosted i kommunen, men påpeker at ikke alle kommuner har prester bosatt innenfor egne grenser.

– Noen steder er man derfor avhengig av at prester kan krysse kommunegrenser for å utføre tjenester. Vi legger vekt på at våre ansatte følger Folkehelseinstituttets veiledning for smittevern, sier Fiske.

###

Hamar-biskop Solveig Fiske sier de gjør det da kan for at prestene skal slippe å krysse kommunegrensene.

KA: Glade for avklaringen, avventer betydningen

Det har vært KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter som har jobbet for at gravplassvirksomheten skal stå på Justisdepartementets liste. Dette var ikke tilfelle på den første versjonen av lista.

– Vi er glade for denne avklaringen, som vi har jobbet for de siste dagene. Dette gjør at de aktuelle kirkelige ansatte kommer inn under de samme ordninger som andre grupper som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner, sier administrerende direktør i KA, Marit Halvorsen Hougsnæs på KAs egne hjemmesider.

Hun legger til at organisasjonen nå jobber sammen med Kirkerådet og i kontakt med Barne- og familiedepartementet for å få klarlagt nærmere hva dette vil bety i praksis.

LES MER OM KIRKEN I KORONAENS TID:

• Streamede gudstjenester: Disse gudstjenestene kan du se på nett

• Bildereportasje: Slik setter koronaviruset preg på gudshus verden over

• Dataspill: Menigheter bruker Minecraft som samlingspunkt for ungdommer

---

Gravplassvirksomhet og korona

  • KA har jobbet for at gravplassvirksomheten skal stå på Justisdepartementets «Liste over virksomheter med kritisk samfunnsfunksjon og nøkkelpersonell som kan få tilbud om plass i barnehage og barneskole» som er blitt utarbeidet i forbindelse med koronaviruset.
  • Virksomheten var ikke med på den første versjonen av lista, men torsdag ble det offentliggjort en ny versjon der «Avvikling av gravferd» er tatt med. I rubrikken «Nøkkelstillinger og driftskritiske yrker/personellgrupper/stillinger» heter det:
  • • Prester som gjennomfører gravferdsseremonier og formidler dødsbudskap til pårørende ved uventet dødsfall, på oppdrag fra politiet.
  • • Personell som har oppgaver med å grave graver, håndtere kister og administrere gravferd.
  • Kilde: KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter