Kirke

Forsvarer merkelappen «personlig kristen»

KIFO fikk kritikk for å spørre velgerne om de er «personlig kristen» etter kirkevalget i 2015. Likevel valgte de å fortsette å bruke begrepet i evalueringen av fjorårets valg.

– Vi er godt kjent med debatten rundt begrepet «personlig kristen» fra forrige kirkevalgsevaluering, men vi synes ikke at kritikken traff oss rent faglig. I stedet ser vi gode grunner til å fortsette å bruke det, sier Tore Witsø Rafoss, forsker ved KIFO – Institutt for kirke-, religions og livssynsforskning.

I KIFOs velgerundersøkelse fra 2015 kom det fram at knapt halvparten av dem som stemte på valgvinneren Åpen folkekirke definerer seg som «personlig kristne». Blant dem som stemte på nominasjonskomiteens liste, regner 8 av 10 seg inn i denne kategorien. At KIFO spurte velgerne om de var «personlig kristne» var det flere som reagerte på, skrev Vårt Land.

Daværende leder av Åpen folkekirke (ÅF) Sturla Stålsett uttalte at selvbetegnelsen «personlig kristen» er «et misvisende mål på kristen identitet eller grad av kirkelig engasjement».

– Å fokusere på selvbenevnelsen «personlig kristen» som en måte å sortere mellom berettigede og uberettigede velgere ved kirkevalget er ikke bare tendensiøst. Det fortsetter en sorteringslogikk som Åpen folkekirke nettopp har mobilisert mot, sa han under sin tale til årsmøtet i ÅF i 2016.

LES OGSÅ: Dette sier årets undersøkelse om velgerne i kirkevalget

Valgte å beholde begrepet

Daværende KIFO-forsker Pål Ketil Botvar avviste at det er umoralsk å bruke begrepet «personlig kristen» i undersøkelser. Samtidig var han åpen for å revurdere bruken av det ved neste kirkevalgsevaluering.

I evalueringen av 2019-valget, som nylig ble offentliggjort, valgte KIFO å beholde merkelappen. Men i stedet for å spørre om velgerne betrakter seg som personlig kristen, fikk de mulighet til å krysse av på om de definerer seg som «personlig kristen», «kristen» eller «ikke kristen».

– Hva er grunnen til at begrepet ble beholdt?

– Vi har forståelse for at begrepet «personlig kristen» kan oppfattes som en rangering kristenhet, men som forskere har vi ingen normativ mening om hva som er bra og dårlig. For oss gir begrepsbruken mening fordi det får fram noe av mangfoldet i velgergruppen til Den norske kirke, sier KIFO-forsker Tore Witsø Rafoss.

'Gir fortsatt gjenklang'

I rapporten for evalueringen av fjorårets valg blir det påpekt at bruken av begrepet «personlig kristen» er fruktbar for å skille mellom to religiøse kulturer: omvendelseskristendom og oppdragelseskristendom. «De omvendelseskristne legger vekt på at å være kristen forutsetter et bevisst valg og en bekjennelse av dette overfor andre. Den omvendelseskristne omtaler seg ofte som 'frelst', 'personlig kristen', 'bekjennende kristen'».

De oppdragelseskristne legger vekt på at kristen er noe man allerede er gjennom dåpen og ved å bruke sakramentene og delta i gudstjenestelivet og kirkens virksomhet. De bruker gjerne ikke å skille mellom 'frelst' og 'ufrelst', 'bekjennende' og 'ikke-bekjennende', men snakker heller om skillet mellom å være menighetsaktiv og ikke menighetsaktiv», heter det.

En innvending mot begrepet «personlig kristen» har vært at forståelsen av det har endret seg. «I dag betyr det oftere 'kristen, men på min egen måte', altså en religiøs individualisering», har professor Pål Repstad tidligere uttalt.

– Gir begrepet fortsatt mening i dag?

– Det er ikke mulig å vite helt sikkert hvordan respondentene tolker begrepet, men de store forskjellene i svarene til Bønnelistas og Åpen folkekirkes velgere viser at begrepet fortsatt gir gjenklang, sier Rafoss.

93 prosent av Bønnelistas velgere svarer at de er «personlig kristne», mens en tredjedel av Åpen folkekirkes velgere gjør det samme, viser KIFOs velgerundersøkelse fra i fjor.

LES MER:

Ny rapport: Derfor stemte de ikke i kirkevalget

Rapport om kirkevalget forteller at felles valglokaler er viktig

Vårt Land på lederplass: Vi anbefaler Dagbladet å søke etter fakta på internett

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke