Kirke

Holder appell for kirkeasylanter

Lørdag holdt Oslo-biskop Kari Veiteberg appell til støtte for familien Collin, som har bodd i kirkeasyl i fem år. – Er det rettferdig at et første asylintervju som gikk galt skal forfølge denne familien resten av livet? spurte biskopen.

Bilde 1 av 2

Lørdag ettermiddag holdt biskop Kari Veiteberg en appell utenfor Stortinget til støtte for familien Collin, som har vært i kirkeasyl i Finnsnes kirke i Troms etter at de fikk endelig avslag på asylsøknadene for fem år siden.

– I dag sier vi både på Finnsnes og i Oslo: Nå må familien få en behandling av sin sak som er preget av medmenneskelighet; som bygger på tillit framfor mistillit og som samtidig er fornuftig; som lar mange andre vitners forklaringer bli tillagt avgjørende vekt. Nå må disse tre menneskene få gå ut av kirkeasylet og starte en normalt liv i dette landet, sa Veiteberg i appellen.

Oslo-biskopen har engasjert seg i saken blant annet på bakgrunn i inntrykk fra hennes besøk til det nordlige Sri Lanka i august i fjor.

Oslo-biskop Kari Veiteberg ankommer demonstrasjonen.

Oslo biskop Kari Veiteberg ankommer appellen. Foto: Ingeborg Misje Bergem

SE VIDEO FRA VEITEBERGS APPELL NEDERST I SAKEN.

Fått avslag på asylsøknad

Familien Collin kom til Norge for ti år siden og bodde først fem år på mottak, før de fikk endelig avslag i utlendingsforvaltningen. Etter den tid har familien tapt rundene i både tingrett og lagmannsrett. Høyesterett har forkastet anken.

Familien Collin består av Antonipillai Johnsen Collin, Merry Anjala Johnsen Collin og datteren Dilani Johnsen Collin. Det springende punkt i ­deres sak er at de ga mangelfulle opplysninger i det første asylintervjuet da de kom til Norge. Familien fortalte ikke at de var tilknyttet Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) i den grad de senere hevdet at de var.

– Valget forfølger dem

– Familiens tilknytning til LTTE, de tasmilske tigre, er det springende punktet i saken. De tre som sitter i Finnsnes kirke var aldri soldater i LTTE. Men de var, som mange andre, knyttet til LTTE på ulike måter. Noen ut i fra frykt, andre ut i fra et håp om en bedre framtid, andre igjen med andre motiver. Familien på Finnsnes valgte i det første asylintervjuet ikke å fortelle om sin tilknytning til LTTE. Det er dette valget som nå forfølger dem og som gjør at de ikke blir trodd når de i dag redegjør åpent om denne tilknytningen, fortsatte biskop Veiteberg i appellen foran Stortinget.

Hun mener familien har grunn til å frykte hva som vil skje hvis de sendes tilbake til Sri Lanka.

– Asylsøkere med svakere tilknytning til LTTE enn familien på Finnsnes har fått opphold i Norge tidligere.. Vitner har bekreftet dette under rettsakene og andre fagpersoner har tilbudt seg å vitne. Er det rettferdig at et første asylintervju som gikk galt skal forfølge denne familien resten av livet? Det må være mulig å forstå- også for norske myndigheter - at er du tamil fra nord er det ikke en selvfølge at du er opplært til å kunne stole på en myndighetsperson. De visste ikke om de kunne stole på tolkene som ble brukt. Det er et faktum at det tamilske miljøet i Norge var svært polarisert og politisert på den tiden. Dermed holdt de sin LTTE tilknytning fon seg selv, sa Veiteberg.

– De har det ikke bra

En rekke personer i det srilankiske miljøet i Norge hadde møtt opp foran Stortinget.

En rekke personer i det srilankiske miljøet i Oslo hadde møtt opp foran Stortinget for å vise sin støtte til familien Collin. Foto: Ingeborg Misje Bergem

En rekke personer i det srilankiske miljøet i Oslo hadde møtt opp foran Stortinget for å vise sin støtte til familien Collin. En av dem var Nitarshana Jeyaruban på 16 år. Hennes familie kom til Norge da hun var fem år gammel.

Hun kjenner datteren i familien Collins.

– Hun er som en søster for meg, og snakker med henne på telefon. Jeg ville møte opp fordi jeg mener hun fortjener dette arrangementet, og fordi jeg mener de bør få opphold.

– Vet du hvordan familien har det?

– De har det ikke veldig bra.

– Hun er som en søster for meg, og snakker med henne på telefon, sier  Nitarshana Jeyaruban (16) om datteren i familien som sitter i kirkeasyl på Finnsnes.

– Hun er som en søster for meg, og snakker med henne på telefon, sier Nitarshana Jeyaruban om datteren i familien Collin. 

Mobilisering i nord

Mens biskop Veiteberg demonsterte foran Stortinget, holdt biskop i Nord-Hålogaland Olav Øygard appell under et fakkeltog som ble arrangert på Finnsnes, der familien altså bor i kirkeasyl.

Diakon i Finnsnes kirke, Kjellrun Skoglund, som er med i familien Collins støttegruppe, har tidligere beskrevet hvordan kirken engasjerer seg i familiens sak.

– Vi har engasjert oss fordi vi mener de blir urettferdig behandlet og at de ikke blir trodd i de instansene som har behandlet saken. Det viser seg gang på gang, og vi tror det har blitt prestisje i denne saken. Vi har også politikere med oss i støttegruppen. De har tatt saken gjennom sine kanaler helt opp til statsministeren, uttalte Skoglund til VG i januar.

Støtte av Erik Solheim

Erik Solheim, som var sjefforhandler i fredsprosessen på Sri Lanka i perioden 1998-2005, mener familiens historie er troverdig, ifølge VG.

Solheim skal ha gått gjennomgått familiens asylsøknad og de etterfølgende rettsprosessene.

– Min oppfatning er at familiens forklaringer er troverdige gitt min kunnskap om situasjonen på Sri Lanka i tidsrommet 2000-2009, har Solheim skrevet i en sakkyndig uttalelse, som den tidligere ministeren har skrevet etter forespørsel av familien Collins advokat.

– At de ikke snakket sant ved ankomst Norge, bør neppe forundre. Volden LTTEs ledere og medlemmer hadde blitt utsatt for, må ha blitt oppfattet som veldig skremmende. LTTE var ingen god merkevare, organisasjonen var på dette tidspunktet terrorstemplet av de fleste land. Det var liten grunn til å tro at det å fortelle om nær tilknytning til LTTE ville bli positivt mottatt mange steder, heller ikke i Norge. Gitt den kunnskapen familien hadde i 2009 og de erfaringene de og andre Tamiler hadde gjort, er det lite overraskende at de i stedet valgte å tone ned sin tilknytning til LTTE, står det i uttalelsen fra Solheim, som er gjengitt i VG.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke